Spitalul Judeţean, pepinieră pentru politică

Spitalul Judeţean Suceava are o problemă: îi pleacă oamenii. Dar nu pentru că le-ar fi rău, ci fiindcă tind la mai bine.

Să o luăm pe rînd. Medicul pediatru Maricela Cobuz a ajuns în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor mai exact, mulţumită PSD-ului, care a pus-o pe un loc eligibil pe lista pentru alegeri.

Medicul urgentist Tiberiu Brădăţan, fost director medical al spitalului şi fost purtător de cuvînt al instituţiei, a ajuns subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Asta în primă fază, pentru că apoi PSD-ul l-a făcut pe domnul Brădăţan secretar de stat.

Directorul economic al Spitalului Judeţean Suceava Constantin Boliacu a ajuns directorul plin al Casei de Pensii Suceava. Ca o paranteză, trebuie spus că domnul Boliacu este soţul subprefectului Silvia Boliacu, ajunsă în funcţie ca urmare a unei decizii politice a ALDE.

Mai nou, Claudiu Cobuz a fost numit în funcţia de director al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Domnul Cobuz era medic coordonator al ambulatoriului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean, dar a demisionat pentru a evita o situaţie de incompatibilitate. Claudiu Cobuz este soţul Maricelei Cobuz şi pentru a putea fi numit la şefia CAS Suceava a fost trecut prin funcţia de consilier al Cabinetului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De lucrul acesta s-a aflat abia atunci cînd Spitalul Judeţean a primit decizia de numire a domnului Cobuz la şefia CAS Suceava. Dar oare cît a fost consilier la Cabinetul Preşedintelui CNAS, Claudiu Cobuz nu a fost incompatibil cu funcţia deţinută la Spitalul Judeţean? Numai ANI ar putea lămuri acest lucru.

Spitalul sucevean face eforturi pentru a ocupa schema de personal şi de aceea tot organizează concursuri şi face angajări. Dar ce folos dacă vine politicul şi-i ia oamenii. Totuşi, pare-se că nu e politicul în stare să ia atîţia oameni cîţi poate spitalul angaja.

Şi încă ceva: bine că nu face aparatura medicală politică, pentru că am vedea un tomograf plecînd să conducă prefectura şi un angiograf pregătindu-se să ocupe funcţia de director al DSP.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!