România anormală de după România needucată

Fiindcă n-am mai auzit nimic despre „România educată” a lui Klaus Iohannis am dat o raită pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, unde la capitolul „România educată”, cum altfel, am dat peste următoarea sinteză: „Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de opt consultări cu privire la viziunea și obiectivele de țară pentru educație (dezbateri regionale), dezvoltarea și diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terți etc. A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educație la orizontul 2018-2030. În a treia etapă (2018-2020), rezultatul integrat al demersurilor anterioare a  fost lansat în dezbatere publică în cadrul evenimentului organizat în data de 5 decembrie 2018, la Palatul Cotroceni,  fiind disponibil pe site-ul www.romaniaeducata.eu, la secțiunea „Rezultatele proiectului”.

În continuare, toți cei interesați sînt invitați să transmită opiniile lor la adresa romaniaeducata@presidency.ro și să participe la evenimentele prevăzute pentru următoarea perioadă. De asemenea, Administrația Prezidențială va organiza patru dezbateri pe următoarele teme: guvernanța în educație, finanțarea, arhitectura curriculară și impactul societății digitale asupra educației, iar pe de altă parte cei care doresc vor putea înscrie în continuare evenimente sub egida proiectului « România Educată ». Proiectul a fost finanțat prin intermediul Programului Uniunii Europene de Sprijin pentru Reformele Structurale și implementat în perioada 2018 – 2019 împreună cu Comisia Europeană. Aceasta din urmă a subcontractat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru elaborarea celor patru documente de politici publice (policy briefs) prevăzute în proiect. Ele au abordat temele: (1) carieră didactică, (2) management educațional, (3) echitate, (4) educație timpurie. Fiecare dintre ele completează propunerile « România Educată » cu exemple de bună-practică din mediul internațional și propuneri de acțiuni care să contribuie la atingerea obiectivelor propuse pentru 2030. Documentele au fost lansate public într-un eveniment organizat de Administrația Prezidențială, la inițiativa Președintelui României, la Palatul Cotroceni în data de 29 ianuarie 2020”.

Deci, avem un întreg lanţ de dezbateri, seminarii, bla-bla-uri, mese rotunde şi pătrate în jurul cărora s-au ronţăit alune şi s-au băut cafele pe banii UE, dar fără nici o finalitate. Nu m-ar mira ca iniţiatorul aşa-zisei strategii dedicate sistemului de educaţie, lacomul profesor de la Sibiu, să se fi pus şi el pe statul de plată al proiectului cu fonduri europene.

Cine aşteaptă ca aşa-zisul preşedinte al României să-i aducă „România normală” va aştepta mult şi bine, pentru că va avea parte de ea la fel cum a avut parte şi de „România educată”.  

Fiţi sociabili!