Să nu uităm că au trebuit să se enerveze oameni

Au trebuit să se enerveze oameni pentru ca Bucureştiul să facă ceva concret pentru Suceava. Au trebuit să se enerveze oameni din cauza faptului că, în plină criză, preşedintele României, Klaus Iohannis, nu a găsit altceva mai bun de făcut decît să semneze un decret prin care a fost retrasă decorația conferită, în primăvara anului trecut, Spitalului Județean: „În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată, avînd în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, a fost retras Ordinul « Meritul Sanitar » în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență « Sfîntul Ioan cel Nou » Suceava”.

Gestul preşedintelui nu a lovit doar în Spitalul Judeţean, şi, oricum, chiar dacă a lovit, acesta nu a simţit nimic pentru că-i din beton. Gestul a lovit în personalul medical, dar şi în ceilalţi suceveni, care au simţit că astfel au fost abandonaţi. A fost ceva de genul „nu sînteţi buni de nimic, nu ne interesează soarta voastră, luaţi şi vă descurcați singuri dacă puteţi”.

După ce că Spitalul Judeţean a fost transformat în spital COVID şi după ce Suceava a fost izolată de restul lumii, a mai venit şi decizia halucinantă a preşedintelui României, care putea să mai aştepte dacă tot voia să lase spitalul fără tinicheaua pe care tot el i-o pusese în piept. Au trebuit să se enerveze oameni pentru ca preşedintele României să facă şi el altceva pentru Suceava decît să trimită mesaje fade de încurajare. A doua zi după gafa monumentală a preşedintelui, care este şi şeful CSAT, la Suceava a venit ministrul Sănătăţii însoţit de un secretar de stat care a deţinut funcţia de şef al Departamentului Medical din cadrul Ministerului Apărării şi şi de cîţiva medici militari care au preluat comanda Spitalului Judeţean. Preşedintele a intrat în videoconferinţă cu Suceava, iar apoi a început să se instaleze ordinea la spital şi să apară materialele sanitare de care spitalul avea atîta nevoie şi după care tot striga, dar nu-l auzea nimeni.

Să tragem nădejde că, încet-încet, lucrurile vor intra într-o oarecare stare de normalitate, după care vor reveni la normal, dar numai după ce nenorocitul nevăzut va lăsa în urma sa cît mai puţine victime. Totuşi, nu trebuie să uităm că au trebuit să se enerveze oameni.   

Fiţi sociabili!