Ştiri false

Reporter: În calitate de reporter şi ziarist responsabil, aş vrea să aflu de la dumneavoastră, în calitate de politician responsabil şi analist responsabil, ce părere aveţi despre fenomenul ştirilor false care este la modă şi care ne afectează viaţa la amîndoi şi ce înseamnă pentru dumneavoastră politica digitală care manipulează politica românească reală de la est la vest, de la nord la sud şi retur?

Politician: O distincţie esenţială care trebuie făcută, iar politicienii trebuie să fie mai responsabili în acest sens, este că trebuie să existe cu adevărat ştiri false, adică poveşti care sînt neadevărate sau absurde, cum ar fi de exemplu ştirile despre şoseaua de centură de la Suceava care sînt 100% minciuni, şi mai sînt ştiri care pur şi simplu nu îţi plac, cum ar fi ştirile despre statul paralel de la noi sau despre programul de guvernare care a încălzit economia ţării şi o duce spre temperaturi caniculare.

Reporter: Ca să revenim de unde-am plecat, ce este, în concepţia dumneavoastră despre lume şi viaţă, o ştire falsă?

Politician: În primul rînd cred că politicienii români trebuie să folosească acest concept în mod responsabil, cum îl folosim şi noi, deputaţii şi senatorii suceveni. Dacă este cu adevărat o ştire falsă, o minciună, dacă e demonstrabil falsă, atunci trebuie să găsim mijloace să educăm publicul, mass-media să o creadă, cum ar fi comunicatele de presă semnate de noi prin ziare şi pe la posturi de televiziune şi radio.

Reporter: Cum credeţi că ar trebui să procedăm noi, jurnaliştii, în mod responsabil, în acest sens despre care vorbiţi cu atîta convingere şi pricepere?

Politician: Ziarele şi televiziunile ar trebui aibă un rol mai puternic în a difuza ştirile noastre false, părtinitoare, dar făcînd asta şi prin jurnalism de investigaţie şi ajungînd la public, nu doar pentru a vinde publicitate, dar prin a dezbate onest şi on-line subiectele. Publicul trebuie să fie mai bine educat şi să înţeleagă că trăim într-o eră în care ceea ce vezi în faţa monitorului este neapărat adevărat şi ai responsabilitatea ca cetăţean să înţelegi că este adevărat.

Reporter: Ca cititor, poate vezi o ştire într-un ziar sau on-line care poate este doar o ştire falsă. Este în regulă şi indicat să combaţi fenomenul ştirilor false folosind mai multe surse de informare?

Politician: Nu cred că este indicată această metodă, deoarece metoda asta scoate oamenii din on-line şi îi mută în viaţa reală, faţă în faţă. Deseori, descopeream că familia mea politică trimitea un comunicat on-line şi oamenii îl credeau sută la sută sau votau cum le ziceam noi, dar prin discuţiile pe care le aveau între ei descopeream că dacă aveau o a doua sursă, o relatare la prima mînă a ceva, votau cum vroiau ei. Aşadar, cu cît angrenăm oamenii on-line, şi nu vorbind cu ei, sînt toate şansele ca aceste informaţii să se întipărească în mintea oamenilor permanent.

Reporter: Fenomenul „deep state”, care la noi este cunoscut sub numele de stat paralel, cît de dăunătoare este implicarea acestui serviciu secret în viaţa noastră de zi cu zi şi cît de dăunător este pentru democraţie şi lupta anticorupţie?

Politician: Ne luptăm cu această discuţie în care PSD-ul acuză că fiecare critică haştag a noastră este o funcţie a deep state-ului, deci poate distrage atenţia şi poate face dificilă pentru cetăţeni înţelegerea a ceea ce este real şi ceea ce nu este.

Reporter: De fapt, ce este real şi ce nu este real în această poveste cu statul paralel? Şi ce puteţi face în această situaţie, cînd nici voi, politicienii, nu ştiţi pe ce lume trăiţi şi cine vă manipulează de fapt cu ştiri false?

Politician: Cînd instituţiile sînt atacate, iar oamenii simt că instituţiile lor, partidele lor politice, şcolile lor, băncile lor, guvernele lor nu mai lucrează pentru ei, devine foarte clar că votul lor nu va mai conta în rezultat. Aşadar, unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl pot face partidele politice este să nu fie timide în a spune oamenilor că instituţiile eşuează din cauza PSD-ului. Trebuie să spui clar că atunci cînd aceste instituţii eşuează, atunci este neapărat nevoie să ajungem noi la putere cu orice preţ.

Reporter: Cum faceţi asta şi cum vă putem ajuta noi, jurnaliştii cei responsabili?

Politician: Trebuie să le dai oamenilor speranţă că participarea lor în democraţie poate avea rezultate de îmbunătăţire, într-o mai bună traiectorie, într-o mai bună direcţie. Şi, deci, este indicat să guvernezi şi să foloseşti politica şi frica ca să obţii voturile timpuriu. Numai aşa putem construi împreună un mesaj şi o viziune clară pentru ce poate deveni această ţară cu noi la putere.

Reporter: Preşedintele nostru ştie sau este la curent cu tot ce vorbiţi dumneavoastră în această privinţă?

Politician: Nu pot vorbi despre toate detaliile, dar ştiu că în multe ţări central şi est europene, în care am încredere, guvernele care au profitat de puterea lor sau de autoritatea lor au creat deseori sistemele unde există conducere sau actori într-un stat care au mult prea multă putere şi la discreţie ca să influenţeze campaniile şi politica, fie că atacă persoane sau altfel.

Reporter: N-am înţeles nimic, fiindcă sînteţi prea analist pentru mine. De aceea îmi vine să vă întreb cum vedeţi politica regională în zona noastră, în contextul în care România este la cîţiva paşi de Rusia şi Klaus Iohannis la cîţiva paşi de Germania?

Politician: Toţi ăştia au un interes geopolitic să pună în aplicare politica lui Vladimir Putin. Cred că este un pericol, iar oamenii trebuie să fie vigilenţi şi să înţeleagă de unde vin aceste mesaje. Şi revin la noţiunea de a-ţi face timp să înţelegi cine îţi prezintă aceste informaţii, îndoieşte-te de ceea ce este în faţa ta ca real şi încrede-te în ceva ce vezi pe Facebook, Twitter, Snapchat, ca să fii un cetăţean informat, ceea ce este o muncă grea, dar este şi un lucru necesar pentru a trăi într-o democraţie românească.

Fiţi sociabili!