Și Dion, tot 80!

Dion, pe numele său întreg Dion Francis DiMucci, este un nume prea puțin circulat în vremurile de mai demult pe la noi, cît despre vremurile de rahat (muzical) de acum, ce să mai vorbim. Pentru cei care se preocupă totuși de muzica frumoasă și importantă pentru civilizația noastră, acest „New York streets singer” (cum a fost numit de critică și cum, ca o formă de alint, îi place și lui să-și spună) este un nume major, dovada fiind includerea sa în Rock’n’Roll Hall of Fame încă din 1989. Cel puțin două din hiturile sale, „Runaround Sue” și „The Wanderer”, din 1961 și 1962, au devenit hituri planetare, veritabile standarde, cunoscînd sute, poate chiar mii de versiuni de la artiști celebri și ei. De altfel, într-o perioadă de doar cîțiva ani, la sfîrșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60, Dion a avut nu mai puțin de 39 de single-uri intrate în Top 40 la Billboard, ceea ce este realmente fenomenal.

A cîntat mai întîi ca vocalist al grupului propriu Dion&The Belmonts, ulterior continuînd solo. Este mult mai mult decît un rock’n’roller sau doo-wopper, este o emblemă a New York-ului și a ceea ce înseamnă muzica americană în esența ei: country, blues, rhythm’n’blues. Și încă multe altele. Ei bine, pe 18 iulie, emblema a împlinit 80 de ani… Că doar n-o fi mai fraier decît Ringo! Cu acest prilej a lansat și un album absolut colosal, intitulat „Dion: Blues with Friends”, pe care l-a postat pe Facebook unul din „Friends”, Joe Bonamassa. Dintre ceilalți, nenumărați, prezenți pe bijuteria de disc, i-aș mai aminti pe Jeff Beck, Billy Gibbons, Samantha Fish, Paul Simon și… familia Springsteen, adică Bruce și soția sa, Patti Scialfa.

De final, iată ce scrie Classic Rock Review despre Dion și albumul acesta: „One of the last men standing from the golden age of rock’n’roll”. Nu-mi rămîne decît să mă întreb dacă nu s-or găsi niște imbecili care să ceară să se șteargă ce s-a scris, că doar e discriminare să vorbești numai despre „men”, nu și despre „women”! Lui Dion, pe care-l iubesc de mult, îi doresc viață lungă, iar pe dv. vă îndemn să căutați albumul.

Fiţi sociabili!