Strigăt de disperare

Reporter: A cam trecut şi Ziua Culturi Naţionale, a cam trecut şi Mica Unire, a cam trecut şi Crăciunul în Bucovina şi se cam apropie Paştele în Bucovina, cu toată suita de manifestări dedicate Diasporei în Bucovina, care şi dînsa se apropie cu paşi mari şi repezi, ca să ne ia pe toţi prin surprindere, conform tradiţiei noastre milenare. Şi cum stăteam eu pe gînduri în redacţie şi meditam la aceste evenimente, deodată aud de-afară un fel de strigăt de disperare şi fiind speriat pe moment n-am înţeles cine la cine striga.

Politician: Normal că ai auzit şi-i bine că ai auzit acest strigăt de disperare de la conferinţa mea de presă, fiindcă el se referă şi se adresează cu disperare la mai multe categorii laolaltă. Prima dată se adresează la toată Moldova şi a doua oară se adresează la liderii tuturor formaţiunilor politice reprezentate pe plan local, în scopul ca să susţină în comun proiectul de construire a autostrăzii Ungheni-Tîrgu Mureş, aşa-numita Autostradă a Unirii, care să lege Moldova de Ardeal.

Reporter: De unde atîta disperare deodată la dumneavoastră, care v-aţi văzut deja cu cîţiva boi la căruţă, după inaugurarea pîrtiei de schi de la Cîmpulung, care se datorează guvernelor dumneavoastră şi nicidecum guvernelor de la Ciuma Roşie? Nu cumva disperarea asta vine de la apropierea alegerilor europarlamentare?

Politician: Iniţiativa acestui strigăt de disperare este un demers al unui om cu capul pe umeri, care într-adevăr face parte din echipa naţională a acestui partid care se va ocupa de campania electorală pentru alegerile europarlamentare de anul acesta, dar care în acelaşi timp lansează un strigăt disperat deoarece de construcţia acestei autostrăzi depind şansele de recuperare a decalajelor de scor electoral dintre judeţele Moldovei şi cele din Ardeal, şi dezvoltarea zonei.

Reporter: Va să zică de alegerile europarlamentare nici vorbă?

Politician: Cum ai auzit, n-am zis eu că nici vorbă, însă nimic nu este mai urgent decît asigurarea legăturii dintre Moldova şi Ardeal, a judeţului Suceava cu lumea civilizată care votează la europarlamentare. Orice program de dezvoltare, orice program local nu poate fi pus în practică din lipsa infrastructurii europarlamentare.

Reporter: Ce-i atîta grabă cu infrastructura asta, care nu există de o mie de ani şi tot nu ne împiedică să dezvoltăm programele culturale şi turismul în Bucovina, ba dimpotrivă?

Politician: Nu ne împiedică, numai că noi acuma vrem bunăstare, vrem familii unite! Căci familie nu înseamnă să-ţi pupi copiii o dată pe an, la Paşti sau la Crăciun!

Reporter: Cu tot respectul cred că aţi vrut să să spuneţi de două ori pe an: la Paştele în Bucovina şi la Crăciun în Bucovina. N-aţi vrea să demaraţi şi un program de pupat copii intitulat „Votaţi liberalii în Bucovina”?

Politician: Într-adevăr, apreciez că o autostradă Moldova-Ardeal ar fi şi calea pe care cei plecaţi la muncă în străinătate s-ar întoarce definitiv să-şi pupe copiii şi să-şi voteze europarlamentarii liberali acasă, în Bucovina.

Reporter: Am auzit că v-aţi întîlnit personal la capitală cu preşedintele liberal Klaus Iohannis şi că partidul dumneavoastră îl susţine să cîştige alegerile prezidenţiale. Veţi face parte şi din echipa dumnealui de campanie?

Politician: Am fost prezent la această întîlnire, la care s-a discutat ceea ce a spus liderul PNL, Ludovic Orban. După întîlnirea cu preşedintele României, Ludovic Orban a spus că tema discuţiilor a ţinut strict de agenda europeană şi de acţiunile care vor fi derulate în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Reporter: Din cîte am înţeles eu la televizor, preşedintele n-are nici o treabă cu perioada în care România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De treaba asta cică s-ar ocupa doamna Dăncilă şi Ciuma Roşie, cea care ne ţine pe noi la distanţă de Europa. I-aţi strigat şi lui Ludovic Orban în faţă strigătele de disperare din Bucovina? I-aţi strigat şi lui la ureche măcar că Suceava ar putea fi la 60 de km de autostrada care ar trece prin Tîrgu Neamţ, Cîmpulung Moldovenesc ar fi la 89 de km şi Vatra Dornei la 96 de km de intrarea de la Ditrău, Gura Humorului la 60 de km şi Rădăuţi la 97 de km de intrarea de la Tîrgu Neamţ, Dolhasca ar fi aproape de Paşcani?

Politician:  Nu i-am strigat domnului Orban, fiindcă dînsul are urechi muzicale sensibile. Strigătul se adresează la liderii tuturor formaţiunilor politice reprezentate pe plan local, care şi dînsele prin primarii celor șapte orașe și municipii care la finele anului trecut au pus bazele Asociaţiei „Moldova se dezvoltă” se vor întruni pentru prima oară de la semnarea actului de constituire.

Reporter: La Ciuma Roşie cînd vă adresaţi cu aceste strigăte de disperare? Că la noi, ziariştii tari de urechi, degeaba strigaţi de vreo zece ani şi ceva.

Politician: Dacă eşti tare de urechi, pot să-ţi dau şi în scris că Moldova se confruntă cu două mari probleme: scăderea demografică şi migraţia forţei de muncă în străinătate, pe fondul lipsei de perspective acasă. Pot să-ţi dau în scris cu semnătură că se nasc mai mulţi suceveni în Italia decît acasă, că firmele nu au de unde recruta forţă de muncă pentru că forţa activă de muncă a migrat în alte state.

Reporter: Atunci, daţi-mi în scris, că şi colegul dumneavoastră sucevean de partid mi-a dat în scris că actuala guvernare PSD-ALDE refuză să construiască Autostrada Unirii cu bani europeni și nu dorește dezvoltarea regiunii Moldovei.

Politician:  Vezi aşadar cîtă treabă avem noi, cei din opoziţie?

Reporter: Şi eu ce să fac cu strigătele şi comunicatele dumneavoastră?

Politician: Cum ce să faci? Să scrii negru pe alb ce-am zis eu: că nimic nu este mai urgent ca asigurarea legăturii dintre Moldova şi Ardeal, a judeţului Suceava cu lumea civilizată.

Fiţi sociabili!