Politica mare

Reporter: N-am mai vorbit de mult şi din felul în care mă priviţi pe sub cearcăne am impresia că nu mă mai ţineţi minte, dar nu asta contează. Acum contează că Laura Codruţa Kovesi a fost revocată şi de aceea partidul dumneavoastră se poate întoarce liniştit în trecut, adică la vremurile bune cînd nici dumneavoastră nici colegii dumneavoastră nu aveaţi dosare penale şi puteaţi face ce vrea muşchiul lui Băsescu şi chiar muşchiul dumneavoastră pe alocuri.

Politician: Şi care-i întrebarea?

Reporter: Nu v-aţi prins? Dacă nu v-aţi prins, eu nu mai insist.

Politician: Probabil că vrei să-ţi declar ceva despre şedinţa noastră de partid din Modrogan cînd ne-am întors în trecut şi pe urmă am revenit în prezent?

Reporter: Probabil că vreau.

Politician: Cam aşa vreau să spun şi văd că te-ai prins. Deci am dorit să avem o şedinţă fără ordine de zi, pentru că am dus împreună foarte multe bătălii şi majoritatea care nu erau în concediu au venit la întîlnire. Ne interesează partidul, parcursul lui, cîştigarea alegerilor prezidenţiale, tăierea salariilor și a pensiilor, pentru că vedeţi cum se comportă PSD, ca un partid stat care crește salarii și pensii. Deci ce ar face dacă ar obţine preşedinţia? Ar crește în continuare salariile și pensiile! Așa că dorim cu toţii un partid puternic, îl vom susţine pe preşedinte pentru un al doilea mandat, pentru că sînt multe lucruri de corectat, cum ar fi tăierea de salarii și pensii.

Reporter: Cum o să faceţi din voi un partid puternic?

Politician: La care noi te referi?

Reporter: La voi ăştia care aţi făcut şedinţă de partid la Modrogan, fără preşedintele vostru şi aţi venit din trecut în prezent în frunte cu buldogul vostru.

Politician: Ţi-am spus de multe ori şi îţi spun şi acum: în curtea asta eu şi cu Blaga lătrăm de 28 de ani. Eu nu am obţinut puncte lătrînd pe surse. Tot ce am lătrat, am lătrat colegilor dînd din gură.

Reporter: Vă doriţi să mai aveţi o funcţie în PDL?

Politician: Cu tot ceea ce am făcut, am ajutat la tăierea de salarii și pensii. Nu m-ai văzut că am aruncat cu bani în stînga şi în dreapta. Nu-mi trebuie nici o funcţie ca să am un rol în partid.

Reporter: De ce nu l-aţi chemat şi pe preşedintele vostru Orban să vă cînte la balalaică?

Politician: Dacă ar fi intrat înăuntru nu aş fi avut nici o problemă, nici eu, nici colegii mei. Numai că Orban nu avea balalaica la el, aşa că a rămas în birou să cînte la drîmbă.

Reporter: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, ştia mai demult de întîlnirea voastră?

Politician: Ştia, însă i-a lăsat pe foştii PDL-işti să-şi rememoreze liniştiţi momentele din istoria partidului şi să redevină iarăşi PDL-işti. 

Reporter: Oare dînsul ce-ar spune dacă l-aş întreba aceeaşi întrebare?

Politician: Ar spune aşa: a fost o discuţie pe care a vrut să o aibă domnul Blaga, care să ne aducem aminte că domnul Blaga a avut de suferit doi ani de zile, este un om care în momentul în care a început urmărirea penală împotriva sa s-a retras din funcţia de co-preşedinte, nu a mai candidat la Parlament, a făcut un pas în lateral, iar astăzi este achitat şi probabil a vrut să aibă o discuţie cu colegii săi mai apropiaţi. O chestiune pe care, încă o dată o repet, am fost informat, am fost de acord şi orice fel de discuţie are loc în sediul partidului între colegi, membri ai PDL, este binevenită.

Reporter: Am înţeles că vreţi să-l susţineţi pe Klaus Iohannis să cîştige alegerile prezidenţiale. O să faceţi ca cu Băsescu, pe vremuri?

Politician: Am să-ţi răspund cu vorba poetului nepereche: mai e pînă atunci. Mai e mult pînă departe.

Reporter: Dacă tot vorbiţi de aceste depărtări îndepărtate, aş vrea să faceţi o comparaţie politică cu politica din America. Credeţi că preşedintele Trump v-ar fi lăsat să vă rememoraţi liniştiţi momentele din istoria partidului PDL în sediul PNL de la el din America?

Politician: Din punctul de vedere al partidului nostru sîntem foarte bine, probabil la fel de bine cum a fost cineva vreodată în relaţia cu Băsescu. Şi nu a fost nici un preşedinte vreodată la fel de dur cum a fost Băsescu faţă de Dragnea.

Reporter: Ce caută Dragnea în discuţia asta despre americanii lui Trump?

Politician: Fiindcă-i penal, nu ca noi din PDL, care avem la activ fapte care nu există. Şi dacă tot ai adus vorba, eforturile Statelor Unite de a diviza Uniunea Europeană, în urma tarifelor suplimentare, nu vor avea nici un rezultat la noi în partid.

Reporter: Asta de unde-aţi mai scos-o?

Politician: Nu că mă dau mare, dar am scos-o de la mine din cap.

Reporter: Ultima oară cînd v-aţi exprimat în presă spuneaţi tot de la dumneavoastră din cap că este nevoie de bani pentru educaţie. Vă rog să vă abateţi puţin de la politica mare şi să continuaţi cu ideile dumneavoastră din cap despre educaţie, ca să audă și Putin și Trump.

Politician: Cu mare plăcere îţi spun că banii trebuie să vină de la Guvern, unde în fiecare an sînt prinși în buget bani pentru investiții, dar care nu ajung niciodată în școli, dar nici la noi în partid nu ajung. Mai mult decît atît, Ministerul Educației a contractat anii trecuți împrumuturi rambursabile de sute de milioane de euro, tocmai pentru renovarea rețelei școlare și pentru reducerea analfabetismului în România, dar nu se vede nici o școală schimbată. Tot în mediul rural trebuie aplicate măsuri pentru ca din toamnă toți copiii să meargă la școală, nu doar cei cu o stare materială mai bună.

Reporter: Pentru ce tot insistați ca toți copiii să meargă la școală în mediul rural?

Politician: Pentru că uite la mine care am făcut școală în mediu rural, ce mare și tare-am ajuns în politica mare.

Fiţi sociabili!