Sfaturi de la un arbore (II)

Arborele plantat ori îngrijit de mîna Omului este cel mai frumos, mai sigur şi mai promiţător inel de logodnă cu propriul viitor. Să încercăm a deveni mai buni, mai fericiţi şi mai înţelepţi urmînd, mai departe, sfaturile, modelele pe care ni le oferă, neprecupeţite, Arborele.

25. Admiră ce este în jurul tău. Pînă şi noi, arborii, ne dregem frunzele de admiraţie cînd vedem oameni frumoşi, fericiţi şi îndrăzneţi.

26. Iartă. Deşi cîteodată mă supăr cînd văd oameni care distrug natura sau aruncă gunoaie pe jos, ştiu că e în puterea mea să rezist, să devin mai puternic. Tu, fiind fiinţă gînditoare, poţi face o schimbare în această privinţă. Iartă, apoi decide cum vrei să acţionezi, în toate aspectele vieţii tale.

27. Fii responsabil! Daca şi noi am da vina pe verile toride şi pe gerul iernii, ce am rezolva? Ne concentrăm doar pe ceea ce putem face noi.

28. Timpul cel mai potrivit e acum! Nu aşteptăm anotimpul potrivit, ci creăm noi momentul oportun. Pentru a creşte, a ne dezvolta. Aplică asta în viaţa ta şi renunţă la amînare. Tu ca om, ai şi mai multe posibilităţi.

29. Renunţă la trecut. Mi se pare absurd ca un copac să se gîndească la iarna grea din 2008, în loc să se bucure de primăvara plăcută din 2013. La fel e şi la oameni.

30. Fii tu însuţi întotdeauna. Renunţă la măşti. Ai văzut tu vreun copac care să mintă că e de alt soi doar pentru a fi plăcut? Nici nu e nevoie de asta. Atragem lîngă noi doar oamenii care rezonează cu ceea ce sîntem cu adevărat.

31. Fii puţin egoist, pînă-ţi găseşti forţa de a dărui. Toamna, datorită mlădierii noastre, vîntul pare mai puternic şi oamenii evită să stea lîngă noi. Dacă e furtună, se tem să nu cădem pe ei. Însă, dacă am rămîne drepţi doar de dragul lor, ne-am rupe. Aşa că înţelege şi tu că uneori e nevoie să vă alungăm puţin, pentru a vă putea dărui mai mult.

32. Uită-te în interior. Mă amuză cum voi, oamenii, zidiţi porţi ce se deschid doar din afară. Dacă viaţa ta nu arată cum ai vrea, uită-te la rădăcini, la interiorul şi credinţele tale. Am văzut o femeie supărată că merele din pom nu erau bune şi vroia să taie pomul, în loc să îngrijească mai bine rădăcinile lui.

33. Nu ştiu dacă ţi-a mai spus cineva, însă noi, copacii, în perioadele senine, ne păstrăm o rezervă de energie, pe care o folosim iarna. Poate ar fi o idee: încearcă şi tu să faci rezerve şi să iei decizii pe termen lung.

34. Oricît de întuneric ţi-ar părea că e, uită-te în sus. Întotdeauna vor fi stele care să-ţi lumineze drumul. Şi nu, nu eşti singur.

35. Înfrumuseţează vieţile altora fără să aştepţi nimic în schimb. Ai auzit vreun arbore care să spună „Mi-eşti dator?”.

36. Îndrăzneşte să urci, ţinteşte sus. De multe ori cînd vedem luna pe cer ne întindem spre ea. Poate nu vom ajunge acolo niciodată sau poate că da. Orice ar fi, ceva frumos ne aşteaptă. La fel e şi pentru voi. Viaţa recompensează oamenii îndrăzneţi.

37. Nu contează cîţi ani ai, ci viaţa din anii tăi. De asemenea, experienţa nu constă în vîrsta înaintată, ci în lecţiile învăţate. Poţi înflori indiferent de cifra pe care o sărbătoreşti an de an.

38. Nu te mai întreba dacă există viaţă dincolo de moarte. E mai important cîtă viaţă există înaintea morţii. Noi, arborii, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a trăi şi oferi totul cît timp sîntem aici. Şi îţi putem oferi mai multe în viaţă fiind decît, după moarte, cînd îţi dăm trupul nostru, care este lemnul.

39. Arborii nu au nevoie de aprecieri. Ar fi culmea să ne certăm ori să cerem altor arbori să ne spună că sîntem frumoşi, perfecţi. Priveşte-te  în oglindă (sau în lac, cum preferi) şi găseşte singur acele părţi pe care le iubeşti la tine. Încetează să te mai judeci. Eşti minunat!

40. Ascultă muzică. Şi arborii iubesc muzica. Iar cînd e tăcere, ne dezmierdăm frunzele cu sunetele naturii. Asta ne aduce bucurie şi linişte. Deschide geamul dimineaţa devreme şi vei înţelege ce zic.

41. Iubeşte! Pentru noi nu există arbore nedemn de a fi iubit. Oricare fiinţă are ceva aparte ce-l face unic, aşa că din iubire formăm împreună frumoasele păduri şi parcuri pe care nu le-ai văzut înflorite şi fericite, din cauza grijilor tale.

 

 

 

 

Fiţi sociabili!