Socializare

Reporter: Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, a precizat că îşi asumă răspunderea pentru problemele care au afectat utilizatorii reţelei de socializare on-line, subliniind că este anchetat cazul Cambridge Analytica şi vor fi luate măsuri. Zuckerberg a spus că a fost o greşeală că nu a verificat dacă firma Cambridge Analytica a respectat promisiunea de a nu folosi datele Facebook. Dumneavoastră credeţi că a fost o greşeală sau că ne abureşte pur şi simplu?

Politician: Eu cred că de fapt nu-şi asumă răspunderea şi că n-a fost nici o greşeală. Şi prea m-aţi luat repede după Paşti cu întrebarea asta de socializare.

Reporter: Chiar aşa repede cum vă iau, credeţi că Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, ne spionează cu adevărat pe noi poporul român sau de fapt ne spionează SRI cu protocoalele lor mai recent date-n vileagul public?

Politician: Ce să spioneze la noi Miliardarul Mark Zuckerberg, ditamai co-fondatorul şi preşedintele executiv al Facebook, cînd la noi, la poporul român, în această etapă a fost numai post şi rugăciune şi din cînd în cînd cîte un accident de circulaţie pe fondul vitezei excesive şi a conducerii sub influienţa alcoolului?

Reporter: Niciodată nu poţi să ştii ce-i de fapt în cap la Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, mai ales că la noi este an centenar de la marea unire şi sînt multe manifestări de spionat.

Politician: Mai degrabă m-aş referi la bătătura noastră şi mai precis la statul paralel unitar şi independent decît la Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook. Mă gîndesc că acest Zuckerberg ar fi avut altceva mai valoros de spionat în această perioadă, cum ar fi amestecul unor bolşevici în alegeri sau războiul din Siria.

Reporter: Dar de amestecul statului nostru paralel unitar şi independent în alegeri ce ziceţi?

Politician: Ca să-l citez pe acest Zuckerberg de rahat, voi preciza doar atît: principala mea prioritate a fost şi este întotdeauna misiunea socială de a conecta oamenii, de a construi o comunitate şi de a aduce lumea mai aproape de noi, cei din opoziţie. Publicitatea şi aplicaţiile nu vor avea niciodată prioritate faţă de aceste idei cît timp eu voi conduce partidul pe care-l conduc.

Reporter: Am auzit că faceţi epurări de lideri şi vreţi să instauraţi dictatura teritorială în filiale. Ce are asta cu misiunea socială de a conecta oamenii între ei?

Politician: Abia acum a devenit clar pentru mine că nu am luat suficiente măsuri pentru a evita desecretizarea acestor protocoale din filialele noastre. Mă refer la difuzările de ştiri false, la ingerinţele străine în alegeri, la promovarea unor mesaje care instigă la ură, la dezvoltarea de aplicaţii şi la spionarea datelor private. Nu am avut o perspectivă a responsabilităţii suficient de largă, iar aceasta a fost o mare eroare. Cu alte cuvinte, am fost nişte blegi la alegeri şi sîntem în continuare.

Reporter: Haideţi să revenim la chestiune şi să-mi răspundeţi răspicat: pe noi, poporul român, de fapt, ne spionează SRI cu protocoalele lor mai recent date-n vileagul public sau ne spionează sub acoperire Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook?

Politician: Ce importanţă are cine ne spionează? Ca să fiu patriot pînă-n măduva oaselor, îţi declar răspicat că ne spionează însuşi Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi preşedintele executiv al Facebook. Chiar acum a recunoscut treaba asta în plenul Congresului american.

Reporter: Dacă nu vă supăraţi, eu nu vă cred pînă nu-mi aduceţi dovezi, că altfel dezavuez tot ce-mi spuneţi fără acoperire. Daţi-mi un exemplu că Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, ne spionează pe noi chiar în acest an centenar.

Politician: Ca un exemplu grăitor şi de netăgăduit îţi dau cea mai clară dovadă: la începutul lunii aprilie, Mark Zuckerberg a anunţat că au fost şterse peste 270 de pagini şi conturi Facebook administrate de gospodinele noastre care închistresc ouă de Paşti, despre care el crede că au încercat să manipuleze ordinea mondială.

Reporter: Cum să manipuleze ordinea mondială nişte gospodine bucovinence din Vama şi Moldoviţa?

Politician: El zice sub jurămînt şi pe bază de dovezi de la statul nostru paralel unitar că gospodinele respective au acţionat în repetate rînduri în mod înşelător şi au încercat să manipuleze oameni din Statele Unite, Europa şi Rusia, adăugînd că aceste gospodine au creat sute de conturi false pentru a influenţa turiştii de pretutindeni să vină de Paşti la pensiunile din Bucovina.

Reporter: Asta nu-i rău, dacă-mi permiteţi să intervin cu o doză subiectivă de patriotism şi de populism local. Ce vedeţi rău în asta?

Politician: Iaca îţi dau în vileag: folosind fraudulos profilurile Facebook a cîtorva milioane de alegători bucovineni, a folosit aceste profile pentru a promova un puternic program de guvernare a PSD în Bucovina în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale a bucovinenilor.

Reporter: Va să zică vă temeţi de Mark Zuckerberg ăla mai tare decît de SRI, ăsta care conduce statul paralel unitar de la noi şi care ne spionează pe bază de mandate de siguranţă naţională?

Politician: Văd că tot nu pricepi şi-ţi explic: PNL respinge categoric această tentativă de spionaj pe Facebook pe care o pune la cale PSD cu aliaţii săi şi consideră că-i mai bine şi mai patriotic să ne spionăm patriotic între noi prin mandate de siguranţă naţională.

Fiţi sociabili!