Setea expansionistă

Motto. „A lega Marea Caspică de Marea Neagră şi pe amîndouă de mările Nordului, a face să treacă negoţul cu China şi cu Indiile Orientale prin Tartaria, înseamnă a ridica acest imperiu (rus) la un grad de putere mai presus de al altor imperii din Asia şi Europa. Şi ce poate rezista puterii fără margini a unui prinţ absolut care guvernează un popor războinic?”. (Împărăteasa Ecaterina cea Mare) 

Aspiraţiile expansioniste ale Rusiei par a fi confirmate de o hartă a Europei pentru viitor. Orizontul de predictibilitate ar fi anul 2035, scrie publicaţia „Express Gazeta”, un tabloid rus specializat în titluri senzaţionaliste.

Ţinînd seama de intervenţia rusă în Ucraina, această aparent fantezistă reîmpărţire a Europei este reluată în aceste zile de publicaţiile internaţionale pentru a avertiza asupra aspiraţiilor nostalgic-imperialiste ale lui Vladimir Putin. Harta ar fi fost elaborată, susţin jurnaliştii ruşi, de „experţi în geopolitică”, care însă nu sînt numiţi, dar despre care se afirmă că ar fi folosit şi lucrări ale analiştilor Alvin Toffler, Zbigniew Brzezinski şi Samuel Huntington (autorul celebrei, dar controversatei teorii a „Ciocnirii civilizaţiilor”, după care, lumea civilizată, vestică, s-ar opri, undeva, pe Carpaţi). Principalul rol al hărţii este de a agita spiritele în rîndul naţionalişti ruşi şi în rîndul cetăţenilor care sînt nemulţumiţi de declinul Rusiei, şi care încă sînt melancolici după perioada Uniunii Sovietice. Dacă este să ne uităm atent pe hartă, se poate observa că România s-ar uni în viziunea ruşilor cu Republica Moldova, dar fără Transnistria, care – firesc!? – ar reveni Rusiei şi astfel ajungem să avem, în premieră, graniţă cu ei, cu ruşii! De asemenea, România ar primi şi nordul Bucovinei, împreună cu oraşul Cernăuţi, dar în schimb Transilvania s-ar duce către Ungaria.

Dar harta asta spune mai multe. După ea, Rusia ar avea, finalmente, acces la gurile Dunării. Vechiul vis imperial al ruşilor! Simpla privire a hărţii dorite de ruşi, de Putin, arată fără echivoc setea expansionistă a Kremlinului. Harta mai arată, speră, un succes al mişcărilor secesioniste din diverse regiuni europene. De exemplu, Scoţia se va desprinde de Marea Britanie, la fel ca şi Țara Bascilor şi Catalunia de Spania, Italia în viziunea acestei hărţi se va rupe între Nord şi Sud, în timp ce Alsacia, Lorena sau Piemond şi-ar obţine independenţa faţă de Franţa. Uitaţi-vă la hartă, vă rog! Putin „oferă” teritoriu maxim Germaniei, ca şi într-o virtuală reluare, reînviere a Pactului Ribentropp – Molotov! Polonia e micşorată, Italia este împărţită în două, Franţa pierde din nou în favoarea „prietenei” Germania, Alsacia şi Lorena. Ungaria ia Transilvania.

Repet, interesant e că Rusia ar avea printr-o îngustă limbă de pămînt acces direct la gurile Dunării! O veche obsesie ţaristă ar deveni, în final, realizată! Pe harta putinistă – ceea ce ar fi o premieră! – Rusia – atenţie, nu vorbim de URSS! – ajunge (ca stat) pentru prima oară vecină cu România şi controloare a gurilor Dunării.

 

 

 

 

 

 

 

Fiţi sociabili!