Prea multe articole favorabile strică

Conducerea Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava a reacţionat la articolul din „Monitorul de Suceava” în care se arată că un elev de-al liceului a fost arestat preventiv pentru consum şi trafic de canabis. Adolescentul a fost săltat pentru că asupra sa s-au găsit 60 de grame de „iarbă”.

În comunicatul prestigioasei unităţi de învăţămînt se arată:  „Colectivul nostru de elevi este format din copii valoroşi şi responsabili, capabili de muncă susţinută, fapt demonstrat atît prin rezultatele obţinute la examenele naţionale, olimpiadele, concursurile şcolare şi activităţile extraşcolare, cît şi prin evoluţia lor ulterioară ca personalităţi complexe”. Corect pînă la un punct. Nu toţi elevii de la „Petru” sînt din cale-afară de cuminţi şi foarte buni la învăţătură. În nici o şcoală din lumea nu există aşa ceva. Pe de altă parte, dacă fumezi ocazional „iarbă” poţi să fii capabil de muncă susţinută, să obţii rezultate foarte bune la învăţătură şi să ajungi cineva mai tîrziu. Acest lucru este demonstrat de unii dintre adolescenţii şi tinerii din Amsterdam, dar cel mai bine a fost demonstrat de generaţia Woodstock, care a dat lumii profesori, medici, savanţi şi guvernatori.

Conducerea unităţii de învăţămînt apreciază că „faptele prezentate în articol şi de care elevul este acuzat nu caracterizează şi nu trebuie să aducă atingere întregii comunităţi şcolare”. Vorbele astea sună ca un reproş la adresa redacţiei. Dar dacă elevul este de la „Petru”, presa ce-ar fi trebuit să scrie, că-i vorba despre un elev de la „Mihai Eminescu”? Şi ce atingere visează cei de la „Petru”? În cazul în care la o televiziune centrală apare o ştire că un şofer beat din Suceava a călcat pe trecerea de pietoni doi oameni, omorîndu-i, asta înseamnă că toată ţare crede că toţi sucevenii umblă beţi la volan şi omoară pietoni şi ar trebuie să ne simţim cu toţii atinşi? Dacă un băiat de la „Petru Rareş” fumează şi vinde „iarbă”, asta nu înseamnă că toţi elevii de la acest liceu fac la fel. \

Sensibilă conducerea Colegiului Naţional „Petru Rareş”, foarte sensibilă. Aşa-i cînd eşti învăţată numai cu articole favorabile la adresa activităţii tale şi eşti răsfăţata presei locale. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava (104 FM şi radiotop.ro).

Fiţi sociabili!