Subiect obsedant

Reporter: Mă iertaţi că vă inoportunez fără veste şi la momentul nepotrivit, dar aş vrea să ştiu părerea dumneavoastră despre un moment actual, respectiv decretul de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Politician: N-aţi mai terminat cu Kovesi asta? Că m-am săturat şi de dînsa, m-am săturat şi de statul vostru subteran paralel şi m-am săturat şi de voi. Ce vă mai pasă acuma de Koveşi asta, dacă a fost scoasă pe tuşă?

Reporter: Iaca ne pasă, că nu mai avem ce să scriem. Nu vedeţi că acuma sîntem nevoiţi să scriem despre subiecte minore, cum ar fi „Monumentul  indolenței”, ridicat de locatari din Zamca în „cinstea” Primăriei Suceava? Nu vedeţi ce subiecte de rahat abordăm de cînd a semnat Klaus Iohannis decretul de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi? Deci, dacă vreţi, declaraţi-mi părerea dumneavoastră despre acest moment actual cînd Laura Codruţa Kovesi nu mai este la conducerea DNA şi noi nu mai avem subiecte de scris.

Politician: Dacă ţii neapărat şi neapărat, îţi declar legat de subiectul menţionat, că cînd plouă, șuvoaiele de nămol se scurg spre toate cele patru puncte cardinale, iar pe secetă glodul transformat în colb intră în casele și plămînii locatarilor. Sesizările și reclamațiile au rămas fără efect, astfel că oamenii au apelat la ultima resursă, umorul amar. Ei speră ca ardeii să aibă efect și la distanță și să iuțească reacția autorităților la o situație din păcate generalizată în oraș, și din ce în ce mai greu de suportat pe plan naţional.

Reporter: Văd că vorbiţi în metafore şi vă sînt recunoscător. Aşadar vreţi să spuneţi că nu are Kovesi şanse să candideze la prezidenţiale, avînd în vedere că sesizările și reclamațiile celor din opoziţie au rămas fără efect, astfel că oamenii au apelat la ultima resursă, umorul amar?

Politician: Cam aşa vreau să spun şi văd că te-ai prins.

Reporter: Daţi-mi, vă rog, o monstră de umor amar la care au apelat oamenii în această situaţie fără precedent care ne-a lăsat fără subiecte de scris în ziare.

Politician: Iată o monstră pe scurt: Suceava se regăsește în continuare în topul județelor cu cele mai mici salarii din țară, într-un studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Conform acestuia, 40% dintre angajaţii din România primesc salariul minim pe economie, dar în Suceava și Maramureș, procentul celor cu cele mai mici salarii este covîrșitor – aproximativ 65%. Deci te anunţ că în momentul de faţă tu te afli în topul „nefericirii salariale”.

Reporter: M-aţi făcut aproape fericit. Vreţi să spuneţi că eu mă aflu în această situaţie de umor amar datorită dosarelor pe care mi le-a fabricat Laura Codruţa Kovesi prin protocoale secrete cu SRI?

Politician: De ce nu termini odată cu acest subiect obsedant, dacă vezi că nu mai este de actualitate? Dacă vrei un subiect cu procurori, iată, te anunţ că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au acţionat, la finele lunii iunie, într-un dosar de trafic de migranţi, după ce, într-un interval scurt de timp, fuseseră depistaţi mai mulţi migranţi trecuţi fraudulos peste fîşia verde, din Ucraina spre Botoşani, care erau cazaţi apoi pe raza judeţului Suceava.

Reporter: Despre Dragnea nimic, despre Dăncilă nimic, despre Curtea Constituţională nimic? Văd că-mi serviţi pe tavă subiecte fumate şi perimate, ca să-mi abateţi atenţia şi să evitaţi să-mi vorbiţi despre fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Politician: Ce-ai vrea să-ţi mai spun despre ea? Nu mai este şef la DNA şi basta! Cît mai vrei să întinzi pelteaua asta de presă?

Reporter: Vreau să-mi spuneţi ceva de senzaţie. Ce-o să facă dînsa acuma? O să candideze la prezidenţiale? O să candideze la Europene? O să candideze la CIA? O să iasă la o pensie nesimţită?

Politician: Mă enervezi. Nu te interesează mai mult că inundaţiile de la finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie a.c. au produs pagube de peste 42 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) în infrastructura judeţului Suceava?

Reporter: Pe mine mă interesează, aşa cum v-am spus încă de la început, despre soarta procurorului şef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Inundaţiile nu mă interesează deloc. Sau mă interesează dacă au ceva legătură cu procurorul şef al DNA, Laura Codruța Kovesi. După părerea dumneavoastră, au legătură?

Politician: Atît îţi pot spune, că Mirela Adomnicăi a spus că toate documentele de constatare şi evaluare a pagubelor produse au stat la baza unei hotărîri care a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit luni, 9 iulie, în şedinţă extraordinară. În baza acestei hotărîri, prefectul judeţului Suceava şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava vor iniţia un proiect de Hotărîre de Guvern, prin care se va solicita sprijin financiar din Fondul de Solidaritate.

Reporter: Am înţeles. Mi-o spuneţi cu subînţeles, ca să înţeleg că acum ar fi momentul să intervină Laura Codruţa Kovesi să pună DNA să-i ia pentru abuz în servici întrucît vor iniţia, noaptea ca hoţii, un proiect de Hotărîre de Guvern, prin care se va solicita sprijin financiar din Fondul de Solidaritate. Dar fiind revocată, doamna Laura Codruţa Kovesi nu mai poate să intervină şi scapă Dragnea nepedepsit.

Politician: Nu asta am vrut să spun, dar să ştii că inundaţiile de la finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie a.c. au produs pagube de peste 42 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) în infrastructura judeţului Suceava. Prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că potrivit raportului privind valorile estimative ale pagubelor în infrastructură în urma fenomenelor meteorologice periculoase, a accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale s-au produs pagube în 53 de unităţi administrativ teritoriale, cu 138 de localităţi.

Reporter: Mă doare la bască de toate pagubele astea. Pe mine mă interesează ce-o să facă de-aici înainte doamna Laura Codruţa Kovesi.

Fiţi sociabili!