Prefectul Social Democrat

Prinsă între ciocan şi nicovală, adică între Partidul Social Democrat şi funcţia sa de reprezentant al Guvernului PSD în teritoriu, prefectul Mirela Adomnicăi a participat la o acţiune cu un puternic iz electoral

Prefectul Social Democrat

Farsa continuă. Pentru a face frumos în faţa Uniunii Europene, România a luat decizia depolitizării funcţiei de prefect. Şi a făcut-o de formă. În loc ca partidele aflate la guvernare să numească prefecţii, iar la pierderea puterii să şi-i ia şi să plece cu ei acasă, formaţiunile politice de la noi, absolut toate, au hotărît să joace un spectacol de prost gust în ceea ce priveşte numirile la conducerile prefecturilor. Prefecţii nu au voie să fie membri de partid şi trebuie să aibă statutul de funcţionar public. Însă, toţi prefecţii, dar absolut toţi, au avut şi au un trecut comun cu partidele care-i numesc. Cît priveşte chestiunea cu funcţionarul public, se fac fel de fel de artificii pentru ca viitorii prefecţi să primească acest statut peste noapte.

Parcursul prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, aşa cum a fost şi cel al celorlalţi prefecţi de Suceava, este strîns legat de o formaţiune politică. În cazul de faţă, de PSD. Doamna Adomnicăi a fost parlamentar al acestui partid şi a ajuns la şefia AJOFM atunci cînd la putere era PSD.

Întrebată luna trecută în timpul unei dezbateri găzduite de universitatea suceveană dacă nu ar fi normal să se revină la numirile politice pe faţă şi nu prin dos, doamna Adomnicăi a declarat: „Este o adevărată polemică în condițiile în care tu, ca înalt funcționar public apolitic, poți reprezenta un guvern politic în teritoriu. Pot exista și argumente pro și argumente contra, există numeroase discuții. Există inclusiv pe traseul legislativ o modificare printr-un Cod administrativ, care prevede, din momentul în care va intra în vigoare, că prefecții și subprefecții devin demnitari și pot fi și membri ai unor partide politice”.

Mirela Adomnicăi, prinsă între ciocan şi nicovală, adică între partidul de guvernămînt şi funcţia sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, n-a dorit să se exprime ferm în direcţia modificării statutului prefecţilor. N-a dorit să se pronunţe, în schimb nu poate refuza partidul atunci cînd acesta o invită la acţiuni cu puternic miros electoral, după cum veţi citi în pagina 3.

Joi, 2 mai, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a fost în vizită de lucru la Suceviţa şi la Putna, unde a vizitat nişte şantiere şi a semnat nişte contracte de finanţare pentru proiecte ale Companiei Naţionale de Investiţii. Normal, Mirela Adomnicăi l-a însoţit pe Daniel Suciu, că doar dumneaei este reprezentanta Guvernului în teritoriu, iar dumnealui este membru al Guvernului. A fost prezent şi suceveanul Cristian Şologon, pe care PSD l-a făcut subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. L-au însoţit pe ministru şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan, şi senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, ambii colegi de partid cu ministrul.

Şi-atunci, ce-i cu circul acesta cu prefectul apolitic? Prefectul este cît se poate de politic, iar acest lucru a fost demonstrat la Suceviţa şi la Putna, acolo unde Mirela Adomnicăi a participat la o acţiune cu puternic miros electoral, că doar sîntem în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Acest lucru nu poate fi contrazis fiindcă, atenţie, nu Prefectura Suceava a anunţat vizita vicepremierului în judeţul nostru, ci PSD a făcut-o! Printr-un comunicat transmis presei locale în a doua parte a zilei de 30 aprilie.

Însă, nu trebuie să ne mire acest lucru, din moment ce preşedintele Klaus Iohannis calcă nonşalant în picioare Constituţia, implicîndu-se pe faţă în campania pentru europarlamentare şi conducînd o virulentă campanie anti-PSD.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!