Răzbunarea Mioriţei

„Ruşii au pierdut « bătălia » pe Marea Neagră. Oile româneşti au scufundat o navă militară rusească”. Acesta este „titlul-bombă” – e o bombă, veţi vedea, la modul propriu! – al unui articol publicat recent de deschide.md. Un vas cargo care plecase din România s-a ciocnit, la finele lunii aprilie 2017, cu o navă militară rusească, la intrarea în strîmtoarea Bosfor. Impactul a fost atît de puternic încît, scrie presa rusă, ambarcaţiunea ruşilor s-a scufundat. Vasul cargo, care plecase din Portul Midia-Năvodari şi transporta, potrivit presei turce, 8.800 de oi, nu a suferit stricăciuni semnificative în urma coliziunii. Nava îşi va putea continua cursa către destinaţie, după ce se vor încheia cercetările în privinţa acestui incident, transmitea digi24.ro.

Plecînd, ca idee, de la comentariul postat de un mucalit cititor, voi spune şi eu: cine se pune rău cu noi, românii, să se păzească! Iată o frumoasă răzbunare a blîndei Mioriţe carpatice, devenită – pe nedrept – simbol al fatalismului, supunerii şi resemnării valahe în faţa Destinului mereu ostil hărăzit nouă, românilor, de o istorie ingrată! Păi, trufaşul Imperiu Roman nu a rezistat nici două secole la nord de Dunăre, declinul său începînd cu misterioasa, pripita retragere aureliană. Otomanii nu au rezistat nici ei pe meleagurile carpato-danubiano-pontice decît cîteva secole, semnele decesului iminent începînd, evident, ireversibil, la doar trei veacuri după căderea Constantinopolului şi de la impunerea unui tribut Ţărilor Române. Mai precis, la nici 300 de ani după expansiunea turcească în Europa, îndată după eşecul asaltului asupra Vienei, la finele secolului XVIII (eşec la care domnitorii români – oficial, aliaţi ai Semilunei – au avut o contribuţie discretă, dar notabilă, conform obiceiului nostru vechi de a juca mereu – de voie, de nevoie – la „două capete”). URSS nu a rezistat nici măcar un secol şi s-a desfiinţat la nici 50 de ani după comunizarea forţată a României.

Acum, bag seama – o fi de bine, o fi de rău, habar nu am – nici UE, unde am intrat cam forţat, anţărţ, nu se simte prea bine… Dacă îmi permiteţi, dragi cititori, o metaforă zoo-simbolistică: uite că oiţa a bătut – în Bosfor – porcul! Astfel, vă daţi seama de ce arme strategice am fi dispus dacă guvernanţii noştri de după 1990 ar fi dezvoltat cum trebuie zootehnia, agricultura în general!? Nu un vapor, ci zeci de vase cu oi, vaci (ori cu barabule, praz, pepeni, mere, pere, etc.) ar fi copleşit, în Strîmtori, vasele militare-spion ale ruşilor! Confirmînd, strălucit, versurile patriotice ale Luceafărului, ce glăsuiesc că tot ce mişcă-n ţara asta (mă rog, behăie, latră, mugeşte…) ne e prieten numai nouă şi duşman este pe veci duşmanului nostru.

Închin, deci, un gînd de respect şi recunoştinţă mioarelor noastre patrioate (mai patrioate, oricum, decît mulţi behăitori români bipezi şi politici!). Şi vă invit să vă delectaţi cu lectura relatării insolitei „confruntări” maritime, conform sursei citate: „Iniţial, Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut incidentul. Moscova a anunţat că o navă militară de recunoaştere este în pericol de a se scufunda în Marea Neagră în urma coliziunii cu un alt vas, de tip cargo, care transporta animale vii. Vasul rusesc, care se numeşte Liman şi făcea parte din flota rusă de la Marea Neagră, avea o spărtură ca urmare a coliziunii, care s-a petrecut joi, în jurul orei 12:30, la circa 40 de kilometri nord-vest de Strîmtoarea Bosfor, în apropierea Capului Kilyos. Nava rusească s-a scufundat ulterior, la ora 14:48, adică la aproape două ore şi jumătate de la coliziune. Potrivit Interfax, nava Liman era destinată culegerii de informaţii şi recent se întorsese dintr-o misiune în Marea Mediterană. Vasul cargo, care transporta 8.800 de oi, ar fi plecat din România şi avea ca destinaţie Iordania, potrivit presei turce. Naviga sub pavilion Togo. Pe nava rusească se aflau 78 de marinari, în timp ce echipajul celuilalt vas număra 17 oameni. Informaţiile iniţiale vorbeau despre răniţi şi dispăruţi, dar ulterior Moscova a precizat că toţi marinarii ruşi sînt teferi, o parte dintre ei au fost salvaţi de o navă a pazei de coastă turce şi au fost transbordaţi pe un alt vas rusesc. Potrivit presei turce, în zonă ar fi fost ceaţă densă şi aceasta este cauza probabilă a accidentului. Premierul turc, Binali Yildîrîm, l-a sunat pe omologul rus, Dmitri Medvedev, pentru a-şi exprima regretul faţă de accident. Nava Liman, intrată în serviciul forţelor ruse în 1970, ar fi monitorizat exerciţii desfăşurate de NATO în Marea Neagră, scrie Agerpres, care menţionează că informaţia este furnizată de surse militare citate de agenţii internaţionale de presă”.

Final: „Tot ce mişcă-n ţara asta, rîul, ramul mi-e prieten numai mie…” Credeţi? Nici eu…

 

 

Fiţi sociabili!