Sosul justiţiei

Reporter: Dacă-mi permiteţi şi dacă-mi îngăduiţi, aş sări puţin peste centenarul curent şi m-aş întoarce pentru cîteva clipe în prezentul nostru fierbinte din zilele noastre care nu mai suportă amînare. Sînteţi de acord să sărim împreună temporar peste centenarul curent şi să abordăm pentru cîteva clipe acest prezent fierbinte care nu mai suportă deloc amînare?

Politician: Văd că mă luaţi pe sărite şi pe ocolite, dar presimt că precis vă interesează procedura de suspendare a şefei de la DNA de la noi care din fericire nu face parte din acest centenar invocat mai devreme dar care face parte în schimb din acest prezent implacabil pe care nu-l putem evita oricît am fi noi de nevinovaţi şi de egali în faţa legii.

Reporter: Cum de altfel spunea cu tupeu şi domnul Tudorel Toader ministrul justiţiei noastre, că parcă mi-aţi luat vorba din gură. Se cunoaşte că sînteţi un politician înrăit care ne vreţi binele la popor şi nu numai. De asta mi-am permis să vă abordez frontal şi cu atîta curaj.

Politician: Aşadar, cum ştiaţi şi de pe sursele voastre, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost prezentă, marţi, în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru a fi audiată, la şedinţa participînd şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cel care cere revocarea sa din funcţie. Ce mai vreţi să ştiţi de la mine?

Reporter: Cum comentaţi acest tupeu al domnului Tudorel Toader care-şi permite să ceară revocarea la un ditamai procuror şef şi mai este şi prezent în faţa Secţiei pentru Procurori care nu-i de ici – de colea? După părerea mea, locul lui este în spatele Secţiei pentru Procurori, nu în faţă.

Politician: Ca să vă daţi singur seama de mărimea tupeului, n-am să fac decît să vă redau ce-a zis acest tupeist pesedist: cu privire la neprezentarea la comisie, să nu vă supăraţi, dar aţi denaturat un pic pentru că aţi spus că aţi răspuns, da, dar CCR spune în decizie că nu aţi răspuns complet la toate întrebările de natură să se lămurească problema pe care comisia o avea de dezlegat. Nu aţi anticipat nici dosarul acela cu cazul Belina. Cum să nu anticipaţi?

Reporter: Asta m-am întrebat şi eu: cît tupeu să te cheme Tudorel Toader? Este ca şi cum pe dumneavoastră v-ar chema Ionel Ion sau Vasilică Vasile. Vi se pare corect?

Politician: Mai mult decît asta, cică procurorul nu poate ancheta împrejurări, circumstanţele, legalitatea unui act administrativ, a mai spus cu tupeu Tudorel Toader în cadrul Secţiei de Procurori.

Reporter: Întocmai! Cîtă dreptate aveţi! Şi fiindcă nu mă pot abţine, permiteţi să vă reamintesc de cazul Belina! Şi revin, că mă obsedează: cît tupeu să ai să te cheme Tudorel Toader?

Politician: Tupeu pesedist sută la sută! Şi mă bucur că îmi puneţi întrebări, fiindcă pe mine nu mă cheamă nici Ion, nici Vasile, dacă chiar vreţi să ştiţi punctul meu de vedere.

Reporter: Ţin foarte mult la punctul dumneavoastră de vedere, că din asta trăiesc.

Politician: Punctul meu de vedere este că nu mă cheamă nici Tudorel Toader, nici Liviuţ Liviu, nici Ionel Ion, nici Vasilică Vasile şi nici măcar Codruţa Codruţ.

Reporter: Știu cum vă cheamă din auzite şi de asta vă respect, fiindcă nici nu contează cum vă cheamă şi nici nu mă interesează. Important este că în prezent vă aflaţi în slujba cetăţeanului român şi european şi încurajaţi lupta de anticorupţie de la noi. De asta a sosit momentul să vă întreb: este doamna Kovesi prezidenţiabilă? Aţi vrea să aveţi un preşedinte precum Laura Codruţa Kovesi?

Politician:  Cum să nu vreau? Este un om format în sosul justiţiei, care spune: legea, legea, legea.

Reporter: Răspunsul ăsta l-am mai citit undeva.

Politician: Sigur că l-aţi mai citit undeva, fiindcă-i un răspuns filosofic. Ce mai vreţi de la mine?

Reporter: La atîta sos, aş mai vrea nişte murături, ca să mă exprim în termenii dumneavoastră şi dacă se poate.

Politician: Voi, ziariştii, n-aţi auzit de separaţia puterilor? Noi nu amestecăm sosul cu murăturile. Sosu-i la DNA, murăturile la PSD.

Reporter: Tudorel Toader tot aşa zice cu separaţia, numai că nu foloseşte aceste cuvinte filosofice de cantină muncitorească.

Politician: Tudorel ăsta nu ne reprezintă şi eu totdeauna am visat ca oamenii care ne reprezintă, aleşi de noi pe sprînceană şi care sînt chemaţi să ne slujească, pur şi simplu, sînt slujitorii noștri, am obosit spunînd asta, cum ar fi să apară un om care să fie slujirea pură.

Reporter: Răspunsul ăsta filosofic iar l-am citit undeva. Nu puteţi să-mi daţi un răspuns neaoş bucovinean de la dumneavoastră?

Politician: Referitor la ce subiect?

Reporter: La faptul că CCR spune în decizie că doamna Codruţa nu a răspuns complet la toate întrebările de natură să se lămurească problema.

Politician: Care problemă?

Reporter: Despre care tocmai am discutat: cu corupţia, cu revocarea, cu Belina, cu tupeul lui Tudorel şi aşa mai departe.

Politician: Tocmai v-am spus: tot ce vedeţi s-a format în sosul justiţiei.

Reporter: Fără mămăliguţă?

Politician: Mai înghite în sec, fiindcă trebuie să observăm că potrivit articolului 21, indice 1 din Regulamentul CSM, trebuie să se parcurgă o anumită procedură pentru a o pune de mămăligă.

Fiţi sociabili!