Schelete în dulap

Reporter: Acest interviu aş dori să fie mai puţin convenţional. Chiar aş vrea să fie neconvenţional. În sensul că eu, pe parcursul interviului, mă voi dedubla, din cînd în cînd. Adică, la un moment dat voi fi reporter şi, dintr-o dată, în alt moment dat, voi fi alt personaj. Sînteţi de acord?02

Politician: Doar n-am să mă stric şi cu tine, după ce m-am stricat cu toţi colegii mei din conducerea partidului.

Reporter: Cu domnul Ludovic Orban observ că încă nu v-aţi stricat.

Politician: Nu m-am stricat şi nici nu am de gînd să mă stric. Ca dovadă, iată, şeful meu a venit să mă susţină în faţa alegătorilor din Bucovina.

Reporter: Văd că purtaţi mască şi mănuşi la această întrevedere cu mine. De ce nu luaţi exemplu de la şeful dumneavoastră de partid să sfidaţi şi dumneavoastră regulile de prevenire a contaminărilor?

Politician: Fiindcă eu nu fumez trabuce şi nici nu beau visichi ca să mă luaţi voi la mişto.

Reporter: Totuşi, pe timpul vizitei de lucru în Bucovina n-aţi prea respectat regulile de distanţare faţă de alegători. Nici dumneavoastră, nici şeful dumneavoastră de partid.

Politician: Ce să le fac eu la alegători dacă toţi vor să fie cît mai aproape de mine şi de conducerea partidului?

Reporter: Cred şi eu că nu vă pasă după ce v-a imunizat, noaptea, ca hoţii, doctoriţa Zorescu! La alegători, însă, nu vă gîndiţi?

Politician: Cum să nu mă gîndesc? Mă gîndesc.

Reporter: Cum vă gîndiţi?

Politician: Mă gîndesc cum vor vota ei la toamnă Partidul Naţional Liberal ca să ajung din nou preşedintele Bucovinei.

Reporter: De asta i-aţi îmbulzit în jurul dumneavoastră să se uite la planşele cu viitoare realizări?

Politician: Realizările sînt realizări. N-ai ce le face. Şi bucovinenii sînt bucovineni. Se îmbulzesc ca la horă. N-ai ce le face.

Reporter: Aţi auzit că un mare cîntăreţ a ţinut un concert într-o sală de spectacole unde pe scaune se aflau, în loc de spectatori, numai ghivece cu plante?

Politician: N-am auzit. Şi plantele cum aplaudau?

Reporter: Nu aplaudau. Ascultau în tăcere.

Politician: Ce vrei să spui tu cu asta? Adica eu să fac campanie electorală în faţa unor plante surde şi mute?

Reporter: Mă gîndeam că de ce nu aţi face-o în pădure, în faţa unor copaci cu care oricum vă înţelegeţi de cînd aţi fost silvicultor?

Politician: Şi copacii cum să admire şi să voteze planşele mele?

Reporter: Nu-i obligatoriu să voteze. Pot admira planşele în tăcere.

Politician: Şi atunci de ce mai sîntem noi la guvernare?

Reporter: Acum eu mă dedublez în senatorul Stan şi vă zic: am asistat la un eveniment penibil în care demagogia şi-a dat mîna cu minciuna, încercînd împreună să manipuleze electoratul sucevean, în speranţa că poate actualul preşedinte al CJ Suceava va mai prinde un mandat. Nu este cazul. Ba mai mult, considerăm că penibilul acestei vizite i-a dăunat şi mai mult imaginii deja dezastruoase pe care domnia sa o are în ochii sucevenilor.

Politician: Dar la planşele mele cu viitoare realizări de ce nu vă referiţi, stimate domnule Stan?

Reporter: Tot Ioan Stan sînt şi vă răspund că promisiunile din acele planşe coincid cu cele din 2016, care nici pînă acum nu au fost puse în practică.

Politician: Domnule Stan, puţină decenţă nu ar strica. Nu ştiu din ce fotoliu aţi urmărit vizita premierului în judeţul Suceava de nu v-a plăcut. Nici nu mă aşteptam să vă placă. Dacă nu se poate puţină decenţă, atunci măcar puţină ruşine nu ar strica, pentru că aveţi din urmă multe schelete în dulap. Utilităţi şi mediu este doar un exemplu.

Reporter: Iarăşi m-am dedublat în Ioan Stan şi vă răspund pe măsură: nu puteţi tăgădui că cînd aţi ajuns la şoseaua de centură a municipiului Rădăuţi, Ludovic Orban a asistat la un moment artistic a la Gheorghe Flutur care nu a mai scris cu oi pe dealuri, nici nu a comandat un bust în gheaţă al premierului, însă a invitat o tînără să interpreteze la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu.

Politician: Şi ce-are incultul de Stan cu Balada lui Ciprian Porumbescu?

Reporter: Pe cine întrebaţi? Pe mine sau pe Ioan Stan?

Politician: Întreb pe cine se nimereşte, că m-am enervat.

Reporter: Atunci, vă răspunde tot Ioan Stan, după cum urmează: avînd în vedere că această compoziţie a fost interpretată ultima oară public la mormîntul Arhiepiscopului Pimen, ne întrebăm retoric dacă nu am asistat cumva la înmormîntarea politică simbolică a PNL-ului şi implicit a lui Gheorghe Flutur?

Politician: Să-i răspund lui Stan sau să-ţi răspund ţie?

Reporter: Răspundeţi cui vreţi, dar răspundeţi.

Politician: La ce să răspund?

Reporter: La întrebarea retorică a domnului Stan dacă nu am asistat cumva la înmormîntarea politică simbolică a PNL-ului şi implicit a lui Gheorghe Flutur.

Politician: Tu te mai întîlneşti cu Stan în campania asta?

Reporter: Sigur că mă întîlnesc. Ce să-i spun?

Politician: Spune-i să se ducă în pădure să pună întrebările astea retorice la copaci.

Reporter: Care copaci?

Fiţi sociabili!