Stăpînul inelelelor

Reporter: Cumva aţi rămas dator cititorilor noştri în urma interviului de data trecută, fiindcă nu aţi lămurit pînă la capăt ce înseamnă de fapt că dumneavoastră, liberalii de pretutindeni şi din Bucovina în special, reconstruiţi țara şi Bucovina, iar reconstrucția acestora nu poate fi făcută cu o opoziție distructivă şi incultă ca Virginel Iordache şi Dan Ioan Cuşnir, şi să nu mai zic de Ioan Stan.

Politician: Corect. Nu se poate reconstrui ţara şi Bucovina cu această opoziţie distructivă şi incultă. Se poate reconstrui numai cu mine în Bucovina şi cu şeful meu Ludovic Orban la Bucureşti.

Reporter: Această opoziţie distructivă şi incultă a afirmat recent, prin vocea domnului Dan Ioan Cuşnir, că Primăria Suceava a cheltuit, în ultimii ani, peste un miliard de euro, însă doar pentru a face cîrpeli în tot orașul. El a zis că Suceava a devenit un oraș învins de incompetență, de interese personale, de compromisuri, de impotența administrativă. Că Suceava a devenit un oraș cîrpit. Şi cică liberalii de la conducerea Primăriei au cheltuit peste un miliard de euro pentru un oraș cîrpit. Asta se cheamă reconstrucţie în înţelesul liberal al cuvîntului?

Politician: Eu nu ştiu decît că, în perioada următoare, Primăria Suceava va începe distribuirea unui număr total de 183.400 de măști de protecție sucevenilor care fac parte din anumite categorii defavorizate.

Reporter: Faceţi aşadar reconstrucţie mascată! Am înţeles. Vă rog în continuare să vă referiţi la întreaga Bucovină şi să nu ne mai cramponăm de primarul Lungu, care reconstruieşte necontenit municipiul Suceava, punînd accent electoral în special pe anumite categorii defavorizate, care întotdeauna i-au adus voturi şi aşa a rămas dumnealui constructiv şi cult timp de mai multe mandate.

Politician: Am să mă refer, evident, la întreaga Bucovină, fiindcă Bucovina este dragostea mea. 

Reporter: Vă rog, pentru început, să-mi spuneţi ce părere aveţi despre aceste ploi necontenite din ultima vreme care s-au abătut asupra Bucovinei. Şi fiind cel mai constructiv şi mai cult lider bucovinean din istoria Bucovinei, vă rog să precizaţi dacă puteţi sau nu puteţi să stopaţi acest fenomen sau măcar să-l faceţi profitabil pentru turismul din Bucovina, avînd în vedere că acum nu mai puteţi chema turişti în această zonă, din cauza prostului renume dobîndit de judeţul pe care îl conduceţi din cauza infecţiilor cu Covid din perioada stării de urgenţă.

Politician: În această privinţă, m-am întîlnit, joi, cu o delegație din partea Administrației „Apele Române” pentru a discuta despre prioritățile în ceea ce privește apărarea la inundații a comunităților din județ.

Reporter: După această întîlnire, credeţi că ploile şi grindina vor ocoli Bucovina, în timp ce turiştii vor da năvală în Bucovina?

Politician: La această întîlnire am subliniat necesitatea de a se realiza cît mai repede lucrări în acest domeniu, cu atît mai mult cu cît în județul Suceava, cu un potențial de risc ridicat la inundații pe rîurile Suceava, Moldova, Bistrița și Siret, nu au fost făcute investiții în ultimii opt ani.

Reporter: Desigur, din cauza acestei opoziții distructive şi inculte la care s-a referit de curînd chiar ministrul culturii recomandat de dumneavoastră pe criterii politice şi culturale.

Politician: Desigur. Mi-ai luat vorbele din gură, ca să zic aşa.

 

Reporter: Şi cum veţi face, mai pe înţelesul electoratului, reconstrucţia meteorologică a Bucovinei?

Politician: Este necesară în primul rînd punerea în siguranță a localităților afectate la inundațiile din 2008-2010. Și trebuie spus că se dorește finanțarea acestor ample lucrări cu fonduri europene. Există posibilitatea unor finanțări prin POIM a proiectului Managementul riscului la inundații în bazinul rîului Suceava. Prin proiect se urmărește reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic al rîului Suceava și a afluenților acestuia – Putna, Pozen, Ruda – de la intrarea în țară pînă la Dornești.

Reporter: Foarte interesant. Nu mă satur şi nici cititorii noştri nu se mai satură ascultînd aceste realizări de reconstrucţie cultă a Bucovinei. Puteţi să mai spuneţi cuvinte în acest sens?

Politician: Sigur că pot. Tot joi am făcut o analiză pe proiectul integrat de management a inundațiilor pe apele Moldovei, bazinele Siret și Prut. Şi precizez că pentru bazinul Siret se are în vedere regularizarea rîului Moldova și afluenții. Mai vrei să mai spun nişte cuvinte sau îţi ajunge?

Reporter: Mai vreau, sigur că mai vreau. Că cititorii noştri le aşteaptă cu sufletul la gură.

Politician: Atunci am să spun că pentru punerea în siguranță în cît mai scurt timp a localităților din acest bazin hidrografic, soluția financiară sînt tot fondurile europene, motiv pentru care am solicitat conducerii ANAR concentrare maximă pe această zonă.

Reporter: În timp ce se conducerea ANRE se concentrează la maxim pe această zonă, la Gura Humorului, colegul dumneavoastră liberal Marius Ursaciuc se concentrează să dezvolte două investiţii importante: Parcul “Satul Hobbiților” și Parcul Fîntînii.

Politician: Nişte bazaconii!

Reporter: Staţi aşa, că n-am terminat. Primul cică va fi un loc de joacă pentru copii, cu căsuțe acoperite cu pămînt și înierbate, precum cele din romanele de fantezie scrise de JRR Tolkien, “Hobbitul” și „Stăpînul Inelelor”.

În al doilea parc, cum o spune și numele, vedeta va fi o fîntînă cu luciul de apă de aproape 3.000 de metri pătrați, o fîntînă arteziană muzicală cu jeturi de pînă la 35 de metri înălțime.

Politician: Şi ce vrei să zici, de fapt?

Reporter: Nu vreau să zic. Vreau să întreb: cine credeţi că are şanse să fie votat mai tare, la toamnă? Dumneavoastră sau consăteanu dumneavoastră, Marius Ursaciuc?

Politician: Dacă el se crede stăpînul inelelor, n-are decît. Eu nu mă bazez pe hobbiţi sau alte arătări distructive şi inculte. Eu mă bazez pe bucovinenii mei, care ştiu precis că numai eu pot reconstrui Bucovina.

Fiţi sociabili!