Preşedinţii se schimbă, grupurile de interese rămîn

Şapte ani şi ceva au trecut de cînd lumea a ieşit în stradă pentru a-l apăra pe Raed Arafat, care la ceas de seară fusese atacat la tv de un cetăţean care părea că a consumat ceva înainte de a telefona pentru a intra în direct. În mai multe oraşe din ţară românii a aprins lumînări şi purtau pancarte pe care scria „Solidari cu SMURD”, „Respect pentru SMURD”, „Fatal error 404: Democracy not found”, „Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi”, „Raed Arafat sîntem alături de tine”, „Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu”, „Raed Arafat un model de urmat, Băsescu un model de….” şi „Unul construieşte de 20 de ani, celălalt dărîmă de circa opt ani”.

Uitasem să vă spun că domnul care părea că ar fi consumat ceva înainte de a vorbi la televizor era Traian Băsescu şi la momentul respectiv deţinea funcţia de preşedinte al României.

Valul de nemulţumire s-a revărsat de prin case şi birouri în stradă din cauză că domnul preşedinte îi ceruse demisia fondatorului SMURD, pe motiv că nu-i plăceau prevederile referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii Sănătății. În zilele următoare au apărut informaţii că grupuri de interese care gravitau în jurul lui Traian Băsescu doreau să privatizeze serviciile de urgenţă în beneficiul lor, bineînţeles.

Noul film cu tragedia de la „Colectiv”, apărut din senin după patru ani de la catastrofă, a plasat numele lui Raed Arafat în centrul unui nou scandal şi se pune problema înlocuirii acestuia de la şefia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Datele problemei s-au schimbat foarte mult: serviciul coordonat de domnul Arafat a avut cîteva rateuri, cel care-i cere demisia nu mai este cetăţeanul antipatizat, care,  după ce consuma ceva, dădea telefon la televiziuni pentru a fi băgat în direct, cel care-i cere demisia fiind acum cei care îi cer demisia, iar lumea nu mai are nici prea multe motive şi nici chef să iasă în stradă pentru a-l apăra pe inventatorul SMURD.

Aşa că schimbarea domnului Arafat din funcţie se poate face liniştit. Şi uite-aşa se va putea înfăptui privatizarea sistemelor de urgenţă, nu doar a SMURD-ului, dorită de diferite grupuri de interese. Pentru ca unii să facă buzunarul şi cardul gros se vor privatiza nişte servicii care nu funcţionează perfect, dar foarte bine tot o fac.

Şi fiindcă veni vorba despre privatizări, noua Putere cică ar fi descoperit nu ştiu ce nereguli la CEC. Aşadar, se doreşte şi privatizarea CEC-ului pentru diferite grupuri de interese, probabil că diferite de cele care vor serviciile de urgenţă.

Preşedinţii se schimbă, grupurile de interese rămîn. Rămîn cu gîndul la banii pe care-i pot face din privatizarea unor servicii care merg şi care pot produce foarte mulţi bani.

Fiţi sociabili!