Politica de partid şi de sfat

Am aflat că PSD Suceava a refuzat funcţia de ministru al Turismului, că la Suceava va funcţiona o nouă instituţie de mediu şi că cei cinci social-democraţi cu serviciu la Guvern vor fi sfătuiţi să se arate marelui public. Deocamdată, dacă a fost dat, sfatul nu a fost urmat

Politica de partid şi de sfat

Ştiaţi că? Ştiaţi că PSD Suceava a refuzat funcţia de ministru al Turismului? Dacă nu, înseamnă că nu aţi ascultat interviul pe care preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan, l-a acordat recent Radio Top Suceava. Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care preşedintele PSD a fost întrebat dacă-i pare rău că Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei.

Înainte de a face dezvăluirea, Ioan Stan a spus: „Deci, domnul rector acum, Valentin Popa, domnul profesor doctor Valentin Popa a fost un ministru bun, apreciat. (…) În interior era foarte bine, că în exterior a mai greșit… Și a nu uita că imaginea care i s-a constituit, un pic, un pic mai așa, nepotrivită, a pornit de la Suceava. Cum știm noi să ne dăm la picioare… S-au găsit diferite dezacorduri, parcă asta conta. Tot ce s-a făcut, tot ce a făcut domnul Valentin Popa la Ministerul Învățămîntului a făcut cu știrea partidului. Faptul că nu a fost de acord ca … și a părăsit postul de ministru a fost decizia sa personală, o decizie unilaterală…. Am vorbit, cum să nu, am vorbit, am lăsat la latitudinea dumnealui cum să facă. Ca să fiu sincer, nici eu nu eram de acord cu acest lucru”.

Evident, Ioan Stan s-a referit la faptul că Valentin Popa nu a fost de acord cu poziţia UDMR în ceea ce priveşte predarea în limba română la clasele minorităţilor naţionale.

Haideţi, domnule Stan, dar răspunsul la întrebarea „vă pare rău?”: „Domnul Popa este aici să-și facă datoria. Nu e tîrziu, poate vom avea din nou ministru… Sigur, ni s-a făcut propunerea pentru ministru al Turismului, dar am considerat că nu avem persoana potrivită deocamdată. Dar nu-i nimic pierdut. Mai avem doi ani de guvernare”.

Apropo de guvernare, PSD Suceava are nu mai puţin de cinci membri în Guvern. Dar acest lucru îl ştiu puţini dintre membrii marelui public, pentru că respectivii nu-s vizibili. Aflaţi de ce, dar şi ce a promis Ioan Stan din pagina 3. 

 

PSD Suceava îi are în Guvern pe următorii cetăţeni: Tiberiu Brădăţan – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii; Eugen Uricec – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului; Oana Pintilei – secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului; Cristian Şologon – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale; Radu Ţipişcă –  consilier de stat privind managementul situaţiilor de urgenţă în cabinetul premierului.

Aceştia sînt mai scumpi la vedere decît nişte capre negre. Înainte numiţii se ascund de ochii marelui public, preferînd să se vadă numai cu mai micul public cu carnet de partid, după cum susţine preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan: „Nu și-au făcut imagine, dar vreau să vă spun că în teritoriu în permanență, în permanență sînt. (…) Primarii sînt într-un contact permanent cu dumnealor. De exemplu, domnul Uricec la Mediu: acum sînt niște proiecte care vor reveni Sucevei, vreo patru proiecte cu chestiuni voltaice, cu energia verde. Uitați, acum, agenția de arii protejate cu centru la Suceava”.

Aşadar, încă o veste în premieră pe lîngă cea cu ministrul Turismului: la Suceava va funcţiona o nouă instituţie de mediu.

Din nou Ioan Stan: „Un Cristi Șologon la Ministerul Dezvoltării: în permanență cînd vine în teritoriu se întîlnește, face o informare. Oana Pintilei la Secretariatul General al Guvernului: în momentul cînd apar inițiative legislative sau ordonanțe de urgență, le deslușim prin dumneaei”.

Pînă la urmă, senatorul Ioan Stan a făcut o promisiune în legătură cu membrii Guvernului de care „noi am fost mulţumiţi de cum au activat pînă acum”: aceştia nu vor organiza conferinţe de presă, dar vor avea apariţii la posturile de radio şi televiziune. „Am să-i sfătuiesc”, a spus şeful PSD-ului.

Numai că deocamdată nu ştim ca cei cinci să fi apărut la radio şi la tv. Poate pentru că domnul Stan nu i-a sfătuit încă, ori pentru că numiţii nu bagă în seamă sfaturile acestuia, ei fiind sfat în sfat sau mai puţin membri de partid şi mai mult membri ai sfatului paralel. 

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!