De data asta țin cu Mirel

În istoria postcomunistă a țării ăsteia prost făcute, după aproximativ un deceniu de realizări sportive, implicit și fotbalistice, au urmat alte două decenii de declin abrupt, practic de prăbușire pînă în fundul prăpastiei, cu contribuția necondiționată a absolut tuturor celor implicați în „fenomen”: conducătorii celor două organisme coordonatoare ale activității fotbalistice, conducătorii de cluburi, antrenorii, traficanții de fotbaliști (majoritatea impropriu numiți „agenți” sau „procuratori”, ei fiind de fapt echivalentul în materie de sport al „peștilor” din altă branșă!).

În viesparul ăsta, ceea ce la un moment dat era un prilej de reală mîndrie patriotică, echipa reprezentativă, adică aceea care a scos în stradă, prin realizările ei în teren, mai multă lume decît a ieșit la Revoluție, s-a veștejit și ea, s-a descalificat progresiv: de unde în 1994 ocupa locul V în lume, a ajuns pînă pe locurile 50 – 60 pe la începutul noului Mileniu. S-au căutat (și evident că s-au găsit, că doar de aia noi sîntem români, noi sîntem români/noi sîntem aici pe veci stăpîni) explicații din cele mai fanteziste, lăsîndu-se cumva impresia că dintr-o dată talentul nativ de fotbalist a dispărut din zestrea genetică a nației, genialii reprezentanți ai „generației de aur” lăsînd locul unor leșinați, unor neisprăviți, unor loseri (și născuți, și făcuți!). Un vizionar din rîndul genialilor a spus cîndva că merită statuie și că va veni vremea cînd o să plîngem și după el, și după toți ceilalți colegi ai săi. Mamă, ce ne-am mai inflamat!… Și mamă, cîtă dreptate avea!!! După el, la cîrma naționalei au trecut toți nerezolvații și frustrații planetei, vîrfurile absolute fiind alde Piți, lasă-ne!, și Daum, drogatu’ neamț!

Ei, și după atîtea experimente oscilînd între jenant și penibil, în sfîrșit a apărut un om normal, Mirel Rădoi, poate cea mai plăcută surpriză din ultimele decenii, la acest nivel. S-au găsit însă să-l muște și pe el niște maimuțoi cu pretenții de ziariști, drept pentru care Mirel s-a zburlit și el nițeluș la ei, dar, atenție!, în cel mai elegant și civilizat mod pe care l-am văzut vreodată în asemenea situații.

Vă anunț că țin necondiționat cu Mirel Rădoi în războiul cu presa, pe care nu el l-a declanșat. Hai, Mirele, hai, tricolori!