Pro Cumătria

Cumătra Cătălina Vartic a acceptat propunerea cumătrului Cătălin Nechifor şi împreună au pus bazele unui nou partid la Suceava

Pro Cumătria 

Pe o piaţă atît de săracă, în care lumea fuge de politică la fel cum fuge dracul de tămîie, cînd cei care au chef de politică stau cuminţi la locurile lor din partidele în care sînt înscrişi şi cînd sînt extrem de puţini sînt cei care riscă să se înscrie într-o nouă formaţiune politică, Pro România a reuşit să dea lovitura, înregimentînd o persoană cu notorietate şi cu discurs.

Este vorba despre directoarea Oficiului Registrului Comerţului Suceava, Cătălina Vartic, care vineri, 25 ianuarie, atunci cînd s-a făcut anunţul înscrierii în partid, a declarat: „Am 44 de ani, sînt din Suceava, sînt născută, crescută și educată în Suceava. Mi-am făcut studiile la timp și le-am făcut la zi, în școli foarte bune din Suceava și Iași. Am ceva experiență de viață și ceva experiență în politica din Suceava. În momentul de față nu mă simt reprezentată de partidele politice mari din Suceava și din România. Cred că a trecut timpul discuțiilor la o cafea, a comentariilor între prieteni și cred că e nevoie de implicare și de asumare. De aceea am făcut acest pas. Și cum se putea mai bine la 100 de ani de la Marea Unire, la 160 de ani de la Mica Unire decît să fiu Pro România. Nimic nu poate fi mai frumos decît să fim Pro România”.

La Suceava, partidul este condus de fostul preşedinte al PSD şi al Consiliului Judeţean Suceava Cătălin Nechifor, el fiind cel care a convins-o pe Cătălina Vartic, „mamă a trei copii, care se uită la mine și așteaptă ceva de la mine”, să se înscrie în Pro România.

Cătălina Vartic a acceptat provocarea fiindcă trăieşte cu credinţa „că pot face o schimbare în Suceava, pentru că și eu, și Cătălin facem parte din generația tînără de politicieni, care știu că se poată face politică și în mod curat și cinstit”.

Dar, ia haideţi în pagina 3, ca să vedeţi ce ne-a ieşit atunci cînd am dat un pic timpul înapoi.

Cătălina şi Cătălin, adică doamna Vartic şi domnul Nechifor, nu se cunosc de ieri, de azi, ci de alaltăieri. Alaltăieriul ăsta a fost cu mult înainte de toamna lui 2014, atunci cînd Cătălin Nechifor l-a botezat pe cel de-al treilea copil al familiei Vartic. Pe vremea aceea, Cătălin Nechifor era preşedintele PSD Suceava, iar Cătălina Vartic era preşedinta UNPR Suceava.

Numai că, atunci cînd a venit vremea unei cumătrii politice, cumătrul Cătălin nu a vrut să se încumetrească cu cumătra Cătălina. Spunea domnul Nechifor în luna februarie a lui 2016, an cu alegeri locale şi parlamentare: „Noi am luat act de poziția publică a UNPR Suceava, care s-a exprimat la finalul anului trecut că își doresc să candideze singuri. Vreau să le mulțumesc pentru buna colaborare și vreau să le doresc succes în activitatea politică. În rest, vom încerca să discutăm punctual cu orice partener posibil”.

Cătălin Nechifor a luat decizia de a nu colabora cu UNPR în ciuda faptului că şeful său de la Bucureşti, Liviu Dragnea, tocmai declarase cu cîteva zile mai înainte: „Nu vom face alianțe electorale cu o altă formațiune politică. Nu facem nici cu PNL-ul, nici cu PMP-ul, nu facem alianțe electorale decît ori cu UNPR, ori cu ALDE. Depinde de cum se înțeleg la nivel local”.

În învălmăşeala creată de apropierea alegerilor, Cătălina Vartic a demisionat din UNPR şi după numai două săptămîni a bătut palma cu cel care avea să fie naşul lui Cătălin Nechifor, Gheorghe Flutur. Naş, pentru că preşedintele PNL Suceava avea să-l bată pe preşedintele PSD la alegerile din 2016 pentru şefia Consiliului Judeţean.

Pentru că nici în PNL nu era aşa cum îşi dorea, doamna Vartic a demisionat din partid şi a ieşit din politică.

Numai că timpul le şterge pe toate şi cumătria rămîne cumătrie, aşa că doamna Vartic a acceptat invitaţia cumătrului Nechifor de a reveni în politică, şi nu oriunde, ci într-o formaţiune nouă cu un nume cît se poate de potrivit: Pro Cumătria.   

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!