Potcoave de cai morţi

Consiliul Judeţean Suceava nu va contribui cu fonduri la Catedrala Mîntuirii Neamului. Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a declarat că bugetul judeţului nu-şi permite această cheltuială. „Sînt destule biserici în judeţul Suceava care au nevoie de finanţare. Pentru acestea vom aloca bani, în baza Legii 360/2006, aşa cum am făcut în fiecare an. Este vorba despre un procent din veniturile proprii care se alocă pentru culte, cultură, proiecte sociale, sport şi tineret”, a afirmat şeful deliberativului judeţean. În 2013, suma destinată acestui scop a fost de circa 2 milioane de lei, bani care au ajuns la peste 100 de biserici din judeţ şi la finanţarea unor proiecte în domeniile anunţate anterior. În aceste condiţii, scrisoarea trimisă de Patriarhie, la sfîrşitul anului trecut, către toate consiliile judeţene şi primării cu solicitarea de a contribui fiecare cu 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi) la construcţia Catedralei Mîntuirii Neamului primeşte răspuns negativ de la Suceava.

Cea mai vizitată expoziţie de la Muzeul Bucovinei Suceava, „Sala Tronului”, va fi mutată la Iulius Mall, pe durata executării lucrărilor de restaurare la clădirea muzeului. Directorul muzeului, Emil Ursu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, au discutat acest transfer cu conducerea Iulius Mall, care a acceptat un parteneriat. Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că i s-a părut interesantă propunerea directorului Ursu pentru ca expoziţia să rămînă deschisă publicului şi în perioada cît muzeul va fi închis pentru restaurare. „Nu este o idee rea deloc, să mutăm acolo <Sala Tronului>. Decît să fie ascunsă şi să-şi piardă şi din valoare, mai bine o mutăm la mall pînă vara viitoare”, a spus Nechifor, după ce a primit confirmarea că transferul a fost acceptat şi de conducerea Iulius Mall. În zilele următoare cele două părţi trebuie să cadă de acord asupra procentelor care le revin din preţul biletelor, iar Consiliul de Administraţie al muzeului trebuie să dea acceptul pentru acest proiect.  „Sala Tronului” reprezintă o reconstituire a Sălii Tronului din Cetatea de Scaun a Sucevei. Personajele reprezentate sînt Ştefan cel Mare, Maria Voichiţa (a treia soţie a domnitorului), Bogdan al III-lea cel Orb, fiu şi urmaşul lui Ştefan la tronul Moldovei, dregători şi doi ţărani. Hainele şi podoabele purtate de personaje sînt lucrate manual, respectînd straiele originale. Pentru a apropia manechinele de personajele pe care le reprezintă s-a folosit păr natural, iar pentru ochi proteze oculare. Corpul este realizat din fibră de sticlă. Reconstituirea Sălii Tronului are la bază documente, descoperiri arheologice şi fresce datate din epoca lui Ştefan cel Mare. Ansamblul a fost inaugurat la muzeu în anul 1980, la fel ca întreaga expoziţie permanentă. Clădirea Muzeului de Istorie are peste 100 de ani, a fost finalizată în anii 1901 -1903 pentru a funcţiona ca Prefectura Districtului Suceava în perioada Imperiului Austro-Ungar. În maximum două luni, imobilul va intra într-un proces de restaurare, care trebuie să fie finalizat în data de 15 iulie 2015. Muzeul de Istorie Suceava are în medie 32.200 de vizitatori pe an.

Ancheta autorităţilor sucevene în cazul celor peste 800 de copite de cal descoperite la sfîrşitul anului trecut pe malul rîului Siret înaintează cu dificultate. Singura ipoteză conturată pînă acum, potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, este că deşeurile animaliere au fost aduse pe malul rîului într-o căruţă, ceea ce limitează aria cercetărilor la un perimetru mai redus, şi că acest lucru s-a întîmplat în primele trei săptămîni ale lunii decembrie 2013. În ceea ce priveşte mişcările de cabaline în cadrul judeţului, raportul întocmit de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava arată că pe tot parcursul anului trecut medicii veterinari au eliberat 886 de certificate în acest sens. Un număr de 712 cai au ajuns în abatoarele specializate din Suceava, Baia Mare şi Botoşani, 27 în herghelii şi exploataţii agricole şi 147 au avut certificate pentru vînzare în tîrgurile de animale de la Rădăuţi, Drăguşeni şi Arbore. Dacă transferul de animale în abatoare şi exploataţii se poate verifica foarte uşor, vînzările în tîrguri sînt practic mai greu controlabile, dar, chiar şi aşa, pînă acum nu sînt indicii că aici ar exista un circuit ilegal. În acelaşi timp, poliţia caută celelalte resturi de la sacrificarea cailor, respectiv capetele şi măruntaiele. Avînd în vedere randamentul la tăiere, de la 200 de cai sacrificaţi rezultă 20 de tone de deşeuri. Cele peste 800 de copite au cîntărit 2 tone, prin urmare cei care au tăiat caii trebuie să scape şi de restul de 18 tone. Este o cantitate destul de mare, de care măcelarii de cai nu se pot descotorosi fără să lase urme. „Poliţia nu neglijează nici o pistă. Toate informaţiile pe care le primim de la celelalte instituţii care se ocupă de acest caz sînt transmise poliţiei şi am încredere că cei care au făcut asta vor fi prinşi”, a declarat prefectul Sinescu.

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la Legea descentralizării confirmă justeţea obiecţiilor PDL cu privire la acest act normativ. După ce Curtea Constituţională a anunţat că această lege este neconstituţională, Gheorghe Flutur a ţinut să amintească faptul că PDL s-a opus ferm adoptării acestui proiect pentru care Guvernul USL şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, considerîndu-l neconstituţional. „Descentralizarea asumată de Guvernul Ponta încalcă Constituţia. Iar respingerea de către Curtea Constituţională a descentralizării marca USL echivalează cu adoptarea unei moţiuni de cenzură. Guvernul Ponta trebuie să demisioneze”, a subliniat Flutur. El a subliniat că PDL a avertizat în repetate rînduri că proiectul descentralizării, aşa cum a fost el conceput şi asumat de actuala putere PSD-PNL, încalcă grav articolele constituţionale privind organizarea statului român, principiile funcţionării administraţiei publice locale şi regimul proprietăţii. „Toate aceste semnale trase de PDL au fost ignorate în mod sistematic de Guvernul Ponta. În toată această perioadă, Partidul Democrat Liberal a atenţionat că descentralizarea marca USL ar însemna un dezastru pentru România. Prin atitudine publică şi acţiune parlamentară, PDL a încercat să stopeze demersul USL care ar fi dus la veritabilă feudalizare a ţării, cu judeţe transformate în moşii stăpînite de preşedinţii de Consilii Judeţene, deveniţi vătafi care taie şi spînzură”, a precizat liderul PDL Suceava.

 

Scena 1

 

(După o îndelungată tăcere, Costică îl provoacă pe crîşmar la dialog.)

Costică: Ştii ceva, bă crîşmare?

Crîşmarul: Ce să ştiu? Lasă-mă-n pace.

Costică: Hai să vorbim.

Crîşmarul: Ce să vorbim?

Costică: De una, de alta.

Crîşmarul: De ce să vorbim?

Costică: Că poate ne înţelegem.

Crîşmarul: Tu altă treabă n-ai?

Costică: Ce treabă? O trecut Anu Nou, o trecut Boboteaza, ce treabă să am?

Crîşmarul: Dacă tot stai, hai să ne apucăm de ceva.

Costică: Nu-i obositor?

Crîşmarul: Da de vorbit nu-i obositor?

Costică: De vorbit îi altă treabă, dacă pricepi.

Crîşmarul: Şi despre ce-ai vrea să vorbim?

Costică: Să vorbim, vorba ta, despre ce-am putea să ne apucăm.

Crîşmarul: Ia începe tu, să vedem dacă merge.

Costică: Ce-ar fi să ne apucăm de-o afacere?

Crîşmarul: Cum ar fi care?

Costică: Tu ai auzit că se mută Sala Tronului din Suceava?

Crîşmarul: Ce sală? Ce tron?

Costică: A lu Ştefan cel Mare.

Crîşmarul: Şi ce dacă se mută? Unde se mută?

Costică: Se mută la Iulius Mall.

Crîşmarul: Ce-i asta?

Costică: Un fel de crîşmă mai mare. Nu ştii că ne-o povestit Ionică?

Crîşmarul: Acolo unde se duce el şi mănîncă şaorme?

Costică: Acolo se mută tronu lu Ştefan cel Mare. Acuma te-ai prins?

Crîşmarul: Nu m-am prins.

Costică: Acolo vine lumea şi plăteşte să vadă tronu şi gata.

Crîşmarul: Gata ce?

Costică: Marci banu şi nu te costă nimica, cum ar veni.

Crîşmarul: Şi ce-mi spui mie asta?

Costică: Nu te-ai prins nici acuma? Ia gîndeşte-te cum ar veni aicea o sală a tronului.

Crîşmarul: Unde aicea?

Costică: Aicea în tindă. Intră clientu prin sală, plăteşte biletu şi intră.

Crîşmarul: Şi pe urmă, după ce intră, ce-i dau, dacă nu mai am marfă?

Costică: Nu-i dai nimica. Îi spui mulţumesc pentru vizitare şi gata.

Crîşmarul: Cum gata?

Costică: Eşti prost? Tu deja ai marcat banu. Te costă atîta, să-i spui mulţumesc.

Crîşmarul: Cum ar veni să-l fraieresc fără jenă?

Costică: Nu-l fraiereşti, bă, că deja clientu-i mai cult dintr-o dată.

Crîşmarul: Şi ce dacă-i cult? Dacă-i cult nu mă trage la socoteală?

Costică: Cum să te tragă? Să zică mersi că l-ai făcut cult. Tu ai idee cît costă chestia asta în străinătate?

Crîşmarul: Cît costă?

Costică: Cel puţin cincizeci de euro. Da tu îi faci o reducere de cincizeci la sută şi-atuncea nu mai are ce zice.

Crîşmarul: Hai să zicem că m-ai convins. Sală avem, cît de cît. Mai ne trebuie tronu. Tronu de unde-l aducem?

Costică: Aducem tronu din fundu grădinii, îi dăm un var proaspăt şi gata.

Crîşmarul: Şi pe tron cine stă?

Costică: Facem cu rîndu. Cînd stau eu, cînd stai tu.

Crîşmarul: Nu trebuie voievod?

Costică: Nu-i obligator, că aicea-i la ţară şi merge şi-aşa.

Crîşmarul: Te-ai gîndit la toate aspectele, cum ar fi legislaţia europeană?

Costică: Cu asta n-ai nici o treabă, că s-o dat liber la piaţa muncii.

Crîşmarul: Asta am auzit. Ai dreptate. Da nişte standarde de calitate nu trebuie?

Costică: La început îi dăm drumu fără standarde şi dacă vine controlu spunem că n-am ştiut.

Crîşmarul: Cu asta nu-s de acord. Dacă facem o treabă eu vreau să fie şi standarde europene.

Costică: Se rezolvă şi asta, dacă ţii tu neapărat să investeşti cît de cît.

Crîşmarul: Şi cum rezolvăm, să-i dăm drumu mai repede?

Costică: Asta depinde cînd se întoarce Ionică, că fără el nu putem.

Crîşmarul: De ce nu putem fără el?

Costică: Că nu te mai poţi şterge cu ziare, aşa că ne trebuie nişte hîrtie igienică de la oraş, cu trei straturi, eventual parfumată.

Crîşmarul: De ce parfumată de la oraş? Nu ne ajunge parfumu local? Că după asta ştiu că umblă turiştii prin Europa.

 

Scena 2

 

(Costică tresaltă de bucurie la vederea lui Ionică, sosit pe neaşteptate de la Suceava.)

Costică: Dă-te aproape să-ţi spun, că nu mă mai pot ţine.

Ionică: Iaca m-am dat. Da ce-i aşa de urgent?

Costică: De mîine amenajăm aici sala tronului din localitate.

Ionică: Care tron?

Costică: Tronu din fundu grădinii. Acuma o plecat crîşmaru să-l sape.

Ionică: Şi care-i şmecheria pînă la urmă?

Costică: Atragem vizitatori şi încasăm taxă de vizitare.

Ionică: Şi pe tron cine stă? Statuie de ceară aveţi?

Costică: Noi ne-am gîndit să facem statuie în carne şi oase, să nu risipim lumînări, că de ceară-i nevoie în altă parte.

Ionică: Unde să fie nevoie de-atîta ceară?

Costică: La Catedrala Neamului. N-ai auzit că trebuie să contribuim?

Ionică: Asta era mai demult. Acuma nu mai contribuim.

Costică: Cine ţi-o spus?

Ionică: Nechifor o hotărît, la judeţ.

Costică: Adica nu sîntem neam cu dînsa?

Ionică: Cu cine?

Costică: Cu catedrala.

Ionică: Asta încă nu s-o descoperit. Noi avem altă treabă de descoperit. Şi deci eu vă propun altă afacere.

Costică: Ia spune! Se pare că am început anu’ cu prosperitate.

Ionică: Tu ştii după ce umblă lumea acuma?

Costică: De unde să ştiu, dacă nu-s călătorit ca tine prin lume?

Ionică: Lumea umblă acuma după capete de cai morţi.

Costică: Nu mai umblă după copite de cai morţi?

Ionică: Copitele le-o găsit într-o rîpă, cu tot cu picioare. Acuma umblă după capete de cai morţi.

Costică: Cine conduce afacerea asta?

Ionică: Unu Sinescu de la Suceava, aşa că eu zic să ne punem pe căutat.

Costică: Şi cum facem? Renunţăm la tron şi-o luăm pe coclauri?

Ionică: Eu v-am propus. Voi faceţi ce vreţi.

Costică: Eu zic că-i nasol de umblat. Dacă vine ninsoarea?

Ionică: Deocamdată nu vine. Şi eu zic că se merită.

Costică: Cine mai caută, în afară de noi?

Ionică: Deocamdată numai poliţia. Şi de asta spun să ne băgăm, pînă nu apare concurenţa.

Costică: Pe unde să căutăm de nebuni? Tu-ţi dai seama ce spui?

Ionică: Căutăm peste tot, că nu ne opreşte nimeni.

Costică: Şi cu descentralizarea ce faci? Dacă nimereşti unde s-o descentralizat şi te prinde?

Ionică: Eşti în urmă cu ştirile. Descentralizarea s-o anulat şi acuma se revine la centralizare.

Costică: Hai că m-ai dat pe spate. De aşa ceva nu ştiam.

Ionică: Nici eu nu ştiam, pînă cînd o intervenit curtea lu Flutur.

Costică: Cum o intervenit?

Ionică: Cum o subliniat Flutur. Şi acuma trebuie să demisioneze.

Costică: Flutur?

Ionică: Nu Flutur, bă. Ponta cu tot cu guvern.

Costică: Şi nu mai este cale de scăpare?

Ionică: Nu mai este, bă, nici o cale. De astea ziceam că acuma-i momentu.

Costică: Care moment?

Ionică: Să găsim capetele de cai morţi.

Costică: Ai vreo idee de unde să-ncepem?

Ionică: Ne luăm după urmele de copite, că încă-s proaspete.

Costică: Şi pe urmă?

Ionică: Pe urmă tot mergem şi mergem pînă dăm de moţiunea de cenzură. Cînd dăm de moţiune, nu mai avem mult.

Costică: Tare deştept mai eşti, bă Ionică! Ce ne-am face noi fără tine?

Ionică: Asta aşa-i.

Costică: Da mai spune-mi o treabă, dacă nu-i prea secret.

Ionică: Ce vorbeşti, bă? Între noi nu este secrete.

Costică: Urmele astea de copite unde le găsim?

Ionică: Asta-i simplu de tot. Ne luăm pe urma lu Flutur şi gata.

Costică: De ce să ne luăm pe urma lu Flutur?

Ionică: Cum de ce? Că Flutur umbă tot timpu după copite de cai morţi. Acuma te-ai prins?

 

Epilog

(Crîşmarul se întoarce asudat din fundul livezii, frecîndu-şi mîinile de satisfacţie.)

Crîşmarul: Am dezgropat tronu. Haideţi să-l cărăm pînă-n tindă.

Ionică: Lasă-l acolo, că acuma avem altă treabă.

Crîşmarul: Ce treabă aveţi? Nu era vorba că amenajăm sala tronului?

Ionică: Sala mai poate s-aştepte. Acuma mergem dup capete de cai morţi.

Crîşmarul: Unde să mergeţi?

Ionică: Întîi pe urma lu Flutur, pe urmă luăm urmele de copite şi la urmă de tot ajungem la capete de cai morţi.

Crîşmarul: Şi cînd le găsim ce facem cu ele?

Ionică: Le predăm lu Sinescu şi încasăm recompensa.

Crîşmarul: Şi cu recompensa ce facem?

Ionică: Cumpărăm hîrtie parfumată pentru sala tronului.

 

 

Fiţi sociabili!