Șipote

Reporter: Se tot zvonește, mai bine zis se șipotește prin tîrgul nostru metropolitan că sînteți cam blocat, ca să nu zic la pămînt cu demersurile pe la București. Eu știu cum este la București cu corupții și cu penalii și nu vă condamn și nu vă reproșez că tot mergeți pe acolo degeaba. Dar acuma chiar se șipotește din ce în ce mai des că v-au blocat definitiv. Vă rog să detaliați pentru cititorii noștri însetați de știri de ultimă oară.

Politician: Pînă la blocaj, vreau să vă anunț pe un ton metropolitan că am fost informat de domnul Stan, senatorul Ioan Stan, preşedintele PSD Suceava, că într-adevăr sîntem într-un blocaj.

 

Reporter: Ce treabă aveți dumneavoastră cu blocajele PSD-ului? Sau pur și simplu vă aflați în treabă? Eu credeam că vă luptați mai departe să aduceți în metropola noastră pădurile de la Șipote

Politician: Uite ce-i, nu mă mai amărî și tu cu Șipotele astea, că-s deja amărît. Ca s-o afli de la mine și nu de la alții, află că legea care ar permite ca pădurile-parc să intre în posesia administraţiilor locale este blocată la Camera Deputaţilor. Se discută despre obligativitatea ca localităţile să dea alte terenuri în schimbul pădurilor-parc.

Reporter: Și de ce nu le dați? Ce mai stați? Să treacă moțiunea de cenzură? Eu zic că nu trece, de pe surse vă zic.

Politician: Adevăru-i că ne-am întors în urmă cu 10 ani. Trist adevăr! Am ajuns de unde am plecat. Trist! La Senat nu au fost probleme, la Camera Deputaţilor se pune problema să dăm la schimb pădure sau teren, pe care primăria nu-l are. Din ce în ce mai trist. De aici am plecat acum zece ani de cînd ceream Parcul Şipote. Ar fi nevoie de 50 de hectare la Şipote. Sîntem într-un impas trist. Să dăm la schimb pădure sau teren accidentat? De unde să dăm?

Reporter: Nu aveți teren accidentat în Suceava?

Politician: Nu avem nici teren accidentat, nici pădure, nici teren forestier, nici nimic.

Reporter: Pădure știu că nu aveți. Știu că nu aveți nici teren forestier, știu că nu aveți nici nimic. Dar cînd îmi spuneți că nu aveți teren accidentat, cine vă crede?

Politician: Primăria are minus 260 de hectare de teren. Trist.

Reporter: Eu nu v-am întrebat de minus teren. Eu v-am întrebat de plus teren metropolitan accidentat care este.

Politician: Unde este?

Reporter: Peste tot, în toată metropola noastră.

Politician: Nu putem să-l dăm la schimb, din cauza opoziției care tot șipotește că va dărîma guvernul actual prin moțiunea de cenzură și eu abia aștept clipa aia sau nu.

Reporter: Dar deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu din opoziție, a anunţat că un grup de parlamentari liberali, printre care se află şi el, a propus ca în viitorul Cod Silvic să apară noţiunea de pădure-parc. El a declarat că dacă propunerea va fi acceptată, unul dintre avantaje ar fi acela că Parcul Şipote din Suceava ar putea fi preluat de municipalitate şi transformat într-o zonă de agrement. Amenajarea unei zone de agrement în Parcul Şipote a reprezentat una din promisiunile făcute de Alexandru Băişanu în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, atunci cînd a candidat pentru funcţia de primar al Sucevei.

Politician:  Noi nu avem ce face cu această noțiune de pădure-parc, și-s supărat și trist și în momentul de față, după cum bine intuiești, din cauză că Băișanu a candidat pentru funcția de primar al Sucevei. Îți dai seama ce înjurături ar fi luat el de la alegători, aflînd sucevenii că legea care ar permite ca pădurile-parc să intre în posesia administraţiilor locale este blocată tocmai la Camera Deputaţilor unde domnul Băișanu a ajuns deputat?

Reporter:  Acuma în schimb încasați dumneavoastră înjurăturile respective. Nu mai bine-l lăsați pe el să cîștige alegerile municipale și dumneavoastră vă vedeați mai departe de treaba dumneavoastră de gospodar cu mătura-n mînă și cu cizme de cauciuc în picioare?

Politician: Ce să fac eu chiar și așa ca prim gospodar în situația asta tristă și blocată definitiv?

Reporter: Dacă citeați ce tot scriem noi de zor prin ziare, ați fi aflat că Parcul Şipote actual din centrul Sucevei este, din nou, plin de gunoaie, la nici o lună după ce a fost curăţat. Iar viceprimarul dumneavoastră Lucian Harşovschi a declarat că este nemulţumit de faptul că în parc este iarăşi mizerie, cu atît mai mult cu cît în zonă sînt prezente zilnic echipaje de la Jandarmerie și primarul lipsește cu mătura-n mînă.

Politician: Lasă, că-i bine că se ocupă viceprimarul, că parcul ăsta trist și blocat măcar aduce niște bani la bugetul primăriei. El a spus că în timpul patrulărilor executate în Parcul Şipote, în perioada 17 aprilie-11 mai, jandarmii au aplicat 20 de amenzi, din care 15 pentru consum de alcool, trei pentru cerşetorie şi două pentru proferarea de expresii jignitoare. Valoarea amenzilor este de 2.450 de lei.

Reporter: Așadar, în opinia dumneavoastră, dacă legea ar permite ca pădurile-parc să intre în posesia administraţiei metropolitane locale, pe 50 de hectare ar crește semnificativ și valoarea amenzilor. Ce activități de agrement credeți că ar fi potrivite în Parcul Șipote, dacă momentan n-ați fi în acest impas trist cînd parcul nu poate fi preluat de municipalitate?

Politician: Aș încuraja, desigur, consumul de alcool, cerşetoria şi proferarea de expresii jignitoare la adresa Parlamentului, a PSD-ului și a Coaliției de Guvernare.

Fiţi sociabili!