Stele verzi

Reporter: Interviul cu dumneavoastră a avut un impact extraordinar asupra cititorilor noştri şi a avut şi un succes remarcabil pe plan local, în Bucovina noastră. De aceea, am revenit în satul dumneavoastră, cu rugămintea de a continua această discuţie interesantă şi plină de învăţăminte pentru societatea contemporană. Şi în altă ordine de idei, văd că nu mai sînteţi atît de rufos şi plin de noroi pe haine, ceea ce mă face să cred că aţi încetat să fiţi un cetăţean sinistrat.

Cetăţeanul derutat: Am încetat şi n-am încetat, că iarăşi se anunţă cod galben şi portocaliu de vremuri nasoale.

Reporter: Asta-i din cauza naturii, dacă-mi permiteţi o lămurire avizată de jurnalist implicat în meandrele realităţii înconjurătoare.

Cetăţeanul derutat: Pe naiba din cauza naturii! Nu mă duci tu cu manipularea, că cauza nu-i de la natura înconjurătoare.

Reporter: Dar de la ce, dacă-mi permiteţi să fiu indiscret?

Cetăţeanul derutat: Cauza-i de la liberalii de userişti care o aruncat natura în haos în cîrdăşie cu pesediştii.

Reporter: În ce scop credeţi că s-a închegat această cîrdăşie, aşa cum o numiţi dumneavoastră, pentru a arunca natura în haos?

Cetăţeanul derutat: În scopu ca să ne deruteze la alegeri şi ca să iasă tot ei la putere, să facă corupţie-n ţară.

Reporter: Vreţi să spuneţi că acum sînteţi derutat din cauza acestor partide care se confruntă în campania electorală? Vă consideraţi un cetăţean derutat sau un cetăţean informat?

Cetăţeanul derutat: Derutat şi sinistrat pe viaţă. Uite la fotografia asta care am găsit-o în pod la bunica.

Reporter: După cum scrie pe spatele ei, este o fotografie istorică şi foarte inedită. Ia uitaţi-vă şi dumneavoastră pe spate, că scrie ce reprezintă.

Cetăţeanul derutat: Nu mă uit, că degeaba mă uit.

Reporter: Dacă vă uitaţi, nu vă uitaţi degeaba. Vedeţi ce scrie?

Cetăţeanul derutat: Eu văd că scrie, da nu văd ce scrie, că am uitat să citesc.

Reporter: Vă ajut eu, dacă nu vă supăraţi.

Cetăţeanul derutat: Nu te mai obosi, că m-am uitat pe faţă şi am priceput care-i treaba.

Reporter: Ce-aţi priceput, dacă-mi permiteţi să insist?

Cetăţeanul derutat: Am priceput că n-ai cu cine vota.

Reporter: Desigur că n-ai cu cine vota, fiindcă este vorba de o fotografie de acum 118 ani, iar personajele din imagine nu sînt candidaţi la alegerile din toamna asta.

Cetăţeanul derutat: Cum să nu fie? Uite-l pe Flutur, uite-l pe Stan, uite-o pe Domnica, că tu mi-ai împuiat capu cu ei.

Reporter: Care-i domnul Flutur, care-i domnul Stan, care-i doamna Adomnicăi? Nu vedeţi că au costume de epocă? Nu vedeţi că bărbaţii au bărbi şi femeile au bonete?

Cetăţeanul derutat: Şi ce? Flutur şi Stan ăştia nu trag şi ei bărbi şi Domnica asta n-are şi dînsa fiţe în cap?

Reporter: Vă rog, totuşi, să observaţi diferenţa. La acea vreme, Bucovina se afla sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, dar asta nu i-a împiedicat pe oamenii care locuiau în această zonă să trăiască în bună înțelegere și armonie.

Cetăţeanul derutat: Eu ce spuneam? Trăiau şi-atunci în bună înţelegere şi armonie, ca să ajungă la putere şi pe urmă să arunce Imperiul Austro-Ungar în haos. Exact ca acuma.

Reporter: Cum ca acuma? Că nu înţeleg.

Cetăţeanul derutat: Ca acuma, cu liberalii de userişti care o aruncat natura în haos în cîrdăşie cu pesediştii. Şi după alegeri, o să arunce şi ţara în haos.

Reporter: În ce scop să arunce ţara în haos, dacă-mi permiteţi această întrebare directă?

Cetăţeanul derutat: În scopu ca să ne deruteze la alegeri şi ca să iasă tot ei la putere, să facă corupţie-n ţară.

Reporter: Văd că-i băgaţi pe toţi în aceeaşi oală, ceea ce nu-i corect. Fiindcă mai sînt politicieni care nu au fost implicaţi pînă acum în viaţa politică. Vreţi să vă dau un exemplu?

Cetăţeanul derutat: Mai bine mi-ai da ceva de băut.

Reporter: Totuşi, vă informez în mod deontologic că, de exemplu, Alianța USR-PLUS Rădăuți și-a lansat, vineri după-amiază, candidații pentru alegerile locale din 27 septembrie, în cadrul unei scurte festivități organizate la foișorul din parcul central, în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu.

Cetăţeanul derutat: Eu nu-s prea dus la biserică, nici la catedrală. Vrei să-ţi citesc şi eu ceva de pe o poză cu Stan?

Reporter: Parcă spuneaţi că aţi uitat să citiţi.

Cetăţeanul derutat: Am uitat, da pe Stan l-am învăţat pe de rost.

Reporter: Şi ce spune domnul senator Stan aşa de important pentru dumneavoastră?

Cetăţeanul derutat: Spune că Gheorghe Flutur îi anunță pe suceveni că pregătește un mare festival internațional, Stelele Rarăului, care să fie un Untold al muntelui.

Reporter: Şi asta-i de bine sau de rău?

Cetăţeanul derutat: Habar n-am, că-s cam derutat în ultima vreme. Da văd că toţi austro-ungarii ăştia de-acuma care candidează-n alegeri văd toţi stele verzi.

Fiţi sociabili!