Shoot, out? Demențial!

Între cele cîteva sporturi unde publicul este constrîns să păstreze liniștea, alături de șah, tenis ori pescuit, se numără și snooker-ul. Pentru că lumea se mișcă totuși în direcții imprevizibile, mînată de ideea de înnoire sau de mărire a gradului de spectaculozitate a diverselor sporturi în care ani de-a rîndul nu s-a modificat nimic ori nu s-au adus nici un fel de inovații, din cînd în cînd apare cîte o chestie, mai bună ori mai rea, pe care nici nu o înțelege, nici nu o acceptă toată lumea din primul moment. Așa a fost cu apariția tie-break-ului în tenis ori a VAR-ului în fotbal, ca să dau doar două exemple.

Însă, peste niște cutume foarte rigide chiar nu am crezut că se poate trece, una fiind tăcerea aia mormîntală pe care o cer arbitrii la tenis ori la snooker. La tenis încă n-am văzut spectator evacuat din motive de nerespectare cu sfințenie a regulii tăcerii, dar la snooker aproape că nu e competiție la care să nu vedem jucători isterizați de sunetul unui telefon, de o lumină sau doar de o  ridicare în picioare.

Cu vreo două săptămîni în urmă a avut loc un turneu mondial de „shoot out” la Watford. Acest campionat de joc ultrarapid are niște reguli ciudate: se joacă un singur frame, cine-l cîștigă merge mai departe, durata sa totală fiind de maximum 10 minute, din care în primele 5 se execută lovituri la fiecare 15 secunde, iar în următoarele 5 durata scade la 10 secunde! Mai mult se aleargă decît se calculează ori se gîndește, iar ca masa să fie cu adevărat bogată, regula liniștii absolute este anulată! Asta înseamnă că se scandează ca la fotbal, se urlă din toți bojocii, se cîntă, totul pe fondul unui consum exagerat de bere și de ce-o mai fi. Dar mai ales bere!

Haios e că jucătorii care într-un turneu normal se opresc pentru o șoaptă și cer evacuarea „infractorului”, acum chiar instigă scandalagiii și spun că n-au inspirație dacă din public nu se aud îndemnuri de genul „Dă la bila galbenă, ba nu, la roșie, mai bine la verde, acu’, hai, bag-o!”, nebunia durînd patru zile, în care se joacă cîte 32 de meciuri pe zi, în ultima fiind doar 31. E fabulos, e încîntător, e cea mai mișto golănie organizată din tot sportul mondial.

Fiţi sociabili!