Portocala mecanică

Reporter: Bine că vă revăd şi vă reîntîlnesc şi daţi-mi voie să-mi pară bine de această revedere frugală la botu calului adăpostit atît de pitoresc pe timp de iarnă în această pensiune bucovineană.

Politician: Cu ce vă mai pot informa suplimentar din activitatea pe care am desfăşurat-o în ultima vreme în calitate de deputat bucovinean cu vechime?

Reporter: V-aş ruga să-mi spuneţi cu vocea dumneavoastră de parlamentar sonor, că mor de curiozitate, cum a fost de fapt cu acea întrebare incalificabilă şi atît de controversată de la tribuna de ieri a parlamentului. Asta dacă nu consideraţi că am sărit calul.

Politician: Cînd să-l săriţi, dacă eu la botu calului v-am lăsat de o săptămînă şi tot aici v-am găsit după o săptămînă? Dacă tot mă interpelaţi, pot să vă spun că eu ţin minte că am pus mai multe întrebări la tribuna din parlament, deoarece mi-am format acest obicei sănătos încă de cînd eram pedelist la început de drum în politică. La care întrebare de-a mea anume vă referiţi cu exactitate?

Reporter: Cu exactitate, de data asta nu mă refer propriu-zis la o întrebare de-a dumneavoastră. Mă refer în schimb la o întrebare pusă de fostul dumneavoastră coleg de partid, am uitat cum îl cheamă, din PMP.

Politician: Tot nu m-aţi dumirit ce anume vă interesează, în condiţiile în care politica din ziua de azi este atîta de vastă şi de controversată. Că una se vede de pe băncile parlamentului şi alta se vede, cu tot respectul, la televizorul lui Gîdea şi Badea.

Reporter: Aici vă susţin şi vă aprob în totalitate, deşi n-am voie să mă implic emoţional în politică. Totuşi, vreau să ştiu şi eu pînă la urmă –  am o nedumerire, nu masculină, nu de ordin freudian. De fapt, am aceeaşi nedumerire cu a colegului dumneavoastră din PMP, iertare, nu mai ştiu cum îl cheamă.

Politician: Întrebaţi-mă cu curaj, fiţi bărbat!

Reporter: Până la urmă, acel păcătos, Portocală, care s-a dovedit a fi şi un bărbat foarte prost, a paradit-o sau nu a paradit-o pe colega voastră din PSD Andreea Cosma?

Politician: În primul rînd, muierea asta nu-i colegă cu noi în partid, din păcate, deşi arată ca şi cum ar fi într-un mare fel din partid de la noi. Şi asta-i păcat pentru ţară şi naţiune, cum ar fi zis pe vremuri preşedintele nostru Băsescu. Şi acuma, o paranteză şi o precizare de inspiraţie prezidenţială: cum iarna nu-i ca vara, tot aşa Freud nu-i ca Portocală şi nicăieri pe lumea asta portocala nu ştie carte. Dacă mă înţelegi!

Reporter: Dar în parlament ce se şopteşte pe surse?

Politician: Ce să se şoptească?

Reporter: Acel arătos Portocală, care s-a dovedit atît de neştiutor de carte, cum ziceţi dumneavoastră cu înţelepciune, a paradit-o sau nu a paradit-o de fapt pe colega voastră din PSD Andreea Cosma?

Politician: Tu eşti prost sau te faci? Îţi răspund la per tu şi pe ocolite, dar nu mă înregistrezi, nu mă citezi, nu mă comentezi pe la colţuri de ziare sau pe internet. S-a făcut?

Reporter: Moare aici tot ce-mi spuneţi pe ocolite.

Politician: Şi acum, oficial, spun aşa: acelaşi domn a venit la tribună şi a făcut aluzii care sînt nedemne pentru un deputat al României, nedemne la adresa unor femei, inclusiv din PSD. Astăzi face acelaşi lucru şi dumneavoastră, bărbaţi, colegi din PSD rîdeţi la aceste glume. Este o ruşine. Asta poţi să citezi, să comentezi pe la colţuri de ziare sau pe internet. S-a făcut?

Reporter: S-a făcut, şefu’! Şi neoficial?

Politician: Neoficial, ţi-am mai spus: iarna nu-i ca vara, Freud nu-i ca Portocală şi portocala nu ştie carte. Şi muierea-i muiere, în orice partid s-ar afla.

Reporter: Ca să nu ne abatem de la subiect, am aflat de curînd de pe surse că în aceeaşi ordine de idei l-aţi invitat la Suceava pe ministrul Transporturilor să viziteze Suceava.

Politician: Dacă vrei să fie în aceeaşi ordine de idei, pot să-ţi spun din nou la per tu cu exactitate că l-am invitat pe Lucian Şova să viziteze exact şi precis nu municipiul Suceava, ci şoseaua de centură a municipiului Suceava, investiţie demarată acum 10 ani, cînd colega din PSD era la grădiniţă, şi finalizată în proporţie de 85% înainte ca sursele de finanţare să fie tăiate.

Reporter: Nu mai spuneţi aşa, că mi se zburleşte părul pe şira spinării.

Politician: Şi ţie-ţi mai arde de Freud şi de Portocală? Uite de asta se duce presa, şoselele de centură şi ţara de rîpă!

Reporter: Ca să vă calmaţi cît de cît şi să revenim cătinel la atmosfera festivă de centenar, puteţi să ne precizaţi ce rol are vizita asta grăbită pe centura Sucevei a ministrului Şova şi cum comentaţi?

Politician: Ca să înţelegi cît de cît, îţi pun la dispoziţie răspunsurile tuturor miniştrilor şi prim-miniştrilor din aceşti ultimi ani cu privire la centura Sucevei, în care s-a tot promis, dar nu s-a făcut nimic, încă de cînd colega noastră din PSD era la grădiniţă.

Reporter: Înţeleg unde bateţi: răspunsurile astea vă nemulţumeşte, vă revoltă şi vă scoate din sărite.

Politician: Fiindcă în momentul în care a fost întrebat cînd vom avea finalizaţi noi kilometri de autostrăzi, el a spus în zeflemea că vom avea atunci cînd vor fi terminaţi.

Reporter: În condiţiile astea rămîne o singură întrebare, în zeflemea.

Politician: Ce întrebare?

Reporter: Dacă avea la dispoziţie o şosea de centură terminată, păcătosul de Portocală o paradea sau nu o paradea pe colega voastră din PSD?

Fiţi sociabili!