Rolling Stones bat noi recorduri

Tocmai ce s-a încheiat ultimul (cel mai recent, adică, în nici un caz ultimul!) turneu Rolling Stones, intitulat „No Filter”, prilej pentru economiști și statisticieni de a face noi calcule care să pună în evidență incredibilele cifre la care au ajuns cei patru. Deși pe scenă sînt vreo 10 persoane, Rolling Stones înseamnă doar Mick, Keith, Charlie și Ronnie. Deși a fost alături de ei zeci de ani, saxofonistul Bobby Keys a murit fără să fi devenit oficial un „Stone”. La fel stau lucrurile și cu bass-istul Darryl Jones, care încă n-a obosit să ceară an de an statutul de membru deplin. Și tot așa și pianistul Chuck Leavell, care e cu ei din 1982, și care e de fapt directorul muzical și aranjorul grupului. Dar membru? Probabil niciodată! Cei patru Stones au ajuns la finalul lui „No Filter” să aibă o medie de vîrstă de 73 de ani, ceea ce e deja un record greu, probabil chiar imposibil, de egalat.

Dar ceea ce a pus pe jar lumea muzicală e nivelul încasărilor, Rolling Stones producînd un venit mediu per concert de… 10 milioane de dolari! Asta înseamnă că în ultima parte a turneului, cea intitulată „12 orașe – 14 concerte”, Stones au vîndut în medie cîte 63.000 de bilete la fiecare concert, cu un preț mediu de 159 de dolari. Pentru comparație, deținătorii locului II în acest clasament al veniturilor din turnee, U 2, au încasat în medie cîte 8,2 milioane de dolari, vînzînd ceva mai multe bilete în medie, dar la un preț sensibil mai mic: numai 115 dolari/bucată.

Hai să vă dau și salariile lor, dar vă rog mai întîi să vă așezați pe ceva. Așadar, fiecare din cei patru Rolling Stones cîștigă cîte fix 88.000.000 de dolari pe an. Altfel spus, cîte 366.666 dolari pe zi, sau 45.833 pe oră, respectiv 763 de dolari și 88 de cenți pe minut. Vreți și pe secundă, așa-i? 12 dolari și 73 de cenți. Acu’, de cînd sînt și eu pensionar, mă întreb dacă ei mai au contract de muncă normal sau iau bani la plata cu ora, ca mine!

Fiţi sociabili!