România, la slugărnicia rotativă a Europei

„Cheia unui proiect european viabil constă şi în deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai bună prin care poate fi întărită unitatea şi coeziunea statelor membre. În pofida unor diferenţe inerente de viziune cu privire la viitorul nostru european comun şi privind ritmul şi direcţia dezvoltării noastre, forţa coeziunii se va dovedi, sper, în cele din urmă mult mai puternică. Uniunea Europeană va dăinui şi în viitor prin deschiderea sa şi prin voinţa statelor membre de a acţiona în comun pentru a întări UE în plan intern şi extern. Aceasta este, de altfel, şi ideea fundamentală care ghidează mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este esenţial ca viziunea pentru viitorul Uniunii să fie bazată pe priorităţi consensuale, care să evidenţieze valoarea adăugată a proiectului european şi să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor. Victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat în acest sens”.

Ce şcoli trebuie să faci sau să nu faci pentru a vorbi în halul ăsta: fără cap, fără coadă, fără logică, fără să spui nimic, fără să-ţi crape obrazul de ruşine, ştiind că în gura ta se uită şi oameni care au mai citit o carte şi care pricep cît de cît pe ce lume trăiesc. Unde o fi învăţat să vorbească preşedintele României, Klaus Iohannis, şi unde o fi găsit nişte consilieri atît de slabi ca cei care-i scriu discursurile?

Klaus Iohannis nu s-a lăsat şi a mai trîntit nişte vorbe mustind de penibilitate la ieşirea de la ceremonia de semnare a tratatului de colaborare dintre Germania şi Franţa, atunci cînd a fost întrebat ce-a vrut să spună poetul. De fapt, nu poetul, ci prozatorul Klaus Iohannis, autorul celebrelor „Pas cu pas” şi „Primul pas”. Prozatorul a răspuns: „După părerea mea, nu avem o situaţie în care revine în prim-plan o discuţie a cercurilor concentrice sau a Europei a celor două viteze, nu. Este vorba de un tratat bilateral, deci manifestarea de astăzi nu a fost una esenţial de Uniune Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este, şi am spus-o şi înainte, foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci, nu cred că de aici se va reveni la acea discuţie pe mai multe viteze”.

Este evident pentru oricine că în Europa sînt mai multe Europe: o Europă a bogaţilor care dau ordine şi o Europă a săracilor care trebuie să le execute. Însă, domnul Iohannis se preface că nu înţelege, demonstrînd astfel că România, pe care domnia sa o reprezintă, nu a preluat preşedinţia rotativă a Europei, ci slugărnicia rotativă a Europei.

Dar de ce să emită Klaus Iohannis critici şi să aibă o poziţie fermă în favoarea României şi a unei Europe unite şi să nu bolmojească nişte cuvinte fără noimă, că doar vrea încă cinci ani de concediu de lux plătit de poporul român. Şi, dacă va fi cuminte şi va face cum i se ordonă, atunci Parisul şi Berlinul îl vor ajuta să primească un nou mandat de preşedinte al României.  

Fiţi sociabili!