România nu este o democraţie reală

Nu e posibil aşa ceva. Chiar nu este posibil ca într-o democraţie, presupus a fi reală, candidaţii la cea mai importantă funcţie în stat să nu participe la o confruntare televizată. Nu este posibil ca o persoană care este preşedintele Ţării de cinci ani de zile să nu dea ochii cu contracandidaţii săi. Nu este posibil ca o persoană care a fost prim ministrul Ţării un timp îndelungat să nu se arate publicului în compania celorlalţi aspiranţi la funcţia de preşedinte. Însă, la noi, în România, s-a întîmplat.

O firmă care caută un mecanic, un sudor sau un agent de vînzări îl angajează pe acesta în baza unei probe de lucru şi a unui interviu. România cum îşi angajează preşedinte, dacă nu-l pune pe acesta să arate ce ştie să facă şi să-l asculte cum gîndeşte şi cum vorbeşte? Veţi spune că doamnele şi domnii candidaţi au tot vorbit şi au tot arătat de ce sînt în stare. Numai că memoria colectivă este scurtă, pentru că ea este ocupată de la o zi la alta cu alte şi alte lucruri, şi, de aceea, trebuie mereu reîmprospătată. Apoi, candidatul trebuie văzut la lucru în condiţii de stres, adică în interiorul perioadei electorale. Un elev într-un fel rezolvă o problemă de trigonometrie în timpul semestrului şi altfel reacţionează în timpul examenului de Bacalaureat.

Lipsa dezbaterilor reprezintă o sfidare a opiniei publice. Se ştie cine va cîştiga alegerile prezidenţiale, adică actualul preşedinte. Printr-o minune, România ar putea avea un alt preşedinte, dar este foarte puţin probabil spre zero ca această minune să se întîmple. Aşadar, pentru următorii cinci ani, România va avea acelaşi preşedinte. La fel sau poate mai sfidător, un Klaus Iohannis mai plin de el, care va fi preocupat, exclusiv, să-şi ducă mandatul pînă la capăt, pentru a beneficia de casă, masă, plimbări cu coloana oficială, excursii de lux plătite din banii contribuabililor, întîlniri cu mai marii lumii la care să participe la braţ cu preţioasa sa soţie şi imunitate absolută în ceea ce priveşte afacerile imobiliare ale familiei sale.

În România nu există alegeri corecte, pentru că la acestea nu participă nişte oameni informaţi, ci nişte cetăţeni manipulaţi. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România este unul deformat de lipsa dezbaterilor reale, de manipulări şi de jocurile de culise. Românii sînt chemaţi la vot doar pentru a legitima rezultatul unui concurs cu final cunoscut. România nu este o democraţie reală.   

Fiţi sociabili!