Revocarea

Reporter: După cum aţi aflat şi dumneavoastră, am aflat şi eu, a aflat o ţară întreagă şi a aflat o lume întreagă, domnul preşedinte Iohannis nu a revocat-o pe doamna Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA, zicînd vorbă cu vorbă: nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei. Motivele nu au fost de natură să mă convingă. Din această perspectivă, cum comentaţi situaţia?

Politician: Ca să nu mă pun rău cu presa şi nici cu domnul nostru preşedinte Iohannis, eu nu fac decît să constat că, în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, ajung la concluzii diametral opuse.

Reporter: Dacă-mi permiteţi o vulgaritate verbală dictată de deontologia mea constituţională, aş spune că vă exprimaţi ca un papagal colosal recent întors din cabinetele calde prezidenţiale de la Cotroceni.

Politician: De ce papagal, şi nu cuc sau barză sau piţigoi?

Reporter: Că aşa mi-a venit întrebarea din cască. Că eu personal n-am văzut în carne şi oase nici barză, nici piţigoi, nici măcar papagal. Drept pentru care vă întreb de la mine din cap: are dumnealui vreo şansă în turul doi la prezidenţiale dacă nu a revocat-o deîndată pe doamna Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA?

Politician: Dacă vrei să porneşti un război politic cu mine, n-ai decît, însă eu prefer să mă prefac că n-am auzit ce-ai spus mai devreme.

Reporter: Despre cuc, piţigoi sau despre papagal?

Politician: Despre Laura Codruţa Kovesi. Şi lasă-mă să termin, ca să nu avem vorbe. Uite ce vreau să ţii minte cîte zile mai ai: analizînd motivele ministrului Justiţiei, s-a constatat că autorul raportului consideră că acesta este, citez, o luare de poziţie faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce percepţia că evaluarea ministrul Justiţiei poate fi subiectivă.

Reporter: Pe ce vă bazaţi? Mie mi se pare că mă luaţi în băşcălie politică.

Politician: Taci, că n-am terminat. Această percepţie a preşedintelui nostru e întărită şi de prezenţa în raport a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei. De asemenea, unele motive care fundamentează propunerea de revocare nu sînt pertinente.

Reporter: Staţi aşa, că iar mi se şopteşte în cască: cică ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Politician: N-are decît. Motivele ministrului Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă, în mare parte nici nu corespund prevederilor legale propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. În concluzie, iată ce-a mai spus Klaus Iohannis: nu voi da curs propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Reporter: Dar iată ce mi se şopteşte cu insistenţă în cască: în condiţiile în care preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; în condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; văzînd legislaţia aplicabilă în acest domeniu; valorificînd jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.

Politician: Nu ţi se pare că te-ai apucat să vorbeşti mai mult decît mine şi decît însuşi preşedintele nostru Iohannis?

Reporter: Aşa mi se şopteşte în cască şi nu inventez de la mine.. Credeţi că mie-mi convine?

Politician: Ştii ce bazaconii a scris pe Facebook acest Tudorel Toader imediat după anunţul făcut de şeful statului nostru?

Reporter: Staţi să aud ce mi se şopteşte în cască.

Politician: Nu te mai chinui. Tudorel Toader a scris cuvînt cu cuvînt exact ce-mi spuneai tu mai înainte din cască.

Reporter: Să ştiţi că nu m-aţi enervat. Văd că ţineţi cu preşedintele nostru Klaus Iohannis şi îl susţineţi sută la sută pe preşedintele nostru Klaus Iohannis. De altcineva nu mai ştiţi? Nu vă mai amintiţi de altcineva?

Politician: Mie nu mi se şopteşte în cască. De cine să-mi amintesc?

Reporter: De Dragnea, de Viorica, de Olguţa, de Tăriceanu şi de programul de guvernare.

Politician: Ăştia ca ăştia, nişte penali. Mai relevant este că preşedintele american Donald Trump a acuzat Rusia şi China că practică „jocul devalorizării monetare”, afirmînd că situaţia este „inacceptabilă”. Despre noi nu a afirmat nimic. Cum să faci revocare în situaţia asta?

Reporter: Vreţi să-mi bateţi atenţia de la realitatea asta a noastră şi de la programul nostru de guvernare care nu practică nici un joc de felul acesta, mi se şopteşte în cască. Ce interese oculte aserviţi dumneavoastră, mă iertaţi, mi se şopteşte în cască?

Politician: Rusia şi China practică jocul devalorizării monetare, în timp ce Statele Unite continuă să crească ratele dobînzilor. Este inacceptabil, a transmis Donald Trump prin Twitter. Prin Twitter, accentuez, nu pe Facebook, ca Tudorel Toader.

Reporter: Vreţi să-l aruncaţi pe Tudorel Toader în anonimat, mi se şopteşte în cască. Care-i legătura noastră cu Rusia şi cu China în situaţia revocării Laurei Codruţa Kovesi?

Politician: Preşedintele SUA a argumentat că unele ţări menţin artificial valori scăzute ale monedelor, pentru a fi competitive cu exporturile. Asta nu te pune pe gînduri? Cum să faci revocare în situaţia asta?

Fiţi sociabili!