Puțin și pentru Suceava, și pentru USV

PNL Suceava a făcut la finele săptămînii trecute o reparație. PNL a anunțat prin vocea liderului organizației municipale, primarul Ion Lungu, că universitara Sanda Maria Ardeleanu va candida pentru Consiliul Local de pe poziția a treia, după președintele partidului și după prim-vicepreședintele Lucian Harșovschi, unul din cei doi viceprimari.

Sanda Maria Ardeleanu, un devotat membru de partid, a fost nedreptățită de două ori. Prima dată s-a întîmplat în 2012, atunci cînd echipa de conducere de azi a PNL Suceava era echipa de conducere a PDL. La alegerile parlamentare din acel an, doamna Ardeleanu a fost pusă pe listă numai ca să fie pusă, iar colegii săi i-au făcut campanie mai degrabă contracandidatului acesteia. Pînă la urmă, cu noroc, cu mult noroc, Sanda Maria Ardeleanu a obținut mandatul de deputat pentru care a candidat. În 2016, doamna Ardeleanu a fost abandonată de colegii de drum, care nu i-au mai găsit loc pe nici o listă, cu toate că aceasta își făcuse datoria față de partid cu vîrf și îndesat și îl reprezentase cu eleganță în timpul întîlnirilor oficiale și în fața alegătorilor.

Iată că la opt ani distanță, partidul, probabil că măcinat de remușcări, dar, evident, și din motive electorale, s-a reapropiat de doamna Ardeleanu. E clar că PNL nu are decît de cîștigat, pentru că Sanda Maria Ardeleanu are un public la care nici primarul, nici viceprimarul și nici ceilalți liberali de pe lista pentru Consiliul Local nu au cum să ajungă. Publicul doamnei Ardeleanu nu o fi atît de numeros, însă acesta este unul de calitate și e format din vectori de opinie. Bine, din acest public fac parte și invidioșii, care poate nu vor mai vota PNL din cauza doamnei Ardeleanu, însă niciodată nu le poți face pe plac tuturor.  

Sanda Maria Ardeleanu este la pensie, dar cu toate acestea e plină de energie și derulează mai multe proiecte. Ion Lungu a declarat pentru Radio Top că a discutat cu rectorul Valentin Popa și consideră că doamna Ardeleanu va fi un adevărat ambasador al USV în Consiliul Local.

În ultima vreme, mai ales după izbucnirea crizei sanitare, Universitatea ”Ștefan cel Mare” a devenit foarte vizibilă. În primul rînd, pentru că specialiști din cadrul USV s-au implicat în rezolvarea unor probleme create de noul coronavirus, iar apoi pentru că oferta educațională a continuat să se diversifice. Asta înseamnă că universitatea suceveană are oameni pricepuți, dispuși să pună osul la treabă. De aceea, listele partidelor ar fi trebuit să fie pline de asistenți, lectori, conferențiari și profesori de la mai toate facultățile și specializările USV. Partidele ar fi trebuit să stea la intrarea în universitate și să tragă de universitari, încercînd să-i convingă că în Consiliul Local se face mai puțină politică de partid și mai multă treabă pentru comunitate, inclusiv pentru comunitatea academică. Numai că lucrurile nu stau așa, prezența universitarilor suceveni pe liste fiind extrem de redusă. Poate că or fi fost curtați mai mulți universitari de top, iar aceștia or fi refuzat, dar, totuși, din ditamai universitatea să fie pe lista pentru CL doar o singură ”vedetă USV” e mult prea puțin. Și pentru Suceava, și pentru USV.  

Fiţi sociabili!