Sofia Vicoveanca

„Oriunde şi oricine-ai fi, nu te văita, / Ci te închină că-i poţi fura morţii o zi, / Şi că te bucuri de lumină. / Nu lăsa să-ţi zboare gîndul / La vechi dureri care te-au ars. / Nu faci decît să-ţi scurtezi timpul / Şi zilele, cîte-au rămas. / De-i poţi fura morţii o clipă, / Te bucură, că nu-i uşor / Ai grijă, şi nu fă risipă de vorbe grele, care dor. / Cînd viaţa te-a lovit din plin, / Să lupţi cinstit în faţa sorţii / Fii blînd, nu semăna suspin, / Aşa-i mai furi o clipă morţii. /”.

Poezia este scrisă de Sofia Vicoveanca şi a fost recitată de autoare miercuri, 30 ianuarie, la Muzeul de Istorie din Suceava, acolo unde Centrul Cultural Bucovina i-a dedicat evenimentul „Sofia Vicoveanca, 60 de ani de cîntec”.

Moderatorul evenimentului, Ion Drăguşanul, a spus că anul acesta ar trebui declarat „Anul Cultural Sofia Vicoveanca”, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a afirmat că „artista a ales să fie Sofia Vicoveanca, regina Bucovinei, un model de simplitate, modestie, românism. O felicit pe Sofia Vicoveanca şi mă înclin în faţa ei şi pentru faptul că îndeamnă românii la a fi autentici”. În ceea ce-l priveşte pe primarul Ion Lungu, acesta i-a oferit sărbătoritei titlul de „Cetăţean al Centenarului” şi a cumpărat mai multe exemplare din cartea pe care a lansat-o, „Din culisele sufletului”, pentru a le oferi delegaţiilor care vor vizita Suceava. Au mai luat cuvîntul şi alte persoane prezente la evenimentul care s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Felicitări doamnei Sofia Vicoveanca pentru întreaga sa carieră.

În încheiere, sperăm că ni se permite ca în acest colţ de pagină să o felicităm şi pe jurnalista Doina Cernica pentru „Priveşte şi încearcă să vezi”, volum pe care l-a lansat, joi, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”.

Fiţi sociabili!