Ski erat demonstrandum

Pe 5 ianuarie, la Cîmpulung Moldovenesc, s-a demonstrat, din nou, că PNL şi PSD nu încap în aceeaşi teacă, dar nici pe aceeaşi pîrtie

Ski erat demonstrandum

Totul a început pe 3 ianuarie 2019. În acea zi, preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat pentru svnews.ro şi pentru Radio Top: „Aș vrea să-mi pun la dispoziție toată energia mea în acest an pentru a realiza mari proiecte și a finaliza unele proiecte în județul Suceava. Acum îmi îndrept gîndurile spre proiecte guvernamentale și vreau ca pîrtia de schi de la Cîmpulung Moldovenesc să fie funcțională în această lună, deși a întîrziat șase ani de zile. Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar îmi doresc să fie funcțională. Îmi doresc șoseaua de centură a Sucevei ca în acest an să fie funcțională, doresc Drumul Național 18 care să ne lege de Ardeal prin Pasul Prislop să fie funcțional. Îmi exprim speranța că Guvernul României va găsi soluții pentru gazul metan de la Dorna (…)”. Pe 4 ianuarie a urmat replica PSD Suceava: „Îi comunicăm lui Gheorghe Flutur că toate aceste proiecte (de care încearcă să-și atașeze imaginea, după un cunoscut obicei personal) sînt aproape de finalizare și ne referim la centura ocolitoare a Sucevei, la DN 18 (legătura cu Maramureșul) – care se vor finaliza în acest an -, la centura municipiului Rădăuți (care a început în toamna anului 2018), la pîrtia de ski din Cîmpulung (care se inaugurează sîmbătă, 5 ianuarie), la conducta de gaz Pojorîta – Vatra Dornei (a cărei realizare este posibilă în urma unui demers legislativ promovat de Guvernul PSD la sfîrșitul anului 2018)”. Continuarea a fost pe 5 ianuarie şi o găsiţi în pagina 3.

5 ianuarie 2019, Cîmpulung Moldovenesc, România, Uniunea Europeană. Schiorii care nu se grăbiseră au fost nevoiţi să meargă cu schiurile în spate pînă la pîrtie, pentru că la un moment dat circulaţia maşinilor a fost interzisă fiindcă parcarea pîrtiei devenise neîncăpătoare. Posesori de căruţe din zonă au simţit miros de bani şi transportau schiori la pîrtie contra sumei de 50 de lei pentru două persoane. Primăria Cîmpulung a pus la dispoziţie microbuze pentru lumea care dorea să participe la eveniment. Sus, la pîrtie, telegondola funcţiona bîlbîindu-se. Adică mai mult stătea decît mergea şi de aceea au fost schiori care au aşteptat şi cîte trei ore ca să le vină rîndul la urcat pe munte. La ora 10.00 şi-a făcut apariţia preşedintele PNL al CJ, Gheorghe Flutur, care a făcut declaraţii şi ture cu snowmobilul. Ca un salvamontist ori ca un angajat al firmei care administrează pîrtia, pentru că numai aceştia au voie cu snowmobilul acolo. Însă, dacă telegondola de-abia se tîra, nu prea erau schiori, aşa că era loc de snowmobile. Primarul PNL al Cîmpulungului, Mihăiţă Negură, şi-a făcut apariţia şi el la ora 10.00, după care a dispărut. Primarul a apărut de-abia pe la ora 12.15, alături de ministrul PSD al Turismului, Bogdan Trif, prefectul Sucevei, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, parlamentarii PSD Virginel Iordache, Alexandru Rădulescu şi Emilian Havrici, şi deputatul ALDE, Ştefan Alexandru Băişanu. Domnul Negură era un pic speriat, de parcă ar fi fost răpit de extratereştri, ori de un grup de politicieni, care l-a ameninţat că dacă pe perioada evenimentului nu stă departe de şeful său de partid, domnul Flutur, nu pupă nici un certificat de omologare a pîrtiei şi se face naibii de rîs. Pe la ora 12.00 şi-au făcut apariţia parlamentarii PNL Angelica Fădor, Ioan Balan şi Bogdan Gheorghiu, primarul PNL de Suceava, Ion Lungu, şi primarul PNL de Vatra Dornei, Ilie Boncheş, unii dintre ei fiind plimbaţi de Gheorghe Flutur cu snowmobilul. Domnul Flutur, care pe 3 ianuarie le cerea politicienilor locali să dezbrace haina politică atunci cînd vine vorba de Suceava, a fost îmbrăcat cu haine de pîrtie, în timp ce mai toţi opozanţii acestuia erau îmbrăcaţi cu haine de oraş, de parcă inaugurarea pîrtiei ar fi trebuit să aibă loc în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cîmpulung. Aşadar, n-a fost o pîrtie pentru PNL şi una pentru PSD, ca să-şi vadă fiecare partid de pîrtia şi de inaugurarea lui. Pînă la urmă, cele două formaţiuni politice au trebuit să se mulţumească cu inaugurarea separată a unei singure pîrtii. Păcat că PNL şi PSD n-au tras mai mult de aceasta, fiindcă poate ar fi reuşit să o mai lungească şi să o mai lăţească un pic.

Sorin Avram

Fiţi sociabili!