Premiul colectiv pentru prostie

Prostia este o permanenţă a istoriei umane. Dificultatea constă în a o măsura, dovedi! Că de vindecat…

Iată că americanii – pe care eu nu i-aş „suspecta”, la nivelul general, de exces de spirit, de discernămînt – au inventat un top al Prostiei! Din 1994, în America se acordă în fiecare an „Darwin Awards”. Ele sînt atribuite cazurilor de prostie extremă, care duc  la deznodăminte caraghioase sau chiar fatale pentru iniţiator. Recent, juriul s-a întrunit pentru a premia cazurile de prostie totală pe anul 2013. Au  fost acordate 10  premii.

Locul I, cîştigător absolut: James Elliot. Care, urmărind un jaf petrecut în Long Beach, a încercat să someze autorii cu un foc de avertisment, dar arma n-a declanşat. Contrariat, James a întors arma spre el, pentru a constata cauza. Întrucît arma a declanşat, premiul i-a fost acordat post-mortem. 2. Bucătarul unui hotel elveţian şi-a pierdut un deget în maşina de tocat şi s-a adresat companiei de asigurări. A fost trimis un expert, dar în timpul reconstituirii şi-a pierdut şi acesta un deget. Şi expertul cere despăgubiri, iar societatea caută disperată un nou expert care să-i facă şi lui reconstituirea. Nu se bagă nimeni. 3. În timpul unui viscol în Chicago, un automobilist a lucrat mai multe ore ca să-şi deszăpezească locul din parcare. Cînd a venit, însă, cu maşina şi-a găsit locul ocupat de o doamnă. Omul a scos pistolul, a tras, iar doamna a murit pe loc. N-a rezolvat nimic: maşina va rămîne în parcarea lui pînă cînd se va pronunţa justiţia. 4. Unui şofer din Zimbabwe i s-au încredinţat 20 de alienaţi mintal, pe care urma să-i transporte dintr-un spital în altul. Pe drum a oprit la un fast-food, iar cînd a revenit a constatat dispariţia pasagerilor. El s-a dus pînă la prima staţie de autobuz şi s-a oferit să transporte gratis 20 de călători. I-a dus la spital, explicînd medicilor să fie atenţi, pentru că bolnavii au un comportament ciudat. Medicii au fost atît de atenţi, încît abia după trei zile personalul spitalului şi-a dat seama că trebuie să reclame cazul la poliţie. 5. Locul e acordat – post-mortem – unui adolescent care a încercat să verifice cît de mult se poate apropia de o locomotivă în mişcare. 6. Un individ a intrat într-un magazin din Louisiana şi i-a cerut casierei să-i schimbe o hîrtie de 20 dolari. Casiera a deschis sertarul, iar hoţul a scos revolverul şi a golit sertarul. Premiul a fost acordat pentru că în sertar erau 15 dolari, iar el a lăsat hîrtia sa de 20 dolari pe tejghea. 7. Un tip din Arkansas a dorit să fure o cutie cu bere dintr-o vitrină, aruncînd cu o bordură din caldarîm. Vitrina nu s-a spart, iar bordura i-a ricoşat în cap. Premiul este post-mortem. 8. Locul i-a revenit unui hoţ prins şi adus la recunoaştere în faţa femeii jefuite. El a răspuns, senin: şi eu o recunosc pe ea, aşa că sîntem chit. Ce mai vreţi de la mine? 9. Un tip a intrat într-un restaurant Burger King, a scos pistolul şi i-a cerut casierului banii. Casierul i-a răspuns că nu poate deschide casa decît dacă i se comandă ceva, iar individul a comandat o salată cu ceapă. Casierul i-a explicat că salata nu se  serveşte decît cu micul dejun. Banditul a plecat pentru că n-avea bani să comande întreg meniul. Cel de pe locul 10 a încercat să fure benzină cu furtunul dintr-o vidanjeră. Cînd l-a găsit poliţia leşinase: în loc de rezervor, băgase furtunul în… vidanjeră!

Posturile tv de la noi par tot mai confiscate – seară după seară – de mereu aceleaşi fiinţe humanoid-cefalopode (să nu zis acefale). Şi care ţin morţiş să reitereze teoria după care toţi ne tragem, la origini, din supa lui Oparin, din amoebe şi moluşte. Unele îşi exhibă prostia odată cu ţîţele ori buzele siliconate. Altele încearcă şi chiar izbutesc să ne vîndă iluzii, promisiuni. Cei periodic rotiţi de noi, prin vot, în fond cei nediferenţiaţi, identici ca „specie darwiniană”. Iar resemnata, deci inutila mea întrebare ar fi: nu cumva noi, publicul, privitorii, credulii sîntem cei care am merita, înaintea lor (a celor care – sic! – se (ne) maimuţăresc zilnic pe sticlă), un colectiv „Darwin Awards”!?  

 

 

Fiţi sociabili!