Sper să nu devină regulă

Stau și mă întreb cînd se va reintra în normalitate, asta însemnînd concerte, festivaluri, lume multă la un loc, pe stadioane, pe cîmpuri ori în săli polivalente, fiindcă acuși se împlinește jumătatea de an de cînd discutam mai mult despre anulări decît despre confirmări, nebunia începînd odată cu anularea sau amînarea a nenumărate evenimente muzicale în Australia cea atinsă de incendiile devastatoare și continuînd cu COVID-19 care realmente a blocat întreaga planetă. Tot ceea ce era bătut în cuie a suferit inițial amînări, iar acum ne aflăm în etapa anulărilor nu doar ale evenimentelor de actualitate, ci și ale celor care ar urma să se desfășoare prin iunie, iulie sau chiar mai încolo.

La noi în bătătură, deja a fost anulată ediția din iunie a Festivalului de Blues, singura speranță rămasă fiind Bucovina Rock Castle care este programat în perioada 21 – 23 august. Dacă mă întrebați pe mine ce cred, aflați că mizez pe desfășurarea acestuia, ba chiar și a altui festival mai apropiat: cel de la Brezoi, între 23 – 26 iulie, unde sper să mă ajute Domnul să ajung și să o văd în sfîrșit pe Beth Hart, pe care am pierdut-o la cele două prezențe ale ei în România, în 2016 și 2019, la cel de-al doilea avînd bilete cumpărate, ca și acum, cu şapte luni înainte. Ceea ce mă îngrijorează într-adevăr este anularea festivalurilor „grele”, în moț cu Glastonbury, care anul ăsta era să ajungă la a… 50-a ediție, și care-l avea cap de afiș pe Paul McCartney! Era programat pe 24-28 iunie și a fost anulat săptămîna trecută.

În lipsă de concerte, muzicienii de toate calibrele, dar mai ales cei mari, fac cîte o înregistrare acasă, în  izolare, și o postează pe toate cele. Au făcut așa Elton John, Brian May, Rod Stewart și mulți alții. Dintre toate, absolut încîntătoare mi s-a părut postarea lui John Fogerty care cîntă „Down on the Corner” alături de copiii săi, doi băieți și o fată cîntînd la trei chitare „reci”. De altfel, pe 18 aprilie e programat un mega-concert în care vor apărea, fiecare de acasă, Lady Gaga, Elton John, Stevie Wonder, Maluma, Idris Elba, Paul McCartney și alți vreo 30. Concertul va fi live pe toate rețelele de socializare.

Grozav, dar sper, totuși, să nu devină obișnuință. Parcă tot pe stadion e mai în regulă, nu?

Fiţi sociabili!