Radu Bercea

Dacă fotbalul l-a dat ţării pe Borcea Penalu’, iar preşedintele României, Traian Băsescu, pe Bercea Mondialu’, Suceava artistică vine cu o propunere de la polul opus: Bercea Suceveanu’.

Joi, 29 august, în cadrul unui eveniment organizat la Gura Humorului care s-a bucurat de o prezenţă consistentă din partea autorităţilor, a prietenilor şi a publicului, Radu Bercea a fost serbat la cei 80 de ani de viaţă ai săi.

Venim în această rubrică cu două portrete pe care Mihai Pînzaru-PIM i le-a făcut artistului: „Radu Bercea este un simbol al artei bucovinene, un om care la 80 de ani pare mai tînăr ca niciodată. Talentul îl îndeamnă să nu piardă nici o zi. Nici o zi fără nici o linie, asta este deviza lui. Pictează tot timpul, lucrează, tehnici diferite. Vreau să spun că Radu Bercea a făcut puşcărie în tinereţea lui. Născut în nordul Bucovinei în Cuciurul Mare s-a retras după ocuparea de către ruşi în România, a făcut Liceul de Arte din Iaşi. La 19 ani l-au arestat. Cinci ani de puşcărie fără discuţie. (Domnul Bercea a fost arestat şi dus la muncă grea la Canalul Dunăre – Marea Neagră pentru că a spus în gura mare că ruşii n-au venit să elibereze România, ci să o ocupe – n.r.).  După care a muncit la combinatul minier din Gura Humorului. Eu, personal, m-am întîlnit cu el în presă la ziarul « Zori Noi ». Fusese un om reabilitat. Om cinstit, modest, curat, un bucovinean sadea. A lucrat peste 200 de expoziţii. Întîlnirea cu Radu Bercea îţi creează bună dispoziţie, linişte sufletească”.

La mulţi ani!

Fiţi sociabili!