Preşedintele Klaus Iohannis, viitorul preşedinte al României

„Este un neamț bine prizat la Bruxelles, la Berlin și la Washington, iar contracandidatul lui este Dragnea, care înseamnă modelul Putin, înseamnă modelul Belarus, înseamnă modelul Erdogan, înseamnă Venezuela, iar lumea va vota ori una ori alta”.

Corectă observaţia lui Stelian Tănase făcută pentru portalul podul.ro. Atîta timp cît Klaus Iohannis nu ridică probleme şi stă cuminte în banca lui ori se plimbă liniştit cu soţia sa prin concedii, acesta va fi acceptat de cancelariile occidentale. Apoi, Occidentul are şi el pretenţiile lui: evident că preferă să stea la o cafea cu un tip cu nume de neamţ, bine făcut şi cu costum la dungă, decît să bea o streşinică cu un tip cu ciorapi flauşaţi pe sub sandale şi cu o mustaţă de frizer de dinainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

În plan extern, Liviu Dragnea este zero. Nici măcar zero virgulă ceva, cu toate că s-a făcut preş la picioarele influentului premier israelian, Benjamin Netanyahu. Niciodată, dar absolut niciodată domnul Dragnea nu a fost apărat de vreun lider mondial, iar imaginea partidului din fruntea căruia nu se dă dus este catastrofală. Social-democraţii nu înţeleg sau, din comoditate ori de teamă, nu vor să înţeleagă că fără relaţii externe solide nu vor cîştiga niciodată cea importantă poziţie, cea de preşedinte al acestei ţări. De votat votează românii, dar românii pot fi influenţaţi de poziţiile ambasadorilor acreditaţi în România, de oficialii europeni şi americani şi de presa din Vest. Totodată, există nişte sfori neobservabile pentru marele public ale căror capete se termină în spatele unor uşi închise aflate departe de Bucureşti.

Cu Liviu Dragnea candidat la prezidenţiale, care are cu multe procente sub scorul partidului, şansele PSD la preşedinţie sînt de minus infinit. Dacă PSD cu Victor Ponta, care era peste partid, a luat bătaie, vă daţi seama cum va sta situaţia PSD-ului lui Liviu Dragnea.

PSD în alianţă cu ALDE şi cu domnul Tăriceanu candidat tot eşec va însemna, pentru că se va bate monedă pe faptul că în spatele liderului ALDE se află domnul Dragnea.

Deci, se ştie clar cine va pierde prezidenţialele. Dar cine le va cîştiga? Din nefericire, pentru unii, şi din fericire, pentru el, pentru doamna lui şi pentru alţi cîţiva cetăţeni, Klaus Iohannis îşi va prelungi concediul de lux pentru încă cinci ani.  

Fiţi sociabili!