Rod Stewart, numărul 41

Nu, nu este numărul de pe tricoul lui Rod, cel care la 16 ani intra în istoria fotbalului britanic, fiind cel mai tînăr fotbalist care a încheiat pînă atunci (în 1961) un contract ca profesionist. Echipa pentru care a semnat se numește Brentford și este astăzi în Championship, adică liga a II-a engleză.

Legenda circula de multă vreme, Rod însuși oferind de-a lungul vremii mai multe versiuni ale poveștii. Cert e, însă, că spre finalul concertului de la București, în timpul enormului hit „Stay With Me” (compus de el împreună cu prietenul său de o viață, Ronnie Wood, actualul Rolling Stone, cu care a fost coleg de grup la Small Faces și ulterior la Faces) Rod a șutat înspre public cred că peste 20 de mingi, fiecare execuție fiind impecabilă, ceea ce mai degrabă confirmă legenda decît să arunce umbre de îndoială.

Aaa, concertul? Păi, cum să fi fost altfel decît colosal, uluitor, divin? Chiar dacă în primele 10 – 12 minute ne-a dat ceva emoții, intrîndu-și cu greu în voce, a urmat o altă oră și jumătate în care a fost absolut încîntător. Totul, nu doar el, adică și cei doi toboșari, cei trei chitariști, saxofonistul, keyboards-istul, precum și cele cinci doamne care, să zicem, erau backing vocal, dar mai cîntau și la chitare acustice, la harpă, la clape sau făceau percuție. Costumația în pătrățele alb-negru, așa cum erau acoperite și toate instrumentele, era de un efect nebun, tot așa cum și toate cele patru ținute ale lui Rod îți luau ochii cu toate paietele și sclipiciurile din care erau confecționate. Și tot așa și încălțările. Evident, a început cu „Infatuation” și a încheiat cu „Sailing”, la care a urcat pe scenă și Corul Radio România, alcătuit din vreo 50 – 60 de copiluți. „Stay With Me” a fost penultima și a durat vreo 8 minute, dacă nu și mai bine. N-a cîntat din ceea ce mi-aș fi dorit nici „Hot Legs”, nici „Every Picture Tells a Story”. S-a scos în schimb cu „Sweet Little Rock’n’Roller”.

N-a fost un concert, ci o minune. Al 41-lea concert al unui nume mare pe care l-am văzut. Paul McCartney va fi al 42-lea.

Fiţi sociabili!