SMURD doar pentru ladies

Pînă acum cîțiva ani, numai ideea că în timpul unui meci de tenis ar fi putut pătrunde în zona terenului de joc vreo persoană venită din tribună ar fi stîrnit fie zîmbete, fie întrebări referitoare la integritatea mintală. Nici nu știu, și de fapt nici nu prezintă mare interes cînd a dat Federația Internațională drumul antrenorilor pe teren, dar cu siguranță că nici n-a fost o idee grozavă, nici n-a adus mari schimbări în desfășurarea meciurilor.

Un lucru am observat, iar asta e dincolo de orice dubiu: că pe antrenori îi cheamă pe teren exclusiv domnișoarele jucătoare. Nu am văzut niciodată, nici un jucător care să apeleze la… SMURD-ul lui personal din lojă, atunci cînd situația din teren e chiar gravă. În schimb, jucătoarele apelează fără ezitare, ori de cîte ori situația o impune, dar parcă încă mai des atunci cînd nici unui om întreg la cap nu i-ar veni să ceară ajutor. Am mai scris, nu mai știu dacă aici sau în „Monitorul”, despre una din minunatele noastre (culmea!, nu aia supremă) care, la un turneu de pe la începutul anului, l-a chemat pe antrenor (și asta, tot o panaramă, unul care ca jucător ajunsese parcă pe locul 700… și ceva!, iar ca „antrenor” n-am auzit să mai fi prestat pe lîngă o altă artistă a rachetei) tocmai cînd conducea confortabil în primul set. Ăla i-a zis niște bazaconii de tipul „Ține-o tot așa, ești mai bună”!”, iar fraiera a pierdut: mai întîi primul set, apoi și meciul, după ce condusese și în setul al doilea! Săptămîna trecută, m-a furnicat să mă uit la Sorana. E drept că merită… dar cu condiția să nu te intereseze ce face cu racheta. Frumușica conducea cu 5-1 în setul I, iar cînd s-a făcut 5-3 a simțit că-i musai să-l cheme pe antrenor. A apărut un hipster care de asemenea părea să aibă treabă doar cu Sorana, nu și cu tenisul. I-a zis exact ceea ce bănuiți, urmarea fiind, iar ați ghicit!, că minunata n-a mai făcut nici un game, pierzînd cu 7-5!

În mod evident, la ladies e nevoie de un antrenor. La ale noastre ar fi nevoie de prezența lui nu după fiecare set, nici game, ci după fiecare minge. Mai bun decît ăsta n-ar fi decît psihiatrul.

Fiţi sociabili!