Reduşi la Masa Tăcerii

Numărul mare de vizitatori care au trecut pragul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti pe 19 februarie 2020 ar putea să-i reducă la tăcere pe cei care l-au ironizat pe ministrul sucevean al Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a desemnat-o pe Irina Rimes drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi

Reduşi la Masa Tăcerii

Ce şi-a mai luat-o suceveanul Bogdan Gheorghiu de la oameni de cultură, politicieni, navigatori pe Facebook, analişti şi banalişti pentru că a îndrăznit să o numească pe Irina Rimes ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi.

Printre cei care l-au luat peste picior pe ministrul PNL al Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a numărat şi deputatul de Suceava afiliat la PSD, Ştefan Alexandru Băişanu, care la audierea în comisie pentru accederea suceveanului în Guvernul Orban II a spus: „Am venit să vorbim despre cultură și lucrul ăsta îl pot face printr-o maieutică socratică, printr-o comparație și o explicație dihotomică care să scoată în evidență unde am fost și unde am ajuns”. Conferenţiarul Băişanu de la USV, specialist în epistemologie şi hermeneutică, i-a mai spus ministrului demis al Culturii că speră ca de ziua lui Mihai Eminescu să nu-l propună ambasador pe Florin Salam, pe Guţă sau pe Adrian Copilul Minune, pe acelaşi motiv că au foarte multe accesări pe Youtube, la fel ca domnişoara Rimes.

Şi-acum una pe care, probabil, nu o ştiaţi. Alexandru Băişanu face parte din Comisia de Transporturi a Camerei Deputaţilor, iar pentru a-l putea toca pe Bogdan Gheorghiu l-a rugat pe un deputat PSD din Comisia de Cultură, acolo unde a fost audiat ministrul, să nu vină la şedinţă pentru a-i face lui loc. Ca să poţi participa la lucrările altei comisii trebuie să se elibereze un loc, iar deputatul care lipseşte trebuie să te nominalizeze pe tine.

Aşadar, a fost atac cu premeditare din partea suceveanului Băişanu. În apărarea celui căruia i s-a construit imaginea de organizator de şuşanele a sărit Pavel Şuşară. Şi nu a fost singurul, după cum veţi afla din pagina 3. 

Pavel Şuşară, critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor, a zis aşa, referitor la desemnarea Irinei Rimes drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi: „Dragi prieteni purişti, exigenți pînă la robespierism și cu repere culturale nenegociabile, nu vă mai luptați pe viață și pe moarte cu Irina Rimes şi încetaţi să o mai lapidați în piața publică pentru că a acceptat să fie numită « ambasador pentru zilele Brâncuși ». Lucrurile stau în felul următor, și doar cineva realmente prost sau rău intenţionat nu le înțelege; intenţia Ministrului Culturii este să creeze un produs de marketing, un revelator pentru evenimentul Brâncuşi, iar nu aceea de a-i găsi lui Brâncuși un echivalent cultural printre noi. Alegerea Irinei Rimes este una extrem de eficientă, fiindcă ea nu se adresează nici celor convinși de măreţia lui Brâncuși si nici celor irecuperabili, ci unui segment care poate fi încă activat, chiar și circumstanțial. Iar acest segment este reprezentat de un public cu o cultură medie, dar dinamică, de tipul celui selectat în jurul muzicii pop şi al Vocii României. Un asemenea public imens, care nu este nici manelist, dar nici witgensteinian, trebuie sensibilizat de cineva care vorbeşte aceeași limbă , şi nicidecum de comunicatori în idiomuri de nișă. Dacă era numit ambasador…, să zicem, Andrei Pleșu, era OK pentru mine și pentru un grup extrem de restrîns care, în principiu, nu are nevoie de nici un ambasador. Dacă era numit Nicolae Guță, numirea ar fi fost ridicolă și degradantă, fiindca publicul lui este irecuperabil, în vreme ce vizibilitatea Irinei Rimes se manifestă într-o zonă publică dinamică, populată de oameni tineri şi mult mai permisivi cultural. Faptul că noul statut al Irinei Rimes a ținut prima pagină a mediilor din ultimile zile, inclusiv boul de Hoandră a făcut o emisiune dedicată, dovedește nu numai că Ministrul Culturii a făcut o impecabilă mișcare de marketing cultural, ci și pe acela că ea şi-a atins scopul şi un număr semnificativ de băgători de seamă din presă, care habar nu aveau cînd este ziua lui Brâncuși, au aflat acum cu certitudine. Şi încă ceva, extrem de important: Irina Rimes este o tînără modestă şi extrem de decentă și nicidecum vreo parașută de la Antena Star”.

O altă voce importantă, cea a criticului muzical Smaranda Oteanu-Bunea, fondatoarea revistei „Melos” şi a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, s-a auzit spunînd: „  « Prefer să creez – spunea BRÂNCUŞI, decît să o recreez pe VENUS DIN MILLO… A mai fost creată și e foarte bătrînă… ». Mergeți mai departe, Dl. MINISTRU! Mizaţi pe TINEREŢE, pe talente – şi nu aveţi cum să greșiți!”.

Şi ar mai fi multe exemple, dar ne oprim aici.

Totuşi, care au fost efectele dezbaterilor publice încinse şi a numeroaselor articole apărute în presă şi a comentariilor de pe reţelele de socializare ca urmare a desemnării Irinei Rimes drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi?

Păi, pe 19 februarie 2020, cînd s-au împlinit 114 de ani de la naşterea sculptorului, pragul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti a fost trecut de 2.000 de oameni, care au fost să vadă proiecţii cu imagini ale operei lui Constantin Brâncuşi. În 2019 muzeul a fost vizitat de aproximativ 200 de persoane, iar în 2018 nu a fost nimeni, pentru că muzeul a fost închis pentru că 19 februarie a picat într-o zi de luni. Deci, s-au mişcat lucrurile.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!