# ŞÎGATA

Reporter: Zilele astea, tulburate pe bună dreptate de noul slogan #şîeu, lansat la Suceava de un om de afaceri sucevean căruia nu-i dau numele fiindcă ţine morţiş să rămînă anonim în propria pătrăţică şi nu vrea să audă de politica voastră, deci, zilele astea, Reprezentanţa Comisiei Europene a pus o imagine pe Facebook cu angajaţii instituţiei, însoţită de descrierea „Pauză de cafea pentru autostrăzi!”. Reprezentanţa notează că în perioada 2014 – 2020 au fost puse la dispoziţia României 6,3 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură din bani europeni. Ce părere aveţi dumneavoastră de treaba asta?

Politician: În primul rînd, să o luăm pe rînd, ca să nu ne încurcăm în detalii inutile, eu nu am o părere bună despre Facebook şi nici nu ştiu cum funcţionează. Şi cu acest prilej te îndemn din toată inima să pui mîna pe o carte şi să nu-ţi mai pierzi vremea cu prostii de genul Facebook care se ştie că umblă cu ştiri false pe toate drumurile şi deci nu are credibilitate nicăieri în lumea civilizată din Bucovina. Pe de altă parte, vorba unei doamne din partid de la noi, nu este partid politic din România, care, cu excepţia unuia nou înfiinţat, să nu fi fost la putere. Deci nu pot să vină acum partidele să spună că ele nu au avut guvernarea şi că doar un singur partid este vinovat. Deci nu noi sîntem vinovaţi.

Reporter: Eu nu am zis că ar fi cineva vinovat. Eu doar v-am întrebat ce părere aveţi dumneavoastră de treaba asta pornită din Bucovina sau din Moldova, ca să fie mai pe înţelesul dumneavoastră.

Politician: Lasă-mă să termin, că n-am terminat. Aşa vă învaţă pe voi acolo la Facebook? Să fiţi mîrlani cu interlocutorii? Deci, iată cum stă treaba din punctul meu de vedere, coroborat cu programul nostru de guvernare: eu m-aş bucura să rămînă unul cît se poate de cetăţenesc, să fie unul cît se poate de sincer, aşa cum a debutat, şi ar fi totuşi un gust amar să profite cineva politic de el. Pînă la urmă este nemulţumirea noastră, a tuturor, iar că cineva a şi format o imagine a acestei nemulţumiri este spre lauda acelei persoane şi gata cu dezinformarea.

Reporter: Ăsta-i punctul dumneavoastră de vedere sau este al acelei doamne?

Politician: Lasă-mă să termin, că n-am terminat. Şi cum ţi-am mai spus, hai să o luăm pe rînd, ca să nu ne încurcăm în detalii inutile. Şi deci să continuăm mai departe, îţi spun răspicat că-i de căcat ca să ţipe unii acum că nu facem autostrăzi. Şi nişte şmecheri să urle că au făcut un metru de autostradă, cînd astăzi încep lucrările la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei ţipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri care am înțeles că a cheltuit 100.000 euro pentru acest circ. Dacă tot avea banii ăştia putea să îi doneze la noi la partid. Legea aprobată în Parlament e Tg. Mureş – Iaşi. Ce căuta spre Bucureşti? Totul este circ. Rămîne la latitudinea noastră să spunem adevărul.

Reporter: Dumneavoastră aţi fost vreodată la circ?

Politician: Ce-are una cu alta? Vezi dacă te uiţi în gură la Facebook? Înţelegi pe dos ce zic eu şi ce zice chiar programul de guvernare. Şi eu îţi cer ţie, dar şi tuturor ziariştilor: nu vă cer să minţiţi, să manipulaţi, vă cer să aveţi curajul să spuneţi oamenilor ce se întîmplă. Pentru că altfel îi lăsaţi pe aceşti circari conduşi de leneşi. Nu mai ştiu cum să îi zic lui Iohannis – leneş. Se supără, de fapt nu se supără că şi pentru asta îi trebuie efort domnului preşedinte.

Reporter: Totuşi, omul de afaceri sucevean a reuşit să creeze de la Suceava cea mai mare uniune naţională pentru susţinerea construcţiei de autostrăzi în România. Protestul „România vrea autostrăzi” – #şîeu, iniţiat de antreprenorul sucevean, a fost urmat de milioane de români din întreaga ţară. La ora anunţată, cînd la Suceava a fost inaugurat şi primul metru de autostradă, construit simbolic tot de omul de afaceri sucevean, milioane de români, din ţară şi din străinătate, fie angajaţi ai mai multor companii, fie şoferi care se aflau în trafic, şi-au oprit complet activitatea sau au oprit maşinile pentru a protesta paşnic faţă de lipsa de implicare a autorităţilor în construcţia de autostrăzi, atît în zona Moldovei, cît şi în toată România.

Politician: Vrei să spui că-i bine să întrerupi lucrul, în timp ce ţara arde ca o mirişte naţională? Vrei să spui că aşa te-au învăţat pe tine părinţii sau bunicii? Că aşa te-a învăţat dascălii de la şcoală? Să întrerupi lucrul cînd ţi se năzare? Şi ce-i asta „Pauză de cafea pentru autostrăzi!”? Şi cum îşi permit angajaţii Comisiei Europene să pună o imagine pe Facebook cu angajaţii instituţiei care în loc să muncească la bunăstarea noastră bea cafele pe marginea drumului? Unde-ai văzut tu aşa ceva într-o ţară de gospodari ca a noastră?

Reporter: Aici este vorba de altceva şi văd că nu pricepeţi şi pace. E vorba pur şi simplu de o solidaritate naţională pe care eu nu am mai văzut-o niciodată, zice omul de afaceri sucevean. Şi nu e meritul meu, zice el. E meritul şi al dumneavoastră, şi al tuturor. Am dat naştere unei solidarităţi enorme între români.  Deci dumneavoastră ce părere aveţi de treaba asta?

Politician: Nu vrei să iei o pauză de 15 minute, pînă mă documentez?

Reporter: Iaca, pauza s-a terminat. Ce-mi puteţi adăuga sincer şi personal după ce v-aţi documentat?

Politician: Sincer şi personal, îţi repet că-i de căcat ca nişte şmecheri să urle că au făcut un metru de autostradă, cînd noi am început ieri lucrările la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei ţipă, noi dezvoltăm România. Acel om de afaceri care am înţeles că a cheltuit 100.000 euro pentru acest circ. Dacă tot avea banii ăştia putea să îi doneze pentru campania noastră electorală la europarlamentare.

Reporter: Omul de afaceri sucevean a spus că nu comentează nici o declaraţie politică. A spus că nu face politică. Foarte mulţi oameni politici au discutat pe tema asta, dar el nu face politică. Nu se pricepe să răspund la politică. Ce părere aveţi dumneavoastră de treaba asta?

Politician: Că-i cel mai mare fraier că nu face politică. Eu l-aş sfătui să vîndă autostrada cît încă-i fără gropi pe dînsa şi cu banii cîştigaţi să-şi cumpere un loc pe listele de parlamentar PSD.

Fiţi sociabili!