Să nu ne luăm după doamna Grapini

„Referendumul a fost ca un duș rece! Cel puțin pentru mine, dar cred că și pentru alți români. Am plecat la Bruxelles cu sufletul greu, dar și cu o decizie! De zeci de ani fac proiecte sociale, culturale, educaționale. Am cheltuit bani cu drag, cu sentimentul că ajut comunitatea, societatea! Voi continua, dar voi introduce un criteriu: ștampilă pe buletin! Voi investi doar în românii care înțeleg să respecte regulile democrației și drepturile, dar și responsabilitățile constituționale! Știu că vor exista persoane care mă vor critica, unii vor spune că e șantaj! Nu este așa! Dacă investești din banii personali, criteriile le alegi tu! Eu vreau să mai sper că vom avea o Românie mai bună! Dar pentru asta avem nevoie de educație civică și democratică. Să fim critici, dar și implicați! Să cerem, dar să și facem! Nu trebuie să ne îmbolnăvim de lehamite și nici nu putem să plecăm toți din țara! Toate bune, Doamne ajută!”.

Doamne-ajută, dar pe cine? Tot pe dumneavoastră, doamna Grapini, pe care v-a ajutat şi-n afaceri, şi-n politică? Nu vă mai săturaţi. Mai lăsaţi şi pe alţii, mai ales că sînt atîţia oameni mai competenţi decît domnia voastră şi care ar reprezenta cu mai mult succes România în Parlamentul European. Spune Maria Grapini că va mai sponsoriza proiectele sociale, culturale şi educaţionale doar dacă solicitanţii fac dovada faptului că au votat. Sînt banii doamnei Grapini şi face ce vrea cu ei, aşa că aici nu este nimic de comentat.

Însă, se poate comenta pe marginea votului. Atunci cînd avem de-a face cu alegerile pentru primărie, consiliul local, consiliul judeţean, parlament sau preşedinţia ţării este cam normal să-ţi exerciţi dreptul de vot. Adică, normal este să te prezinţi la urne şi să pui ştampila pe unul sau pe altul. Asta e democraţia şi acesta este comportamentul unui cetăţean responsabil. Însă, la extremă, avem varianta neprezentării la urne cu scuza că nici un partid sau nici un candidat nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor votantului.

În ceea ce priveşte un referendum, lucrurile stau cu totul altfel. Poţi să te prezinţi la urne şi să aprobi sau să respingi referendumul, însă un comportament la fel de responsabil este să nu calci în secţia de votare pe motiv că tema aleasă de către decidenţii politici nu te interesează. Pur şi simplu nu te interesează şi vrei să transmiţi acest semnal, doar-doar se vor trezi decidenţii politici şi vor organiza consultări populare pe teme cu adevărat arzătoare.

Aşadar, nu trebuie să ne luăm după doamna Grapini, care susţine că dacă nu votezi nu eşti un cetăţean responsabil. Şi, în general, nu trebuie să ne luăm după doamna Grapini pentru că nu ştiu cîţi s-ar bucura să se ia, iar la un moment să o vadă trîntindu-se într-un lan de maci şi aşteptînd să-i facă cineva o fotografie pe care să o publice pe pagina sa de Facebook.

Fiţi sociabili!