Sub clar de lună

Reporter: N-o să vă vină să credeţi ce am de gînd să vă întreb. Am să vă întreb pur şi simplu dacă vă plac filmele.

Politician: De ce să mă întrebi treaba asta? Voi altă treabă nu aveţi prin redacţia voastră?

Reporter: Iată de ce vă întreb, că nu vă întreb în dorul lelii: vă întreb în legătură cu ameninţarea explicită a preşedintelui Iohannis la adresa primului-ministru, care după părerea mea şi a dumneavoastră este făcută într-un stil mafiot, în sensul că ar face bine să facă ce i se spune şi astfel de expresii şi ameninţări le-aţi văzut doar prin filme.

Politician: Eşti bine informat cu politica noastră externă. Filmele astea care le-am văzut la televizor au mare dreptate, că nu degeaba se dau toată ziua la televizor astfel de filme americane cu mafioţi.

Reporter: Vă rog să explicaţi treaba asta în context internaţional românesc, că eu nu prea înţeleg treaba asta cu mafioţi pe la noi.

Politician: Toţi am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis e mai rea decît epoca Băsescu. Nu există în România în Constituţie funcţia de tătuc. Există funcţia de preşedinte, cu nişte atribuţii clare, cu limite clare în Constituţie. Noi nu putem să stăm indiferenţi să vedem că nişte aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situaţie de confruntare cu Statele Unite. Eu nu accept aşa ceva şi voi face tot ce-mi stă în putinţă legal, constituţional şi politic să prevenim o astfel de atitudine şi poziţie

 

Reporter: Şi dacă vă bagă la puşcărie, o să mai faceţi tot ce vă stă în putinţă? Cum o să puteţi treaba asta la puşcărie?

 

Politician: O să pot să fac o teorie, ca să se audă că eu militez pentru continuarea procesului de pace, de susţinere şi de stimulare a continuării negocierilor.

Reporter: Şi dacă vine DNA să vă ia?

Politician: DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viaţă. Pentru mine şi pentru alţi oameni politici, vrea pe viaţă. Se doreşte în continuare să se continue cu această serie de abuzuri, cu această justiţie cu probe contrafăcute, cu ameninţări şi cu înscenări, dar să nu fim foarte încruntaţi, pînă la urmă, că facem riduri la frunte.

Reporter: Dar cum să fim? Zîmbitori? Să facem riduri la gură?

Politician: Eu nu vreau să influenţez justiţia, nici încruntat, nici zîmbitor. Niciodată nu mi-am permis să fiu încruntat sau zîmbitor pe ce va face instanţa, dar toate afirmaţiile, toate acuzaţiile, toate protestele au un singur scop: să încerce să influenţeze decizia instanţei şi să mă ţină încruntat la puşcărie pe viaţă.

Reporter: La teatru aţi fost vreodată? Sau numai la filme?

Politician: De ce mă întrebi cu atîta subînţeles?

 

Reporter: Fiindcă la noi în oraş se desfăşoară acum cea de-a II-a ediție a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” și este dedicată Centenarului Marii Uniri. Vă mai interesează Centenarul Marii Uniri sau vă preocupă mai mult acele înţelegeri secrete cu evreii şi mutarea ambasadei la Ierusalim?

Politician: Cine-i acest Matei de care ziceai? Şi ce filme rulează la acest festival?

Reporter: Actorii teatrului sucevean au deschis oficial festivalul cu premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”.

Politician: Se referă la procurori sau la mafioţii de la Cotroceni?

Reporter: N-am idee la ce se referă, dar însă revin, fiindcă tot aţi adus vorba, şi vă întreb iarăşi în legătură cu ameninţarea explicită a preşedintelui Iohannis la adresa primului-ministru, care după părerea mea şi a dumneavoastră este făcută într-un stil mafiot, în sensul că ar face bine să facă ce i se spune şi astfel de expresii şi ameninţări le-aţi văzut doar prin filme.

Politician: Nişte mafioţi proşti sub clar de lună, vorba ta. Că iată ce spune şi un coleg de-al meu în acest sens care mă preocupă…

Reporter: Ce spune?

Politician: Că este absolut odios sistemul securistic din România care reuşeşte să demonstreze în fiecare zi lucrul acesta sub clar de lună. Că astăzi, prin cererea absurdă a DNA în procesul lui Liviu Dragnea, adică al meu, reuşeşte în plus să ne şi şocheze. Indiferent de dezvăluirile făcute sub clar de lună în ultima perioadă de oameni din sistem, declaraţiile acestora la Comisia de control SRI, în spaţiul public sub clar de lună sau în conferinţele de presă, nu reuşesc să stăvilească intenţia Statului Paralel de a face pulbere PSD începînd cu liderul acestuia, adică eu, pînă la ultimul membru de partid.

Reporter: Nu aveţi totuşi o satisfacţie sub clar de lună că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărît respingerea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna Laura Codruţa Kovesi?

Politician: Am o oarecare satisfacţie, dar sînt în acelaşi timp încruntat fiindcă DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viaţă. Pentru mine şi pentru alţi oameni politici, vrea pe viaţă. Şi noi nu putem să stăm indiferenţi să vedem că nişte aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situaţie de confruntare cu Statele Unite sub clar de lună.

Reporter: Şi ca să ne menţinem în această sferă culturală sub clar de lună dedicată Centenarului Marii Uniri, ce părere aveţi de cei 71 de milioane de dolari plătiţi de colecţionarul care şi-a adjudecat lucrarea semnată de Brâncuşi scoasă la licitaţie la New York?

Politician: Vrei să repeţi cu intonaţie?

Reporter: 71 de milioane de dolari plătiţi pentru o lucrarea semnată de Brâncuşi scoasă la licitaţie la New York.

Politician: Lasă că facem noi o contestaţie, că nu putem să stăm indiferenţi să vedem că nişte aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situaţie de confruntare cu Statele Unite sub clar de lună.

Fiţi sociabili!