Ruşine, Gabriel Liiceanu!

Dan Radu Ruşanu, un liberal uns cu toate alifiile şi care s-a îmbogăţit din politică, a început să-şi aducă aminte. Probabil că statul în închisoare, acolo unde l-a băgat o anumită parte a statului de drept, pentru ca cealaltă parte a statului de drept să-l declare nevinovat, i-a oferit suficient răgaz pentru a trece în revistă cele mai importante momente din viaţa sa. Dîndu-şi seama că unele dintre ele sînt interesante, domnul Ruşanu şi-a spus că ar fi păcat să nu le aştearnă pe hîrtie şi astfel a ieşit o carte. Însă nu tot ce-a scris Dan Radu Ruşanu a ajuns între coperţile cărţilor. De pildă, un capitol a ajuns pe blogul fostului procuror Marian Nazat, dar cu acordul lui Dan Radu Ruşanu.
În rolul principal este distribuit un alt scriitor, unul mult mai cunoscut decît liberalul uns cu toate alifiile şi îmbogăţit din politică: autorul „Apelului către lichele”. Dan Radu Ruşanu povesteşte că pe vremea cînd era şeful unei bănci comerciale de stat a primit vizita lui Gabriel Liiceanu, care fusese trimis de Valeriu Stoica. Domnul Liiceanu dorea să facă un împrumut consistent pentru a cumpăra parte din acţiunile de la editura „Humanitas”, pe care dorea să le vîndă un francez. Domnul Liiceanu a plecat dezamăgit, pentru că domnul Ruşanu nu a vrut să-i acorde un împrumut fără garanţii. După o vreme, domnul Liiceanu a revenit, dar cu altă rugăminte: să fie reeşalonate sau şterse datoriile „Humanitas”, vechi de 5 ani. Problema putea fi rezolvată doar de ministrul de Finanţe, Decebal Traian Remeş, la care au intervenit Dan Radu Ruşanu şi „jumătate din PNL”, după cum spunea în anul de graţie 2000 cel care avea să fie aruncat în puşcărie de statul de drept pentru nişte palincă şi vreo doi caltaboşi. Domnul Remeş l-a ajutat pe domnul Liiceanu, după care a avut necazuri cu Curtea de Conturi. În anul de graţie 2002, la GDS, locul unde a fost de curînd Laura Codruţa Kovesi ca să apere statul de drept, liderii PNL au fost invitaţi de intelectualii lui Gabriel Liiceanu pentru a fi luaţi la întrebări.
La un moment, autorul „Apelului către lichele” şi beneficiarul înlesnirilor fiscale s-a luat de Dinu Patriciu de faţă cu Dan Radu Ruşanu, care a rămas perplex auzind ce spune scriitorul: „Eu nu pot să înțeleg cum ați obținut dumneavoastră pentru Petromidia acordarea de facilități fiscale la plata unor obligații față de bugetul de stat, pe timp de 10 ani. Nu mi se pare nici legal și nici moral ca să lipsiți bugetul României de asemenea sume importante, care ar fi fost benefice tuturor contribuabililor. Nu cred că asemenea facilități s-au putut obține printr-o simplă cerere la Ministerul Finanțelor, fără a se evita anumite intervenții”. Ruşine, Dinu Patriciu! Scuze. Ruşine, Gabriel Liiceanu!
În ciuda aparenţelor, „Apelul către lichele” nu reprezintă o lucrare autobiografică.
 

Fiţi sociabili!