Singura soluţie, o nouă Constituţie

Fiind în precampanie electorală, de fapt în plină campanie electorală, candidatul PNL la Preşedinţia României, Klaus Iohannis, şi candidata PSD la aceeaşi funcţie, Viorica Dăncilă, se ciondănesc în continuu, pentru că oricum altceva nu ştiu să facă.

Dar să-i dăm cuvîntul fostului preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.  

„Dacă se va stabili că există un conflict, atunci președintele este obligat să numească miniștrii interimari propuși, și cu asta mai prelungim, se vor adăuga cele 45 de zile la perioada care va dura pînă la publicarea hotărîrii CCR. Sigur vom trece de alegeri cu povestea asta”.

„Guvernul a făcut în mod normal cererea către președinte de a numi interimari, dar probabil că nu au găsit încă miniștrii cu care să meargă în Parlament. Constituția le dă un răgaz de 45 de zile”.

„Nici ce a zis Guvernul, că nu se pot ține ședințele de guvern pentru că lipsesc miniștrii aceia, nu este în regulă. Orice ministru are înlocuitor, un secretar de stat. Aici, motivarea Guvernului nu este corectă din punct de vedere constituțional”.

„Această dispoziție din noul Cod Administrativ este neconstituțională, pentru că în Constituție se spune că interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile. Nu înseamnă că un om poate sta 45 de zile, alt om alte 45 de zile, la nesfîrșit. Interimatul este al funcției, 45 de zile poate fi ocupată de un interimar, după care este obligatoriu să numească un ministru”.

Dacă aţi înţeles ceva, vă felicit. Augustin Zegrean o dă sucită, cotită sau cum vreţi dumneavoastră din două motive: pentru că dumnealui, funciar, este de partea preşedintelui în exerciţiu, lucru demonstrat cu vîrf şi îndesat pe vremea cînd era preşedintele CCR, iar ţara era condusă de Traian Băsescu, dar şi pentru că Legea fundamentală a Ţării este confuză şi depăşită.

Din nefericire, nici una dintre formaţiunile politice şi nici unul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte a Ţării nu promite ferm că va schimba din temelii Constituţia. Ţara stă pe loc sau chiar face paşi înapoi din cauză că avem o Constituţie care naşte o sumedenie de interpretări, care lasă loc abuzurilor şi care face din CCR un important actor pe scena politică, ceea ce este profund anormal.

Dacă cineva chiar vrea să schimbe lucrurile în bine în România, trebuie să vrea şi să poată să modifice Legea fundamentală.

Fiţi sociabili!