Prea multe acţiuni, prea puţini jurnalişti

Redacţiile sucevene sînt tare subţiri. Şi cele de la ziare, şi cele de la tv, şi cele de la radiouri, şi cele de la site-uri. Cînd spun subţiri mă refer la faptul că nu au prea mulţi angajaţi. Aşa sînt vremurile. Din cauza sărăciei, redacţiile au fost nevoite să se restrîngă. Iar salariile sînt mici, în ciuda faptului că sînt mulţi care cred că jurnaliştii o duc boiereşte. Ca să folosesc un termen din sport, am să spun că redacţiile sucevene joacă la supravieţuire.

După această scurtă descriere a situaţiei pe care o traversează presa de la noi, am să reamintesc că pe 28 noiembrie a fost apogeul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Dimineaţa, care era foarte rece, a început cu inaugurarea pieţei agroalimentare din Burdujeni. Ziua a continuat cu sfinţirea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare de la Cetatea de Scaun, acolo unde s-au acordat şi distincţii „Cetăţeni Centenari” pentru 28 de persoane publice din Suceava. A urmat o şedinţă solemnă la Consiliul Judeţean. Ceva mai încolo s-a dezvelit o placă aniversară la Spitalul Judeţean Suceava. După aceea a început împărţirea celor 5.000 de porţii de fasole preparate la Cantina de Ajutor Social a Primăriei Suceava. Pe seară au fost aprinse luminile de Crăciun din centrul Sucevei şi a urmat un concert susţinut de Elena Gheorghe, Irina Rimes şi Zdob şi Zdub.

Dacă am uitat de vreunul dintre evenimentele care s-au consumat în ziua în care s-au împlinit fix 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, rog să fiu iertat.

Cu mici excepţii, presa a pierdut bătălia cu evenimentele în data de 28 noiembrie. Presa nu a putut ţine pasul cu evenimentele organizate de autorităţi. Puţinii redactori, reporteri, cameramani şi fotografi n-au reuşit să alerge de dimineaţă şi pînă seara pe frig şi cu burta aproape goală pentru a fi prezenţi la toate evenimentele, care mai de care mai consistente.

Poate că ar fi bine ca autorităţile să nu mai îndese într-o singură zi atîtea acţiuni pe care apoi să aibă pretenţia să le vadă reflectate cît mai fidel de către presă. O presă de la care publicul are aşteptări. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!