Şi cu Klaus Iohannis candidat PSD ar pierde prezidenţialele

Pe 3 august, PSD îşi va alege omul cu care va participa la alegerile prezidenţiale din acest an. Pînă atunci se fac fel de fel de speculaţii. Ar putea fi Călin Popescu Tăriceanu, dar nu se face, pentru că nu este normal ca partidul cel mai mare din România să nu aibă candidat propriu. Ba se face, din moment ce chiar de la vîrful PSD se transmite că ar putea fi cineva din afara formaţiunii politice, dacă acel cineva ar avea şanse să bată Dreapta în alegeri. Spune-se că unul dintre cei care a fost „măsurat” în sondajele de opinie ar fi Mircea Diaconu, fost actor şi europarlamentar, care, însă, a obţinut un scor foarte slab. O fi Gabriela Firea? De ce nu, pentru că are scoruri bune la măsurători. Sau poate Liviu Pleşoianu? Poate că da, poate că nu. Mai mult poate că nu, fiindcă nu are suficientă trecere în rîndul social-democraţilor şi nici nu este sigur că ar rupe gura ţării. Să fie Viorica Dăncilă? Posibil, din moment ce doamna aflată la conducerea PSD şi a Guvernului a declarat recent că dacă partidul i-o va cere, dumneaei va candida. Însă, rezultatele alegerilor prezidenţiale începînd din 2004 încoace, faptul că sistemul de vot de la noi este vulnerabil, lăsînd portiţe deschise pentru fraudarea alegerilor, dar şi faptul că PSD nu are spate în Europa şi peste Ocean arată că social-democraţii nu au absolut nici o şansă să cîştige alegerile pentru cea mai înaltă funcţie din stat. Nu doar pe cele din 2019, ci şi pe cele din următoarea sută de ani.

Cărţile par făcute pentru ca Klaus Iohannis, candidatul PNL, al Germaniei şi al altor interese. E posibil ca acesta să cîştige un nou mandat chiar din primul tur. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, suspendat din partid din cauză că are gura prea mare şi cerinţe prea multe, a spus la un moment dat că PSD n-ar cîştiga alegerile prezidenţiale nici dacă l-ar avea candidat pe Papa Francisc. Eu aş merge mai departe şi aş spune că PSD nu ar cîştiga bătălia electorală pentru Palatul Cotroceni nici dacă ar participa la alegeri avîndu-l candidat pe Klaus Iohannis.

Pe 3 august, PSD-ul trebuie să facă în aşa fel încît să aleagă un candidat care să nu ia bătaie tare, căci despre victorie nu poate fi vorba sub nici o formă.

Fiţi sociabili!