Sculaţi, voi, răsfăţaţi ai sorţii!

Senatorul Virginel Iordache le-a bătut obrazul universitarilor suceveni plini de bani şi de talente, fiindcă au dormit în loc să iasă public şi să-l sprijine pe rectorul Valentin Popa, greu încercat după ce a fost nominalizat şi apoi numit ministru al Educaţiei. Bun regăsit şi vă invităm la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Nu pentru a participa la cursuri şi la seminarii, ci pentru a vedea cine şi ce mai predă pe la universitatea suceveană. În primul semestru al acestui an, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, a ţinut seminariile avînd ca temă „Sistemele administrative comparate” şi „Organizarea resurselor umane în administraţia publică locală”. Deputatul ALDE de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, om cu state vechi la USV, a avut şi încă mai are cursuri la Facultatea de Istorie şi Geografie. Conferenţiarul universitar doctor Alexandru Băişanu le vorbeşte studenţilor despre filozofia politică şi politici sociale. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar şi deputata PSD de Suceava Maricela Cobuz are ore la USV, doamna doctor predînd la Departamentul de Sănătate. Maricela Cobuz şi Cătălin Nechifor sînt la plata cu ora. Ce au în comun cei trei, în afară de faptul că sînt toţi parlamentari ai coaliţiei aflate la putere şi că predau la aceeaşi universitate? Toţi trei au tăcut mîlc în zilele în care rectorul Valentin Popa a fost tocat mărunt-mărunţel pentru că face dezacorduri şi fiindcă nu are calităţile necesare pentru a conduce ditamai Ministerul Educaţiei. Totodată, nici unul dintre ei nu a ieşit public pentru a-l critica pe bădăranul Codrin Ştefănescu, care a zis că Valentin Popa nu e bun de ministru fiindcă vine de la Suceava. Şi nici doamna Cobuz, nici domnul Nechifor, nici domnul Băişanu nu l-au felicitat public pe domnul Popa pentru noua sa funcţie. Dar ce-au făcut universitarii noştri dragi, universitarii care se ocupă numai de USV, nu şi de politică, în ceea ce-l priveşte pe fostul lor şef?

 

Din puzderia de universitari suceveni, doar cîţiva au sărit să-i ia apărarea lui Valentin Popa şi, implicit, USV, care le dă lor lapte, brînză, carne, ouă, casă, haine şi excursii. O să-i numim pe aceştia, cu menţiunea că s-au „bătut” pentru Valentin Popa doar pe reţelele de socializare: Mihai Dimian – prorector cu activitatea ştiinţifică, care a ajuns între timp ordonator de credite al USV, adică un fel de rector; Carmen Năstase – decana Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică; Mircea Oroian – decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară; Ovidiu Ghiuţă – conferenţiar la Inginerie Alimentară; Victor Andrei Carcale – lector doctor la Litere.

Dar, Universitatea, Universitatea unde a fost? Dacă rectorii a 31 de universităţi din ţară au semnat o scrisoare de susţinere a lui Valentin Popa, USV nu a fost în stare să organizeze o conferinţă de presă pentru a veni în sprijinul colegului lor care a ajuns ministru, şi nu paznic la Ministerul Educaţiei. Ce prorectori, ce decani, ce Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării, ce USV?

Laşitatea şi lipsa de camaraderie faţă de un coleg atacat din toate părţile l-au deranjat pe profesorul de liceu Virginel Iordache, senator PSD de Suceava, care i-a bătut obrazul USV-ului în văzul lumii. Mai bine zis în auzul lumii, căci domnul Iordache a criticat universitatea suceveană la Radio Top Suceava vineri, 9 februarie, puţin după ora 09.00: „Faptul că nimeni de la Universitatea Suceava n-a luat o poziţie… Nu numai pentru a-l apăra, măcar pentru a-l încuraja. (…) N-a fost un comunicat din partea universităţii care să ateste adeziunea. Adeziunea poate-i prea mult: sprijinul. Nu trebuie să ne ascundem şi să spunem foarte clar: Suceava va avea de cîştigat de pe urma prezenţei domnului Popa acolo. Adică, faptul că ieşim de la Suceava cu un ministru… Lucrurile astea mi se par mai mult decît în regulă. Faptul că întîmplător domnul Popa are principii social-democrate, lucrurile astea n-aş putea să…. Ştiu foarte bine oameni de la universitate. Mă cunosc foarte mulţi şi cunosc foarte mulţi oameni. Am toată stima pentru ei, dar aici cred că au greşit. De fapt, m-am întîlnit cu cîţiva dintre ei şi chiar le-am spus lucrul ăsta”.

Întrebat de ce crede că USV a tăcut chitic, senatorul Iordache a spus: „Este o întrebare pe care mi-o pun şi eu. N-am înţeles de ce”.

Somn uşor în continuare USV, oriunde te-ai afla! Somn uşor, universitarilor plin de talente şi de bani, care nu aveţi chef să vă deranjaţi pentru a vă apăra un coleg şi un rector care v-a ajutat să aveţi o viaţă de la foarte bună în sus.   

 

   

 

 

 

 

 

Fiţi sociabili!