Şosea de centură şi de alegeri

Să fie într-un ceas bun! Mă refer la reluarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei, care au fost abandonate, fără a fi în prealabil seduse, în anul 2014.

Pe 1 octombrie, echipe întregi de muncitori îşi vor sufleca mînecile, vor lua cîte una mică pentru curaj, vor pune mîna pe utilaje şi scule şi se vor apuca de treabă. Cel puţin aşa ar trebui să se întîmple, după ce zilele acestea a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Anunţul referitor la iminenta reîncepere a lucrărilor a fost făcut de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, reprezentantul Guvernului PSD în teritoriu. În baza informaţiilor primite de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, doamna Adomnicăi a spus că lucrările vor fi terminate în nouă luni.

Doamne-ajută!, ce să spun? Au mai fost date termene în ceea ce priveşte şoseaua de centură a Sucevei, care a fost începută cu mulţi ani în urmă, în 2008, însă rare au fost cazurile în care cuvîntul a fost cuvînt.

Invitat în urmă cu cîteva săptămîni la Radio Top, inginerul Eugen Girigan, care este specialist în drumuri, a spus că termenul de nouă luni este unul realist. Da, dar numai dacă 150 de muncitori vor lucra permanent timp de nouă luni de zile. Luna octombrie s-ar putea să fie ultima lună din acest an în care se poate lucra. Totuşi, luna asta nu cred că poate fi socotită în integralitatea ei, pentru că pînă se face organizarea de şantier, pînă se mai foiesc meseriaşii, pînă cînd se acomodează cu atmosfera se pierd cîteva zile. Anul 2019 pentru şoseaua de centură a Sucevei va începe undeva pe la jumătatea lui aprilie, atunci cînd se va face vreme cît de cît. Pînă se strîng muncitorii, pînă cînd se acomodează cu atmosfera mai durează. După  aceea vine vacanţa de vară pentru unii. Deci, e posibil ca cele nouă luni de lucru efectiv să se lungească pînă în 2020. Şi, atenţie, va trebui să vedem dacă lucrările vor fi plătite la timp şi dacă nu cumva muncitorii îşi vor strînge sculele şi vor pleca.

Deci, lucrurile nu sînt atît de simple cum ar putea părea la o primă vedere. Rămîne de văzut dacă şoseaua de centură a Sucevei va fi terminată înainte de alegerile prezidenţiale din 2019, înainte de cele locale de la jumătatea lui 2020 sau înainte de cele generale din toamna lui 2020.  

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

 

Fiţi sociabili!