Presiunea de cinci stele

DNA Suceava a primit de pomană ditamai sediul în buricul tîrgului în baza unei adrese scrise la mişto. Pomana a fost făcută de mai toţi consilierii judeţeni suceveni, cel puţin unul dintre ei votînd favorabil pentru că a simţit „un fel de presiune”

Presiunea de cinci stele

Drepţi, culcat, salt înainte, drepţi, culcat, salt înainte! Ei, n-a fost chiar aşa, dar dacă şefa DNA Suceava, Mihaela Mihai-Popa, le-ar fi dat ordinele astea consilierilor judeţeni suceveni, probabil că aceştia s-ar fi executat. Cu două excepţii, poate: consilierii judeţeni PSD Mihai Grozavu şi Dan Ioan Cuşnir, singurii care au avut curajul să mişte în front, comentînd solicitarea DNA de a primi de pomană un sediu în buricul tîrgului. De pildă, domnul Grozavu a spus: „Instituțiile care vin la noi trebuie să aibă o bază și niște date foarte precise, pentru că și noi sîntem instituție, pentru că și noi trebuie să fim respectați ca instituție, indiferent dacă se supără cineva sau nu. Noi vrem să ne păstrăm bunurile care ne sînt utile. Nu avem noi nevoie de clădirea asta? Avem.”.

Consilierii PSD au solicitat o pauză de consultări, iar la revenire au votat şi ei în favoarea solicitării DNA, la fel ca aleşii PNL, dar după o nouă înţepătură a domnului Grozavu: „În urma acestei discuții pe care am avut-o noi în contradictoriu în cadrul grupului am căzut de acord să votăm pentru darea în folosință a clădirii pentru că e un fel de presiune”.

Păi, unde-i picior de DNA se simte şi presiune, după cum s-a văzut în atîtea şi atîtea cazuri.  Doamna Mihai le-a vorbit consilierilor presaţi sau nu despre nişte prevederi legale care fac posibilă pomana şi a spus că solicitarea sa este justificată pentru „sînt birouri de cîțiva metri pătrați în care lucrează un procuror și doi ofițeri. Nici nu se poate respira aerul, darămite să fie făcute audieri”.

Acestea fiind zise, aşa cum spuneam, toţi consilierii presaţi sau nu au votat în favoarea trecerii în folosinţă gratuită a imobilului de pe strada Vasile Bumbac, nr. 2, de la Consiliul Judeţean la DNA Suceava.

Vrem să vă arătăm ceva în oglindă în pagina 3.

Pomana de la CJ pentru DNA este formată dintr-un parter, un etaj unu şi o mansardă, toate cu o suprafaţă de 851,72 metri pătraţi. DNA-ul s-a făcut şi cu ditamai sală de conferinţe şi de spectacole, care nu ştim la ce-ar putea să o folosească. Spectacolul cătuşelor se ţine în stradă sau prin instituţii, aşa că procurorii nu au nevoie de o sală pentru aşa ceva, iar conferinţe nu organizează pentru că ei le ştiu pe toate şi nu mai au ce învăţa.

Cînd ceri o pomană atît de consistentă, normal e să faci o adresă respectuoasă şi stufoasă, şi nu să scrii la mişto două rînduri şi să le trimiţi pe adresa Consiliului Judeţean, pentru că tu eşti marele DNA şi-ţi permiţi orice.

Iată miştocăreala scrisă a DNA Suceava: „378/X-5/2017 din 13 decembrie 2018. Consiliul Judeţean Suceava. În atenţia domnului preşedinte Gheorghe Flutur. Avînd în vedere demararea procedurii pentru identificarea şi repartizarea unui sediu necesar desfăşurării activităţii D.N.A. – Serviciul Teritorial Suceava, vă rugăm să ne sprijiniţi în demersurile instituţionale pentru alocarea imobilului situat în strada Vasile Bumbac nr. 2 din municipiul Suceava. Cu stimă, Procuror Şef Serviciu Mihaela Mihai-Popa”.

Parcă DNA-ul ar fi solicitat un top de hîrtie care să-şi scrie opera, şi nu ditamai clădirea aflată în mijlocul Sucevei.

Şi pentru ca miştocăreala să fie completă, ordinul de înregistrare al adresei trimise în 2018 este din 2017. DNA-ul ştia că oricum şi orice ar fi scris, rezultatul era acelaşi, unul victorios, pentru că adresa era destinată unor consilieri care de ce să se lege la cap dacă nu-i doare.

Spre comparaţie, iată adresa consistentă şi elegantă din aprilie 2017, care a fost trimisă Consiliului Judeţean de Înalt Preasfinţia Sa Pimen, atunci cînd Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a părăsit imobilul în care acum se va muta DNA-ul: „Onorate domnule președinte, cu deosebit respect, vă aducem la cunoștință următoarele: Urmare a Hotărîrii Consiliului Județean Suceava nr. 34/31.05.2008, imobilul proprietate publică a județului Suceava situat în municipiul Suceava, str. Vasile Bumbac, nr. 14 (chiar dacă apare altă adresă, este vorba despre acelaşi imobil cu cel unde se va muta DNA – n.a.), compus din parter și etaj, suprafață construită 590 m.p., exclusiv spațiile aferente garajelor, a fost atribuit instituției Noastre, în folosință gratuită, pe o perioadă de 15 ani, imobil ce a fost folosit ca sediu administrativ, respectiv Centru Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Dat fiind faptul că începînd cu data de 1 ianuarie 2017 ne-am mutat la noul sediu situat în municipiul Suceava, str. Iancu Flondor, nr. 2, vă aducem la cunoștință că vă restituim imobilul sus-menționat, urmînd ca de comun acord să stabilim o dată pentru încheierea protocolului de predare-primire”.

Asta-i diferenţa dintre cineva dus la biserică şi cineva care nu-i dus la biserică, aşteptînd ca biserica să vină la el şi să i se închine. De bună voie sau adusă cu mandat.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!